Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal zakona, ki prepovedujeta lažne novice in na spletu žalita državo. Foto: Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal zakona, ki prepovedujeta lažne novice in na spletu žalita državo. Foto: Reuters

Zakon o nespoštovanju oblasti predvideva visoke denarne kazni za žaljenje državnih simbolov, v primeru ponovitve prekrška pa je mogoča tudi do 15-dnevna zaporna kazen. Posamezniki, ki bodo na spletu blatili državo, državne oblasti, javnost ali pa rusko državo in ustavo, bodo lahko oglobljeni z denarno kaznijo do 100.000 rubljev (1.300 evrov).

Drugi zakon dovoljuje tožilcem, da se odločijo, kaj je lažna novica, in dopušča organu za nadzor medijev, da zahteva odstranitev te sporne informacije. Če se bodo spletne strani uprle zahtevi, jim grozi blokada.

Če ima "lažna novica" hujše posledice, kot je primer smrti ali izgredov, lahko posameznika doleti denarna kazen v znesku 400.000 rubljev (5.200 evrov).

Cenzura medijev?

Zagovorniki človekovih pravic menijo, da bi zakona lahko vodila v cenzuro in omejitev svobode govora. Aktivisti pa opozarjajo, da Putin, odkar je leta 2000 postal predsednik, postopoma omejuje svoboščine v Rusiji.

Nova zakonodaja močno omejuje civilno družbo, saj je zapisana preohlapno in bi se jo lahko hitro zlorabilo za dodatno omejevanje opozicije, dodajajo.