Vučić je dejal, da je njegov cilj mir in dobro sodelovanje. Foto: EPA
Vučić je dejal, da je njegov cilj mir in dobro sodelovanje. Foto: EPA
Aleksander Vučić
Vučić je v torek prvič spregovoril v javnosti, odkar je postal obrambni minister. Foto: EPA

Vučić je med torkovim obiskom generalštaba srbske vojske napovedal, da se Srbija ne bo pridružila nobenemu vojaškemu zavezništvu, vendar pa bo še naprej sodelovala v okviru Natovega programa Partnerstvo za mir, ki se mu je pridružila leta 2006.

Kmalu potem ko sta se leta 2009 Natu pridružili Albanija in Hrvaška, je Beograd predstavil osnutek nacionalne varnosti in obrambnih strategij, v katerih je zapisano, da Srbija še naprej ohranja svojo vojaško nevtralnost.

Po besedah Vučića ima srbska vojska odlično sodelovanje z Američani, vendar pa bo obrambno ministrstvo še naprej sodelovalo tudi z Rusi, poroča Balkaninsight, ki še piše, da vstopu v severnoatlantsko zavezništvo nasprotuje okoli 70 odstotkov prebivalstva.

Smrt dveh vojakov
Iz Srbije je medtem prišla tragična novica o smrti dveh odstranjevalcev eksplozivnih sredstev, ki sta se smrtno ponesrečila na Kopaoniku na jugu države, ko sta poskušala dezaktivirati kasetno bombo, ki je tam ostala še iz časov Natovih napadov na Jugoslavijo.

Načelnik generalštaba srbske vojske Ljubiša Diković je ministru Vučiću dejal, da prevzema vso odgovornost za tragično nesrečo, v kateri sta življenje izgubila dva pripadnika srbskih zračnih sil.

Iz srbskega centra za razminiranje so sporočili, da se je kasetna bomba ležala na območju vojaškega objekta in ne področju, ki je dostopno javnosti.

Kasetne bombe so z mednarodno konvencijo, ki je stopila v veljavo leta 2010, prepovedane v več kot 100 državah. Konvencije niso ratificirale ZDA, ki te bombe še vedno uporabljajo v bojih proti talibanskim upornikom v Afganistanu.