Minister Kaplan je odstopil po medijskih razkritjih o njegovih povezavah s tujimi verskimi in ultranacionalističnimi skupinami. Sam očitke zavrača. Foto: Reuters
Minister Kaplan je odstopil po medijskih razkritjih o njegovih povezavah s tujimi verskimi in ultranacionalističnimi skupinami. Sam očitke zavrača. Foto: Reuters

Švedski socialdemokratski premier Stefan Löfven, ki je o odstopu ministra obvestil javnost, je dejal, da v Turčiji rojeni Kaplan sredi razprav o njegovih povezavah z "zunanjimi verskimi in političnimi organizacijami ni sposoben izvajati ministrskih dolžnosti".

Kaplana je s položaja dokončno odneslo nedeljsko poročanje časnika Svenska Dagbladet, ki je objavil niz njegovih izjav iz leta 2009, ko je bil poslanec. V njih je med drugim izraelsko ravnanje s Palestinci primerjal z ravnanjem z Judi v Nemčiji v tridesetih letih 20. stoletja.

Minister s Sivimi volkovi
Minister je sicer že prejšnji teden polnil naslovnice švedskih medijev. Ti so objavili fotografije Kaplana na neki večerji leta 2015, ki se je je udeležil tudi vodja švedskega krila turškega ultranacionalističnega gibanja Sivi volkovi.

Oba sta sicer dejala, da nista vedela, kdo vse bo na omenjeno večerjo povabljen, a premier je v odzivu poudaril, da je vsak minister sam odgovoren za to, v kakšnih krogih ga vidijo.

Kaplan je bil tarča kritik tudi zaradi preteklih srečanj s člani islamistične organizacije Milli Gorus, ki ima korenine v Turčiji, nekateri kritiki pa so ga označevali tudi za antisemita.

Minister: Odstop ne potrjuje poročil
Minister, ki so ga v vlado predlagali Zeleni, manjši član koalicije, je poudaril, da zavrača vse oblike ekstremizma, ter naglasil, da njegov odstop ne potrjuje medijskih poročil o domnevnih povezavah.