Rusija je raketni sistem iskander v Kaliningradu namestila v okviru vojaških vaj, so sporočili v Moskvi. Foto: EPA
Rusija je raketni sistem iskander v Kaliningradu namestila v okviru vojaških vaj, so sporočili v Moskvi. Foto: EPA

To so storili že večkrat, je sporočilo rusko ministrstvo. Predstavnik ministrstva Igor Konašenkov je dejal, da ne gre za "nič izjemnega", poroča BBC. Raketni sistem iskander je bil med vojaškimi vajami poslan v Kaliningrad že lani. Raketni sistem iskander ima domet 700 kilometrov, tako da bi rakete lahko dosegle tudi Berlin.

Poljski obrambni minister Antoni Macierewicz je ruske dejavnosti označil za "zelo alarmantne". Zunanji minister Litve Linas Linkevicius pa je ocenil, da je namen te poteze sprememba odnosa Zahoda. Neimenovan ameriški obveščevalec je za Reuters dejal, da želi Rusija morda tako izraziti nezadovoljstvo z Natom. Ta vojaška zveza bo s štirimi bataljoni naslednje leto okrepila svojo prisotnost na Poljskem, v Litvi, Latviji in Estoniji.

Spomnimo, ruski predsednik Vladimir Putin je maja letos kritiziral aktiviranje protiraketnega ščita Nata v romunskem Deveselu. Ščit po Putinovih besedah namreč spodbuja oboroževalno tekmo. Takrat je ZDA obtožil, da ponovno obujajo evropska raketna izstrelišča za balistične rakete kratkega in srednjega dosega.

Napetosti med ZDA in Nato ter Rusijo so se v zadnjih časih poslabšale, še posebej zaradi Sirije, kjer Zahod podpira nasprotnike sirskega predsednika Bašarja Al Asada, ki uživa podporo Moskve, in ukrajinskega polotoka Krim, ki si ga je Rusija priključila pred dvema letoma.