Hrvaška povečuje svoj arzenal. Foto: Reuters
Hrvaška povečuje svoj arzenal. Foto: Reuters
Hrvaška je v zadnjem času prejela številno ameriško orožarsko opremo iz programa pomoči zaveznikom. Foto: Reuters

Srbski premier Aleksandar Vučić je večkrat pozval Hrvaško, naj ne kupuje novega orožja, hkrati pa napovedal nakup ruskega orožja.

Kotromanović, ki opravlja tehnične posle do oblikovanja nove desnosredinske vlade, je v pogovoru za Slobodno Bosno izpostavil, da Hrvaška kot članica EU-ja in Nata nima nobenih osvajalskih namenov, ima pa pravico do obrambe. Srbskega premierja Vučića, predsednika Tomislava Nikolića in zunanjega ministra Ivico Dačića je spomnil, da so bili v ospredju pri vodenju vojn na območju nekdanje Jugoslavije, ko so iz Beograda "šle divizije proti Hrvaški in BiH-u".

"Lahko bi preprečili izgube več deset tisoč življenj, če bi pred dvajsetimi leti vodili miroljubno politiko," je izjavil Kotromanović. Ta je bil sicer med vojno na Hrvaškem (1991-1995) eden poveljnikov hrvaške vojske tudi med operacijo Nevihta. Povedal je, da Hrvaška posodablja svoje oborožene sile v okviru skupne evropske varnostne politike, kar pomeni tudi prehod na zahodno vojaško tehniko, med drugim tudi z nakupom raketometovod ZDA. Kotromanović je še izpostavil, da na Hrvaškem ni nobenih odzivov na srbske napovedi, da bodo kupili ruske protiletalske raketne sisteme S 300.

Nova vlada bo nadaljevala posodabljanje
Srbski premier Vučić je v torek znova pozval Hrvaško, naj prekine oboroževanje, in zatrdil, da bo, ko bo Zagreb potrdil, da ne bo več kupoval orožja, to storil tudi Beograd. Napovedal je, da bodo v nasprotnem morali kupiti ruske obrambne raketne sisteme kot odgovor na hrvaške raketne pridobitve.

Tomislav Karamarko, predsednik HDZ-ja in verjetni podpredsednik prihodnje hrvaške vlade, ki bo zadolžen za državno varnost, pravi, da je bilo dovolj spopadov in vojn. "Mi svoje države ne damo kot tudi ne njenega dostojanstva, a spoštujemo tudi druge države. To je sporočilo za gospode v Srbiji. Mi smo za dobre odnose, pustimo orožje ob strani, vlagajmo denar v gospodarstvo in odpiranje novih delovnih mest," je dejal Karamarko.

Na Hrvaškem ocenjujejo, da bo prihodnja hrvaška vlada nadaljevala posodabljanje hrvaške vojske, kar vključuje nakup več vrst sodobnega orožja, vključno z ameriškimi večcevnimi raketometi M270, ki lahko izstrelijo balistične rakete do 300 kilometrov. Hrvaški mediji so lani poročali, da Zagreb načrtuje nakup 16 tovrstnih raketometov in nekaj balističnih raket. Vsaka posamezna balistična raketa sicer stane približno dva milijona dolarjev. S takšnim orožjem nameravajo predvsem odvračati možnosti napadov morebitnih sovražnikov.

Hrvaški vojaški strokovnjaki so si lani ogledali močne ameriške metalce raket, ki v ZDA predstavljajo odvečno orožje. Odločitve o nakupu sicer ne more sprejeti tehnična hrvaška vlada, kmalu pa bo potekel tudi mandat načelniku generalštaba hrvaške vojske. O novem orožju naj bi zato odločali po sestavi nove vlade in izbiri novega vodje oboroženih sil.

Ameriški raketometi naj bi prispeli na Hrvaško leta 2017. Do takrat naj bi na Hrvaško prispele tudi močne nemške havbice PzH 2000, ki so jih že kazali na lanski vojaški paradi v Zagrebu. V ZDA so izbrali tudi 16 helikopterjev Kiowa Warrior, ki jih je ameriška vojska namenila kot darilo zaveznicam. Pogovarjajo se tudi o nekaterih vojaških sistemih, kot so brezpilotna letala.