Reka Donava je prestopila bregove tudi v Nemčiji in poplavila številne vasi. Foto: EPA
Reka Donava je prestopila bregove tudi v Nemčiji in poplavila številne vasi. Foto: EPA
Prizor iz Švice
Najbolj ogrožene prebivalce so morali rešiti s čolni. Foto: EPA
Poplavljeni pomol ob jezeru v centralnih švicarskih Alpah. Foto: EPA
Prizor iz Avstrije
Nekatere hiše so dobesedno postale otok sredi morja. Foto: EPA

Poplave še ogrožajo dele Nemčije ter Poljske in Češke, tudi na Hrvaškem, v Medžimurju, zaradi narasle Mure še vedno velja izredno stanje.

Tudi na Dunaju še velja stanje nevarnosti pred poplavami, vendar se razmere umirjajo. V poplavah, ki so prizadele evropske države, je do zdaj umrlo 36 ljudi, reševalne akcije pa še potekajo. Vremenoslovci za ta konec tedna napovedujejo nove padavine, zato se na prizadetih območjih bojijo, da bodo narasle reke in zemeljski plazovi povzročili še več škode.

Evakuacije v Švici
Reke so v nekaterih švicarskih mestih tako narasle, da prebivalcev niso mogli več reševati s čolni, ampak le še s helikopterji. Nekateri prebivalci prestolnice Bern so se pred naraslimi vodami in močnimi tokovi reke Aare zatekli na strehe hiš, več kot 1.000 Švicarjev pa so že evakuirali.

Poplavljenih je večina dolin od bernskih Alp na jugu do meje na severovzhodu. V Švici so do zdaj umrli najmanj štirje ljudje.

Donava prebila nasipe
V Nemčiji je najhuje na Bavarskem, kjer je Donava prebila nasipe in poplavila številna mesta. Oblasti so evakuirale bolnišnico v mestu Neu-Ilm. V Nemčiji so umrli najmanj trije ljudje.

Na zahodu Avstrije vlada popoln kaos, prizadetim prebivalcem pa pomaga okrog 17.000 gasilcev in vojakov. Zaradi poplav so umrli trije ljudje, enega človeka pa pogrešajo. Ponoči je nehalo deževati, predstavnik notranjega ministrstva pa je povedal, da je najhuje že mimo. Najbolj prizadeti sta dolini Lechtal na Tirolskem in Kleinwalsertal v Vorlalbergu.

Osrednja Romunija plava
Še vedno se razmere niso umirile tudi v Romuniji in Bolgariji. V Romuniji je zaradi naraslih voda v sredo umrlo 7 ljudi, v preteklih desetih dneh pa skupaj že 25, več sto pa so jih moral preseliti. Narasle vode so poplavile najmanj 1.400 hiš v osrednjem delu države.

V Bolgariji je v poplavah v preteklih treh mesecih umrlo najmanj 20 ljudi, 14.000 pa jih je ostalo brez domov. Poplavljena je tudi moldavijska prestolnica Kišinjev.