Svet
Erich Priebke
Priebke je bil eden zadnjih še živečih nacističnih zločincev. Foto: EPA
VIDEO
Umrl nacistični zločinec...

Dodaj v

Umrl nacistični zločinec Erich Priebke

Brez kesanja in obžalovanja
11. oktober 2013 ob 17:03,
zadnji poseg: 11. oktober 2013 ob 17:18
Rim - MMC RTV SLO, STA, Reuters

V Rimu je umrl nacistični zločinec Erich Priebke. Star je bil 100 let. Za seboj je pustil videoposnetek kot svojo "človeško in politično oporoko".

Zaradi pokola v Ardeantinskih jamah blizu Rima, kjer je bilo leta 1944 ubitih 335 civilistov, je bil Priebke leta 1998 obsojen na dosmrtni zapor. Kazen je zaradi visoke starosti prestajal v hišnem zaporu v svojem stanovanju v italijanski prestolnici. Na koncu naj bi bil povsem gluh in je trpel za izgubo spomina.

Za svoje zločine kot stotnik SS-a se Priebke ni nikoli pokesal ali jih obžaloval, zato je postal nekakšna ikona med neonacisti. Njegov odvetnik, ki je sporočil novico o njegovi smrti, je povedal, da je Priebke za seboj pustil videoposnetek kot svojo "človeško in politično oporoko". Za zdaj še ni jasno, kdaj ga bodo predstavili javnosti.

Ukaz naj bi izdal Hitler
Pokol civilistov v Ardeatinskih jamah pri Rimu velja za enega najhujših vojnih zločinov med drugo svetovno vojno v Italiji po padcu fašističnega režima, ko so na Apeninski polotok vkorakali Nemci. 335 ustreljenih talcev je bilo maščevanje za 33 nemških vojakov, ki so jih ubili italijanski partizani. Priebke je poveljeval enoti, ki je izvedla usmrtitev, ukaz zanjo pa naj bi dal sam Adolf Hitler.

Po koncu vojne je Priebke pobegnil v Argentino, a so ga leta 1994 odkrili, potem ko je v pogovoru za ameriško televizijo priznal, da je sodeloval pri pokolu v Italiji, kjer je šlo po njegovih besedah za akcijo proti teroristom.

Leta 1995 ga je Argentina izročila Italiji, kjer so mu sodili. Leta 1996 je bil najprej oproščen, nato pa ga je vojaško prizivno sodišče leta 1998 obsodilo na dosmrtno ječo. Njegov odvetnik je pozneje večkrat prosil za pomilostitev, a so bile te prošnje vedno zavrnjene.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
Juzer mk2
# 11.10.2013 ob 17:31
Ukaz naj bi izdal Hitler

Ja saj... tehnično je vse ukaze izdal / odobril Hitler. Če se gremo ta izgovor ("le izpolnjeval sem ukaze"), potem za nacistični morilski pohod ni poleg Hitlerja kriv nihče drug.
a.orhidejca
# 11.10.2013 ob 17:19
zlobe dolgo živijo.
.disputed
# 11.10.2013 ob 18:17
To je pa res zanimivo kakšno starost so dočakali ti nacistični zločinci. Tist madžar je bil tut že zelo zelo star preden so ga odkrili....

Zgleda da jih tut hudič noče.
arking
# 11.10.2013 ob 18:04
Ker je bil naci so mu sodli v fasistični državi katera nikdar ni imela nikogar na kakršnem koli procesu za grozodejstva v 2. SV.
cairns
# 11.10.2013 ob 18:00
Nova slovenska zaveza bo zagotovo poslala delegacijo na pogreb. Bivšim gospodarjem morajo izkazati čast.

Po koncu vojne je Priebke pobegnil v Argentino, a so ga leta 1994 odkrili, potem ko je v pogovoru za ameriško televizijo priznal, da je sodeloval pri pokolu v Italiji, kjer je šlo po njegovih besedah za akcijo proti teroristom.

Tudi slovenski zločinci so bežali v Argentino. Zanimivo pa je , da je imel tudi SS general Erwin Rösener (poveljnik oz. lastnik domobrancev) popolnoma enak besednjak kot Priebke. Partizani so bili teroristi in banditi.
Buldog
# 11.10.2013 ob 17:54
@ratm
11.10.2013 ob 17:22

Ženevska konvencija ni dopuščala nobene retaliacije. Ženevska konvencija iz leta 1929, ki jo ti omenjaš, se nanaša na ravnanje z vojnimi ujetniki in na definicijo, kdo je lahko vojni ujetnik.

Civilisti so bili pa zaščiteni že po Haških konvencijah, pa tudi po običajnem mednarodnem pravu.
Buldog
# 11.10.2013 ob 18:59
@kvaternik
11.10.2013 ob 18:35

Pozabljaš, da je bilo v Jugi in pa tudi po osamosvojitvi kar nekaj domobrancev in njihovih potomcev na uglednih položajih. Npr. Anton Drobnič,...
zapatist
# 11.10.2013 ob 19:42
Pokol civilistov v Ardeatinskih jamah pri Rimu velja za enega najhujših vojnih zločinov med drugo svetovno vojno v Italiji po padcu fašističnega režima, ko so na Apeninski polotok vkorakali Nemci. 335 ustreljenih talcev je bilo maščevanje za 33 nemških vojakov, ki so jih ubili italijanski partizani.

@Whale bo seveda spet znal razložiti, da za te umore niso odgovorni nacisti in njihovi pomagači, temveč italijanski partizani, ki so se jim drznili upreti in so pač kasirali zasluženo kazen.
borbo
# 11.10.2013 ob 18:30
Whale bi rekel, da sploh živel ni in da je to ponaredek komunistov.
MP3CE
# 11.10.2013 ob 19:07
Zlasti značilno in simptomatično je njegovo mišljenje, da so bili ustreljeni teroristi. Tako kot so bili naši partizani banditi in komunisti, ali po vojni belogardisti izdajalci. Ali, da malo lepše pojasnem: Ko se človeka tako etiketira, do organiziranega nasilja ni več daleč. Zato se je treba zavedati, da je v primeru nečednih dejanj, ki so sicer lahko skrajno zavržena, treba sodno obsoditi vsakega posameznika posebej in nikoli, prav nikoli celotne skupine. Naj bo dovolj pogromov na svetu.
evaevi
# 11.10.2013 ob 19:00
zanimivo, kako pokvarjenci brez srca in brez vesti živijo izredno dolgo.
Vampirji.
severna zvezda
# 11.10.2013 ob 18:49
Zdaj pa mi vidva modela najdita ENO izjavo, v kateri kakšen omembe vreden predstavnik teh dveh stank oz. organizacij izraža naklonjenost fašizmu/nacizmu.
Jaz pa vama lahko postrežem s kopico izjav politikov levih strank, v katerih se klanjajo (prav tako zločinskemu) komunizmu. Toliko o tem, kdo ima težave s temi -izmi.


......dobesedno ne, je pa hudič v detajlih ...... Svojčas je Cukjati (sds) z velikim žarom v državnem zboru citiral prisego, dano s strani Rupnika in mladcev na ljubljanskem stadionu ...... Torej, da so prisegli zgolj bogu, ne Hitlerju ..... Ja, seveda ........
Ples
# 11.10.2013 ob 18:25
Po koncu vojne je Priebke pobegnil v Argentino, a so ga leta 1994 odkrili, potem ko je v pogovoru za ameriško televizijo priznal, da je sodeloval pri pokolu v Italiji, kjer je šlo po njegovih besedah za akcijo proti teroristom.

Bush je gledal televizijo.
Ivo Lola
# 11.10.2013 ob 19:35
Če ne bi bilo zarote iz Murgel, bi z božjo pomočjo živel še sto let. Tako se pa je revežu strlo srce, ko je videl okoli sebe toliko komunizma in znamenj totalitarne rdeče zvezde. Saj vendar vemo, kot nam je razjasnil gospod Oman, da so bili nacisti pod vodstvom naše hrabre domobranske vojske prvoborci demokracije, ki je prišla na oblast leta 1991. In v boju za demokracijo človeška življenja ne štejejo...
Celine
# 11.10.2013 ob 18:10
A je general Rupnik ljubil roke tega gospoda?
V1p3R
# 11.10.2013 ob 18:51
Me veseli, da med vami naravnost mrgoli tistih, ki mislite da je Hitler=Stalin=Mao=Tito.

Odlično in realna razlaga zgodovine, ni kaj.
pwnd
# 11.10.2013 ob 18:45
V nedeljo pa v rovte na mašo zadušnico.
severna zvezda
# 11.10.2013 ob 22:12
Torej tukaj iščemo dlako v jajcu in neke kao sporne izjave (čeprav je tukaj opravičeval le domobrance in ne Hitlerja, kajne?), jasno in glasno poveličevanje komunistične zločincev (Broz, Rozman itd.) pa gre mimo kot nekaj povsem normalnega. Kako daleč smo še od enakih meril za vse...

.....glej ti pikec naspedirani ...... Izjava prisege Hitlerjevi vojski ni nek mišji prdec, ne v Nemčiji, ne v Belgiji, ne na Norveškem ali kje drugje .... Nalašč sem izbral naključne (ali tudi ne) te države ..... Med temi je pač Cukjati!! .......Verjemi, tudi o komunističnih pacientih so teme in tudi še bodo, to pa še ne pomeni, da so naciji kaj manjši pacienti od konkurence ...... Kar skrbi, je to, da tebe in še koga na MMC bolj fascinira to, kdo je kaj bolj ali manj zakrivil, in ne to, da je vsak zločin v imenu ideologije in ZAGOVARJANJE tega NEsprejemljivo! Tokrat je mrknil naci: lahko to komentiraš v kontekstu ali pa res bije na plan tvoja nesamozavest, da se nacijem pač določena grupacija ob podpori ljudstva UPRE? ...... Ne? Hja, potem pa scva zaključila debato. Pa, Bohlonaj in Na svidenje v Lepeni! ........
Lipoglav
# 11.10.2013 ob 20:21
"Pokol civilistov v Ardeatinskih jamah pri Rimu velja za enega najhujših vojnih zločinov med drugo svetovno vojno v Italiji.."
Kaj pa fojbe? Ali pa Italianska taborišča smrti? So razen obešanja v Milanu koga obsodili od jugoslovanov ter Italinov?
BACK
# 11.10.2013 ob 19:44
ko ga hebe
heureka
# 11.10.2013 ob 19:14
@severna zvezda
Jaz pa vama lahko postrežem s kopico izjav politikov levih strank, v katerih se klanjajo (prav tako zločinskemu) komunizmu.

Komunizmu se je klanjal tudi vas komandante in prav ta ideologija mu je tedaj pri praznovanju AVNOJA v Jajcu se kako prisla prav.Tedaj jo j prav spretno in brez sramu znal uporabiti kot lestvico pri napredovanju v svoji komunisticni karieri.
Ples
# 11.10.2013 ob 18:34
Pri teh zadevah eni veliko vedo, eni pa nič. In v tem primeru je nič čisto dovolj. In preveč. In pieteta tudi. Nobenega opravičila ni.
Buldog
# 11.10.2013 ob 18:30
@ratm
11.10.2013 ob 18:07

Vsak napad na civiliste je (bil) nedopusten že po običajnem mednarodnem pravu, po Haaških konvencijah in po Ženevskih konvencijah.
Tudi retaliacija je smatrana kot napad na civiliste, ki je prepovedan.

Haaške in Ženevske konvencije vsebujejo definicijo borcev in za katere velja pravo vojne. Če bi bili zaradi retaliacije pobiti borci in to v boju, potem ne bi šlo za napad na civiliste, če pa so pobiti civilisti, pa gre za napad na civiliste in posledično za kršitev prava vojne.

V tem primeru je bilo pobitih samo nekaj oseb, za katere so sumili, da so borci, ostale so pa pobrali na ulicah, v zaporih,... za vsakega so napisali, kaj je naredil, razen za Žide, so navedli razlog Žid.

Tako da v tem primeru je šlo za očiten napad na civiliste, še posebej glede na to, da je obstajala sodna praksa, kdaj je retaliacija dovoljena - da je predhodno morala obstajat kršitev mednarodnega prava, da je treba pred retaliacijo zahtevati povračilo škode oz. prenehanje s kršitvijo mednarodnega prava in da mora obstajati sorazmernost med kršitvijo in retaliacijo. Vsaj zadnji dve predpostavki pa v tem primeru nista obstajali, o prvi se pa da debatirat. Ampak za dovoljeno retaliacijo v tistem času bi morale obstajat vse tri predpostavke.
manrose.
# 11.10.2013 ob 17:36
K.G.J.
pjandura
# 11.10.2013 ob 20:23
Daleč od tega, da bi odobraval nacizem... ampak poraženci v vojni so vedno bad guyi. Bila je vojna, pobijali so se med sabo... get over it. Kaj čem zdaj poslati raketo v Rim, ker so makaronarji zatirali naš narod?

Na marsikoga bi drugače gledali zdaj, če bi ta v svojem času zmagal/izgubil v vojni.

Fiksna ideja je: Nič nasilja, nič ver... vsi smo eno. Pustite mi to, saj mogoče bo to nekoč res... nas pa že dolgo več ne...
severna zvezda
# 11.10.2013 ob 21:59
@severna zvezda
Jaz pa vama lahko postrežem s kopico izjav politikov levih strank, v katerih se klanjajo (prav tako zločinskemu) komunizmu.

Komunizmu se je klanjal tudi vas komandante in prav ta ideologija mu je tedaj pri praznovanju AVNOJA v Jajcu se kako prisla prav.Tedaj jo j prav spretno in brez sramu znal uporabiti kot lestvico pri napredovanju v svoji komunisticni karieri.


......bi bilo prav ter normalno, da citiraš na način, kdo ali kaj je nekdo napisal oz. postal. Sicer se je res težko znajti v greznici forumskega obtoževanja ....... Sam sem v postu pred tem tukaj in zdaj omenil Cukjatijevo zabeleženo citiranje domobranske prisege, ki se zdi Cukjatiju ter SDS povsem sprejemljiva, kaj si pa ti hotel sporočiti, je le voda na mlin forumskim skakalcem na prvo žogo. ...... Malo več natančnosti, prosim. Hvala.
pedr-svedr
# 11.10.2013 ob 18:29
Nemčija trenutno vlada vsej evropi, če izuzamemo skandinavijo in rusijo tudi nam... Mar ni to hotel tudi Hitler...
vele
# 12.10.2013 ob 06:11
Nemci so v SS rekrutirali v glavnem neizobražene kmetavzarje in mesarje, ki so bili prvič vsaj videti kot ljudje v Hugo Boss-ovih SS uniformah. Ampak kako že pravijo: "Možeš ti seljaka iz sela, a sela iz seljaka nikad." In ko takim kmetavzarjem sistem da moč in oblast nad življenjem in smrtjo, potem se dogajajo grozljivke...
gesan
# 11.10.2013 ob 20:28

a.orhidejca
# 11.10.2013 ob 17:19
zlobe dolgo živijo.


Tudi, če samo 1 dan, je že predolgo!
anny22
# 11.10.2013 ob 20:24
Tako je, zverine dolgo živijo. Ta nacistek je še vedno vajenček na začetku proti Vasiliju Blokhinu, ki je lastnoročno ubil 7000 poljskih vojakov v Katynu. V dolgi karieri je ubil tudi svoja nadrejena, ki sta mu dajala zaslombo za likvidacije drugih. Kot vse kaže, so tudi njega na koncu potamanili. Res pasje življenje na tem svetu, na onem pa upam, da ga vsi hudiči cvrejo.
Ples
# 11.10.2013 ob 18:20
Huda teža na teh 21 gramih ...
paganinis
# 11.10.2013 ob 17:38
saj Hitler je tud imel nadrejene
frozen pingvin
# 11.10.2013 ob 21:44
zbrisali ste komentar od @janezdolzan, ki je rekel:

kaj pa ribičič?

pardon, on je nedolžen.
gesan
# 11.10.2013 ob 20:29

janezdolzan
# 11.10.2013 ob 17:20
Mitja Ribičič naprimer...


Kaj še tisti, ki so brezobzirno izvrševali Hitlerjeve ukaze...?!
sLoVaN
# 11.10.2013 ob 20:28
Tale tip naprimer,
je bil uradno del vojaškega stroja nacistične Nemčije,
kot vsi naši domobrančki.

A ne, janezdolzan ?
VKokielov
# 11.10.2013 ob 19:05
paganinis
saj Hitler je tud imel nadrejene

Temu se v razvitem svetu rece "paranoia".

Potem se pa vzhodni Evropejci zgrazamo da nas ne marajo. Kh. Ma menijo da smo nori. Kar tudi smo.
karambo
# 12.10.2013 ob 11:14
Zadnjič je nekdo lepo povedal, da bo do sprave prišlo, ko bodo stari rodovi umrli. Verjetno res ne bo drugače. Mene zanima bolj, kateri je ta rod, ker se zgodba očitno prenaša tudi na sinove, vnuke...
janezdolzan
# 12.10.2013 ob 07:40
kako so mi zvesti koritniški mediji pridno pobrisali komentar o Mitji Ribičiču.

Totalitarizem, dvojna merila še živi, ne sprenevedajte se.

Pravna država haha, sin M.R. je bil ustavni sodnik in predlagan v Beneško komisijo.

Demokracija še nekaj generacij je ne bo v tej dolini Milanovi.
aaaaahaaaa
# 11.10.2013 ob 21:26
pjandura

Dobra misel !
Mimobeznik
# 11.10.2013 ob 19:30
Seveda dolgo živijo, saj niso pobijali ljudi ampak pse, podgane, podljudi in drugo golazen. S tem lahko brez problemov živijo še 60 let. Tisti, ki so morili ljudi, so si že zdavnaj odobrili glavo.
paganinis
# 11.10.2013 ob 19:27
a potem angleški dvor tud ni nemškega porekla ??kaj?
janezdolzan
# 12.10.2013 ob 07:52
in potem mi selektivno izbrišejo zgolj komentar o Mitji Ribičiču, ne pa pardon on je nedolžen, lepo vzeto izven konteksta...

še dobro da mi ni treba več plačevat RTV prispevka, sem se kot izobražen kader lahko izselil iz te koritnije, ker pač ne bom živel še 100 let in čakal na demokratične in pravne izboljšave v pašaluku od oportunistov z Dolomitsko izjavo.

A se kdo od vas vpraša, kako da smo po 2. svetovni postali komunistična država in ne demokratična - ampak revolucija nasilne manjšine in zakaj gre npr. Avstriji tako dobro nam pa ne?

In ja večina EU držav je obsodila tako nacizem, fašizem kot komunizem. Tukaj pa so še vedno isti na oblasti in pač nočejo odgovarjati za svoje grehe. Ostali pa hlapci in koritniki...
paganinis
# 11.10.2013 ob 19:25
VKokielov

ah ,kaj pa ti veš,vse kar so te naučili je za ovce
Veteran91
# 12.10.2013 ob 00:18
Zaradi pokola v Ardeantinskih jamah blizu Rima, kjer je bilo leta 1944 ubitih 335 civilistov, je bil Priebke leta 1998 obsojen na dosmrtni zapor.

Je bil vsaj obsojen. Na zahodu pravica vsaj nekaj velja, pri nas ne zmoremo obsoditi niti enega od tistih, ki pa so zagrešili bistveno hujše stavri, kot zgoraj omenjeni.
kralj kekec
# 11.10.2013 ob 23:28
Zaradi pokola v Ardeantinskih jamah blizu Rima,
kjer je bilo leta 1944 ubitih 335 civilistov,
je bil Priebke leta 1998 obsojen na dosmrtni zapor.
Slovenski komunisti so pod zemljo in v jame zmetali nekaj 10000 nedolžnih ljudi,
pa bi tudi morali v dosmrtni zapor!?! POŠTENO !
Bravo tožilci in sodniki....in sramotna zgodovina se piše sama !
Crveni
# 11.10.2013 ob 21:15
Me veseli, da med vami naravnost mrgoli tistih, ki mislite da je Hitler=Stalin=Mao=Tito.

Hitler=Stalin=Mao=Tito - kot jajce jajcu
Diego Armando
# 11.10.2013 ob 18:31
Mogoče bosta NSi in SDS organizirali žalno sejo. Nenazadnje sta nosilki neo na-fa plamenice pri nas.
Nova slovenska zaveza bo zagotovo poslala delegacijo na pogreb. Bivšim gospodarjem morajo izkazati čast.


Zdaj pa mi vidva modela najdita ENO izjavo, v kateri kakšen omembe vreden predstavnik teh dveh stank oz. organizacij izraža naklonjenost fašizmu/nacizmu.
Jaz pa vama lahko postrežem s kopico izjav politikov levih strank, v katerih se klanjajo (prav tako zločinskemu) komunizmu. Toliko o tem, kdo ima težave s temi -izmi.
crusader
# 11.10.2013 ob 17:25
to me je vedno zanimalo kako je nemčija tak nagel preobrat od wannabe vladarice sveta do ameriškega tampona proti vzhodu, me zanima kaj bi tak hardcore naci porekel na nemško zgodovino po 45
ratm
# 11.10.2013 ob 17:22
335 ustreljenih talcev je bilo maščevanje za 33 nemških vojakov, ki so jih ubili italijanski partizani
kvota je bila znana, 10 talcev za 1 vojaka. ni šlo za maščevanje, ampak retaliacijo nad civilnim prebivalstvem, ki jo je dopuščala ženevska konvencija iz leta 1929, kot sredstvo manjšanja civilnih žrtev v vojnah, torej retaliacija je bila pravno dopustna v kolikor je vojska države se predala in so uporniške skupine napadle okupacijske sile. šele ženevska konvencija iz leta 1949 prepoveduje retaliacijo nad civilnim prebivalstvom ter tako dodala civilno prebivalstvo k POW, nad katerimi je retaliacijo predvidevala že konvencija iz leta 1929. zato pa je masaker v malmedy smatran bil takrat za zločin, tale pa ne.
ukaz zanjo pa naj bi dal sam Adolf Hitler.
to ne drži v celot, hitler ni nikoli izdal ukaza za usmrtitev teh dotičnih talcev, temveč dosledno uporabo retaliacije kot sredstva za manjšanje upora, kar se je wermachtu gabilo, ss pač ne.
zamudnik
# 11.10.2013 ob 20:18
Zganite se že, samozvana leva avantgarda, več gneva sem pričakoval. Saj je človek ja poveljeval brutalnemu izvensodnemu poboju več kot tristo (300) civilistov.

Razen če to v podalpskih rdečih nebesih morda ni tak zločin, da bi se splačalo napenjati ...
Kazalo