Kosovski Srbi vztrajajajo pri barikadah. Foto: EPA
Kosovski Srbi vztrajajajo pri barikadah. Foto: EPA

Pogovori v Beogradu niso prinesli napredka in barikade še naprej ostajajo na cestah proti meji s Srbijo.

Tadić je predstavnike kosovskih Srbov pozval, naj v najkrajšem mogočem času tako silam Nata na Kosovu (Kfor) kot predstavnikom misije EU (Eulex) zagotovijo normalno oskrbo in svobodno gibanje na območju, vendar le če Eulex "ne bo prevažal predstavnikov inštitucij v Prištini", so sporočili iz Tadićevega kabineta.

Župan kraja Zubin Potok Slaviša Ristić je po večurnih pogovorih potrdil Tadićeve zahteve, o katerih se bodo pogovorili s prebivalci na severu Kosova, a kot je poudaril, je zanje "nesprejemljivo, da Eulex zagotavlja prevoz kosovskim carinikom". Na srečanju sta poleg Tadiča in predstavnikov kosovskih Srbov sodelovala tudi srbski minister za Kosovo Goran Bogdanović in vodja srbske delegacije na pogovorih med Beogradom in Prištino Borislav Stefanović.
Na barikadah že mesece
Župani občin na severu Kosova so upali, da bodo pridobili podporo srbskega predsednika pri svojem stališču, da na mejnih prehodnih Jarinje in Brnjak na meji s Srbijo ne sme biti kosovskih carinikov in policistov. Z barikadami protestirajo proti njihovi navzočnosti.

Zaradi barikad, na katerih kosovski Srbi vztrajajo že mesece, promet in oskrba potekata po vzporednih cestah. Kfor je od srede skušal večkrat odstraniti barikade, potem ko jih kljub njegovi zahtevi Srbi niso sami odstranili. V četrtek so pri tem uporabili solzivec. Ranjenih je bilo osem pripadnikov Kforja in 20 Srbov.

V soboto se je v okviru prizadevanj za rešitev krize neuspešno končal sestanek predstavnikov štirih srbskih občin na severu Kosova z vodjema misije Kfor in Eulexa. Pogovori naj bi se sicer nadaljevali.