Spektakularni posnetki nesreče v Tajpeju so takoj po nesreči obkrožili svet. Foto: EPA
Spektakularni posnetki nesreče v Tajpeju so takoj po nesreči obkrožili svet. Foto: EPA
Tajvanski predsednik Ma Jing Džeu je obiskal preživele v bolnišnici. Foto: EPA

Črni skrinjici in snemalniki pogovorov pilotski kabini so razkrili, da je pilot tik pred nesrečo petkrat opozoril na izgubo hitrosti. Kot je pojasnil direktor tajvanskega sveta za varnost v prometu Thomas Vang, je desni motor po vzletu prešel v stanje samodejnega delovanja, s čimer se je zmanjšala moč propelerja. Posadka je zatem zmanjšala pospešek levega motorja, potem pa ga je skušala neuspešno znova pospešiti. "Do težav s prvim motorjem je prišlo 37 sekund po vzletu," je pojasnil Vang.

Pilot je oznanil izbruh ognja, do katerega lahko pride, ko je prekinjen pretok goriva do motorja ali kadar pride do lažnega vžiga, toda v tem primeru se to ni zgodilo. "Posadka se je osredotočila na pospešek drugega motorja. Prvi motor je sicer še vedno deloval, nobeden izmed njiju ni proizvajal dovolj moči," je pojasnil Vang. Letalo bi sicer lahko letelo zgolj z enim delujočim motorjem.

Mrtvega pilota letala, 42-letnega Liaoja Čjen Cunga, so našli z rokami na nadzorni plošči. "Oba (op. s kopilotom) sta se vse do zadnje minute bojevala za rešitev letala," so tajvanski mediji povzeli besede enega od tožilcev, ki sodeluje v preiskavi. Tajvanske oblasti mislijo, da bi bilo število mrtvih še večje, če pilota ne bi ostala zbrana in ne bi padajočega letala usmerila mimo zgradb.

Nekaj trupel še iščejo
Kot je znano, je dvomotorno turbopropelersko letalo ATR-72 v sredo kmalu po vzletu z letališča Songšan v središču milijonskega glavnega mesta Tajvana po nevarnem približanju prometnemu mostu in oplazenju taksija končalo v reki Kilong. Med 58 potniki in člani posadke, ki so bili namenjeni na otoke Kinmen, je bilo 31 kitajskih turistov. 15 ljudi je nesrečo preživelo, nekaj trupel pa še vedno iščejo.