Generalna skupščina ZN-a je decembra 2012 sprejela prvo resolucijo v zgodovini, ki poziva države k prepovedi pohabljanja ženskih spolnih organov. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Generalna skupščina ZN-a je decembra 2012 sprejela prvo resolucijo v zgodovini, ki poziva države k prepovedi pohabljanja ženskih spolnih organov. Foto: MMC RTV SLO/EPA

"To je nekaj zelo novega za Irak, še posebej za to območje, je skrb vzbujajoče in je nekaj, na kar moramo opozoriti," je ob prvi objavi podatkov o domnevnem obrezovanju žensk in deklic dejala ZN-ova koordinatorica za humanitarno pomoč v Iraku Jacqueline Badcock.

Obrezovanju oziroma pohabljanju ženskih spolnih organov v Iraku je potencialno izpostavljenih štiri milijone deklic in žensk. "To ni volja iraških ljudi ali iraških žensk na tem občutljivem območju, ki je pod nadzorom teroristov," je še dodala.

Obrezovanje ima lahko resne posledice na zdravje žensk, kot so močno krvavenje, težave z uriniranjem, okužbe, neplodnost, boleči spolni odnosi in smrtnost ob rojstvu.

Generalna skupščina ZN-a je decembra 2012 sprejela prvo resolucijo v zgodovini, ki poziva države k prepovedi pohabljanja ženskih spolnih organov.

Kasneje se je izkazalo, da podatki niso resnični, saj so številne priče v Mosulu (med njimi tudi novinarji, zdravniki in plemenski vodje) zatrdile, da ISIL ni ukazal nikakršnega obrezovanja žensk in deklic.

Razglasitev kalifata
Skupina Isil je enostransko razglasila kalifat Islamska država (IS) na osvojenem ozemlju od iraške pokrajine Dijala do Alepa v Siriji in pozval druge sunitske skupine, naj se jim pridružijo. Kot je znano, je Isil nastal leta 2003 po ameriški invaziji na Irak, zelo kmalu po izbruhu konflikta v Siriji, ki ga je prinesel val arabske pomladi, pa je bil vpleten tudi v sirsko vojno. Zaradi okrutnosti se je Isilu odrekla celo krovna organizacija Al Kaida.

Tri vrste obrezovanja
Female genital mutilation (FGM) ali obrezovanje ženskih spolovil je po definiciji Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) vsakršno dejanje, ki delno ali v celoti odstranjuje zunanje dele ženskih spolovil oziroma so kakršne koli druge poškodbe ženskih spolovil, pa naj bo to zaradi kulturnih, verskih ali kakršnih koli drugih (ne)zdravstvenih razlogov.

V praksi se izvajajo tri vrste obrezovanja: klitoridektomija predstavlja delno ali popolno odstranitev klitorisa; obrezovanje je popolna ali delna odstranitev klitorisa in malih sramnih ustnic; infibulacija ali faraonsko obrezovanje pa je zožitev vaginalne odprtine s tem, da zašijejo male ali velike sramne ustnice, pri tem pa pustijo le majhno odprtino za uriniranje in izločanje menstrualne krvi.

Obrezovanje najpogosteje izvajajo v Afriki, na Bližnjem vzhodu, v Indoneziji in Maleziji. Pojavlja se tudi v Evropi in ZDA, kjer je sicer prepovedano, večinoma ga izvajajo priseljenci iz držav kot del tradicije. Zakonsko je prepovedano v 18 afriških državah: Beninu, Burkina Fasu, Srednjeafriški republiki, Čadu, Slonokoščeni obali, Džibutiju, Egiptu, Gani, Gvineji, Keniji, Nigru, Nigeriji, Senegalu, Somaliji, Sudanu, Tanzaniji, Togu in Ugandi. Kljub temu ga še vedno izvajajo nezakonito.