Zadnji incident se je zgodil v času velikih napetosti na Kosovu. Foto: EPA
Zadnji incident se je zgodil v času velikih napetosti na Kosovu. Foto: EPA
Kosovo
Na severu Kosova živijo pretežno Srbi, ki ne priznavajo oblasti v Prištini. Foto: EPA
Burno na Kosovu

Po poročanju portala b92 je na Srbe streljal Albanec, ki naj bi hotel na silo od njih kupiti zemljo.
Eden izmed ranjenih je novinarjem v bolnišnici povedal, da se je s kolegoma napotil na posestvo pozneje ubitega Srba, kjer so naleteli na lokalnega Albanca, ki že dalj časa noče s posestva, družino ubitega pa sili v prodajo.
"Po krajšem pogovoru nam je Albanec rekel, da gre nekaj opravit, ampak da se bo takoj vrnil. Odšel je do vozila, izvlekel puško in začel streljati," pripoveduje preživeli.
Incident se je zgodil danes okoli 12.30. Preiskava še poteka.
Ministrstvo za Kosovo in Metohijo je napade na Srbe na Kosovu najostreje obsodilo in od misije Euleks zahteva preiskavo in kaznovanje storilca. "Ta napad kaže, da se pri dosegi svojega cilja, etnično čistega Kosova in Metohije, albanski skrajneži ne ustrašijo ničesar," navajajo.
Ministrstvo je ob tem mednarodno misijo pozvalo, da ne le deklarativno, ampak tudi dejansko zagotovijo varnost Srbov in njihovih posesti v pokrajini. Dodali so še, da je simptomatično, da se vedno, kadar se kriza na severu pokrajine zaostri, začnejo incidenti in napadi na Srbe, južno od Ibra, pri tem pa niti en napad na Srbe v zadnjih mesecih ni bil rešen, napadalcev pa niso našli.
Kfor s solzivcem nad Srbe
Incident se je zgodil v času, ko je na severu Kosova še posebej napeto, ker je Kfor začel umikati srbske barikade. Pripadnike mednarodnih sil je skušalo ustaviti okoli 150 Srbov, a jih je Kfor razgnal s solzivcem.
Kfor je začel odstranjevati barikade na spornih mejnih prehodih Jarinje in Brnjak, poleg tega pa so se lotili tudi odstranjevanja barikade v Jagnjenici v bližini Brnjaka in zahodno od Kosovske Mitrovice, kjer se je tudi zgodil incident, ko so morale mednarodne sile uporabiti solzivec.
Potem ko so pripadniki Kforja razgnali protestnike, so začeli postavljati zaščitni kordon med njimi in barikado ter jo začeli odstranjevati. V incidentu ni bil nihče ranjen. Vojaki so na Jagnjenici, ki leži zahodno od Kosovske Mitrovice, odstranili tri tovornjake. V bližino Brnjaka sta ponoči prispela dva konvoja mednarodnih sil z bagri, tovornjaki in oklepnimi vozili.

Srbi se ne dajo
V bližini barikad so se zbrali številni Srbi, da bi preprečili njihovo nadaljnje odstranjevanje. Prepevali so domoljubne pesmi in obenem zavrnili poziv Kforja, naj odstranijo barikade.
Zatrdili so, da se ne bojijo grožnje z uporabo sile, in zahtevali, da se konvoj Kforja vrne v oporišče, dokler ne bo dosežen dogovor s srbskimi predstavniki s severa Kosova.

Predstavniki kosovskih Srbov v sredo niso dosegli dogovora s Kforjem o odstranitvi cestnih barikad do omenjenih mejnih prehodov, saj naj bi Kfor tudi zahteval, da svobodo gibanja zagotovijo tudi misiji Evropske unije na Kosovu, Eulex.

Srbski predsednik Boris Tadić pa je davi od Kforja in Euelexa zahteval, naj se vzdržita morebitne uporabe sile, kosovske Srbe pa pozval, naj sprejmejo odločitve, ki bodo izključno v interesu državljanov. Kfor je v torek kot zadnji rok tamkajšnjim Srbom, da sami odstranijo barikade, določil sredo zvečer.

Burno na Kosovu