Emblem vesoljskega poveljniškega centra prikazuje ameriškega orla nad Zemljo. Foto: Reuters
Emblem vesoljskega poveljniškega centra prikazuje ameriškega orla nad Zemljo. Foto: Reuters

"Vesoljski poveljniški center bo zagotovil, da ameriška nadvlada v vesolju ne bo nikoli ogrožena," je dejal Trump. "To je prelomen dan, ki prepoznava pomen vesolja za ameriško varnost in obrambo."

Poveljniški center naj bi se ukvarjal z obrambo interesov ZDA v vesolju, recimo na stotine satelitov, ki jih uporabljajo za komunikacije in nadzor.

Ne gre sicer za novo idejo, ampak za ponovno vzpostavitev poveljstva, ki je delovalo že med letoma 1985 in 2002. Po terorističnih napadih 11. septembra 2001 so poveljstvo zaprli, saj se je vojska osredotočila na t. i. vojno proti terorizmu.

Zračne sile ameriške vojske sicer že imajo oddelek, namenjen vojskovanju v vesolju, toda novi poveljniški center bo razvijal posebne sisteme in priprave za spopade kot iz filma Vojne zvezd, poroča BBC.

Vodja novega centra, general zračnih sil John Raymond, je dejal, da želijo svoje vojaške vesoljske zmožnosti razvijati tudi ameriški nasprotniki. "Prepričan sem, da je vesolje teren za vojskovanje. Prepričan sem, da sta naš način življenja in naš način vojskovanja odvisna od vesoljskih zmožnosti," je dejal.

Kitajska je pokazala, da lahko meri na satelite z raketami, Rusija pa je izrazila namen izdelave laserskega orožja, ki bi se uporabljalo v vesolju.

Vzpostavitvi vesoljskega poveljniškega centra naj bi sledila vzpostavitev vesoljskih sil, ki bi predstavljale šesto vejo ameriških oboroženih sil.