Veliko globoko vernih kristjanov, judov in muslimanov ima homoseksualnost za greh in proti paradi so se zato izrekli tudi muslimanski verski voditelji v Jeruzalemu. Foto: EPA
Veliko globoko vernih kristjanov, judov in muslimanov ima homoseksualnost za greh in proti paradi so se zato izrekli tudi muslimanski verski voditelji v Jeruzalemu. Foto: EPA

Kot je sporočila policija, je napadalec povratnik, ki je podoben napad izvedel marca leta 2005. Takrat je Yishai Schlissel zabodel in ranil tri udeležence parade.

Sodišče je odločilo, da je kriv, in ga obsodilo na 12 let zaporne kazni. Po pritožbi leta 2007 mu je vrhovno sodišče kazen zmanjšalo na deset let. Schlissel je bil na prostost izpuščen pred tremi tedni, poroča izraelska spletna stran Haaretz.

Policija reagirala hitro
Napadalec je hodil pomešan med več kot tisoč protestniki. Še nekaj minut pred napadom ga je naključni fotograf ujel v svoj objektiv, ko je z desno roko segel v notranji žep svojega temnega suknjiča. Policija se je odzvala izjemno hitro in moškega zbila na tla.

Kot so za izraelski časopis Haaretz dejali očividci, je začel napadalec nepričakovano protestnike zabadati z nožem in ob tem kričati. Ljudje so začeli v paniki bežati, trije so v mlaki krvi obležali na tleh. Ko so ranjene prepeljali v bolnišnico, se je paradni shod nadaljeval. Na vsakoletni paradi sicer za varnost skrbi več sto policistov.

Netanjahu obsodil napad
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je napad označil kot nasprotovanje osnovnim vrednotam. "V državi Izrel je pravica do izbire posameznikova osnovna svoboščina. Zagotoviti moramo, da bosta v Izraelu vsak moški in ženka živela varno, ne glede na to, kakšno življenje se odločita živeti. V skladu s tem smo ravnali v preteklosti in bomo tudi v prihodnosti. Želim si, da bodo ranjeni hitro okrevali," je po poročanju BBC-ja zapisal premier v sporočilu za javnost.

Kot še poroča Haaretz, je Schlissel po vrnitvi domov začel po soseski razdeljevati pamflete, ki jih je napisal na roko in v katerih je "vse verne Jude" pozival k tveganju, "da bodo bičani in zaprti" z namenom, da preprečijo parado ponosa.

Parada ponosa je že vrsto let razlog za stopnjevanje napetosti med jeruzalemsko sekularno večino in ortodoksno judovsko manjšino.