Švedska vlada bo glasovala o predlogu zakona, ki predvideva ponovno uvedbo služenja vojaškega roka. Foto: Reuters
Švedska vlada bo glasovala o predlogu zakona, ki predvideva ponovno uvedbo služenja vojaškega roka. Foto: Reuters

Na Švedskem so obvezno služenje vojaškega roka ukinili leta 2010, saj niso zmogli zadostiti potrebam sodobne vojske. Na začetku julija bodo na Švedskem predvidoma mobilizirali okoli 13.000 Švedov, okoli 4.000 pa jih bodo nato izbrali za služenje glede na njihovo motivacijo in sposobnosti. V vojsko bodo izbrane kandidate, 18-letnike, vpoklicali na začetku prihodnjega leta. Možnost prostovoljnega služenja vojaškega roka ostaja.

"Vlada si želi stabilnejšega sistema dotoka ljudi in okrepiti svoje vojaške sposobnosti, ker so se spremenile varnostne razmere," je predlagano odločitev komentiral švedski obrambni minister Peter Hultqvist.

Tiskovna predstavnica švedskega obrambnega ministrstva Marinette Radebo je dejala, da je vlado k spodbuditvi ponovne uvedbe služenja vojaškega roka spodbudila "sprememba v naši okolici. Eden izmed razlogov so ruske vojaške dejavnosti."

Zakon bo predvidoma sprejet
Švedska manjšinska vlada bo parlamentu predložila zakon za obvezno služenje vojaškega roka za vse, ki so se rodili leta 1999 ali pozneje. Predlog zakona bodo v parlamentu najverjetneje potrdili, saj je del dogovora med vlado in desnosredinsko opozicijo.

Švedski vojski, ki že dve stoletji ni bila vpletena v oboroženi konflikt na svojem ozemlju, trenutno primanjkuje 1.000 vojakov in 7.000 rezervistov, kažejo vladni podatki.

Za švedske oborožene sile dela okoli 20.000 ljudi, med njimi je 84 odstotkov moških in 16 odstotkov žensk, poroča ABC news.