Na sedežu YouTuba v San Brunu v Kaliforniji je po streljanju zavladala panika. Foto: Reuters
Na sedežu YouTuba v San Brunu v Kaliforniji je po streljanju zavladala panika. Foto: Reuters
Sedež YouTuba
Policisti so se hitro odzvali na streljanje. Foto: Reuters

V bolnišnici Zuckerberg San Francisco so potrdili, da so sprejeli tri ranjenene. V kritičnem stanju naj bi bil 36-letnik, za katerega so mediji sprva poročali, da je partner domnevne napadalke Nasim Aghdam, a so nato ta podatek popravili. Ustrelila je tudi 32- in 27-letno žensko, nato pa si je sodila sama.

Policija motiva za dejanje še ni sporočila. Sprva so poročali, da bi lahko bil povod za streljanje družinski spor, policija pa preiskuje tudi domnevne zamere napadalke do YouTuba, saj je 39-letna Aghdamova na YouTubu pogosto objavljala posnetke na temo veganstva. Bila je namreč kritična do spletne platforme, češ da cenzurira njen prispevke. "Na YouTubu ali drugih straneh za deljenje posnetkov ne obstajajo enake možnosti za rast. Vaš kanal bo rasel le, če bodo oni to hoteli," je med drugim zapisala.

Zavladala panika
Osumljenka naj bi v zunanji del poslopja vstopila v času kosila, ko so številni tam obedovali, in začela streljati s pištolo. Nekateri zaposleni so ob strelih sprva mislili, da kdo poka balone. Policisti so ob prihodu na prizorišče naleteli na kaotično stanje, pri čemer so številni bežali z območja. Glede na televizijske posnetke so ljudje po prihodu policije odhajali z dvignjenimi rokami.

Prvega ranjenca so našli ob vhodu v sedež podjetja, le nekaj minut pozneje pa so naleteli na žensko, ki je po besedah policije ustrelila sama sebe. Še dva ranjena so pozneje našli v bližnjem poslopju.

YouTube je po streljanju ukinil napadalkin račun. Odstranili so tudi njene računa na Instagramu in Facebooku.

Na sedežu YouTuba, ki je v lasti Googla, je zaposlenih približno 1.700 ljudi, kar pomeni, da je to podjetje z največ zaposlenimi na območju. Kraj San Bruno je od San Francisca oddaljen okoli 20 kilometrov.

Streljanje na sedežu YouTuba
Streljanje na sedežu YouTuba