Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 17 glasov Ocenite to novico!
Kim Džong Un
Nekateri v mednarodni skupnosti polagajo upe v novega severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, da bo svojo državo odprl svetu. Foto: EPA

Dodaj v

Rusija z odpisom večine dolga milostna do Severne Koreje

Rusi bi gradili plinovod na Korejskem polotoku
18. september 2012 ob 18:32
Moskva - MMC RTV SLO/Reuters

Rusija bo Severni Koreji odpisala 90 odstotkov dolga, ki znaša 11 milijard dolarjev. Preostanek dolga bo vložila v najbolj izolirano državo na svetu, ki je tudi ena najrevnejših.

S to odločitvijo Rusija sledi svoji tradiciji odpisa dolgov najrevnejšim upnicam. Nekaj več kot milijardo dolarjev preostalega dolga bo Moskva vložila v energetske in izobraževalne projekte v Severni Koreji.

Rusija tudi razmišlja, da bi prek Severne Koreje zgradila plinovod do Južne Koreje, kar bi morali po besedah iz Moskve v Pjongjangu pozdraviti.

Severna in Južna Koreja sta formalno še vedno v vojni, saj je bilo po koncu korejske vojne leta 1953 podpisano le premirje. Sprti državi ločuje ena najbolj utrjenih in varovanih meja na svetu.

Prav zaradi napetosti in drugih virov plina za Južno Korejo bo po mnenju poznavalcev načrt plinovoda še naprej ostal le na papirju. Obubožana azijska jedrska sila sicer nujno potrebuje vlaganja v železniške povezave in električno omrežje.

"Nič se ne bo zgodilo takoj. Toda sporazum o odpisu dolga je uspeh," je dejal Konstantin Viškovski, ki vodi oddelek za dolg na ruskem finančnem ministrstvu.

Sovjetska zveza je bila nekoč največja gospodarska in politična zaveznica Severne Koreje, a z razpadom sovjetskega imperija je njeno vlogo prevzela Kitajska.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
Kazalo