Svet

Poudarki

  • Umrl na svojem domu v BiH-u, vzrok smrti še ni znan
  • Izpuščen iz Haaga po 2/3 kazni
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 8 glasov Ocenite to novico!
Delić je JLA zapustil leta 1992. Foto: BH-News

Dodaj v

Umrl vojni poveljnik vojske BiH-a Rasim Delić

Delić obsojen na haaškem sodišču
16. april 2010 ob 14:51
Sarajevo - MMC RTV SLO, STA

Umrl je vojni poveljnik vojske BiH-a Rasim Delić, ki ga je haaško sodišče leta 2008 obsodilo na tri leta zapora zaradi okrutnega ravnanja s srbskimi vojaki.

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu je Delića septembra 2008 obsodilo po poveljniški odgovornosti zaradi okrutnega ravnanja s srbskimi vojaki, ki so ga izvajali vojaki pod njegovim poveljstvom med letoma 1993 in 1995 med vojno v BiH-u.

Obsojen je bil tudi zaradi zločinov zloglasne enote tujih islamskih borcev mudžahidov - ta je bila prav tako pod njegovim poveljstvom -, saj njihovih zločinov ni preprečil in kaznoval. Po prestanih dveh tretjinah kazni so ga predčasno izpustili maja lani.

Med najvišjimi obsojenimi poveljniki
Delić je bil tesen sodelavec pokojnega predsednika BiH-a Alije Izetbegovića, bil je tudi svetovalec za vojaška vprašanja nekdanjega bošnjaškega člana predsedstva BiH-a Sulejmana Tihića. Delić, ki je leta 1992 zapustil Jugoslovansko ljudsko armado kot podpolkovnik, je načelnik generalštaba vojske BiH-a, v kateri so bili večinoma Bošnjaki, postal junija 1993. Po koncu vojne leta 1995 je oktobra 1996 postal načelnik generalštaba vojske Federacije BiH-a. Upokojil se je julija 2000.

Delić je bil eden najvišjih poveljnikov vojske BiH-a, ki so mu sodili v Haagu. Obtožen je bil leta 2005, ko je tudi prostovoljno odšel v Haag, na začetek sojenja pa je čakal na prostosti. Na sojenju, ki je potekalo od 9. julija 2007 do 10. junija 2008, se je izrekel za nedolžnega. Tožilstvo je zanj zahtevalo sedem let zapora, njegov odvetnik pa je januarja letos zaradi utemeljenega dvoma vložil zahtevo za njegovo oprostitev.

O vzroku smrti 61-letnega Delića sicer mediji v BiH-u ne poročajo. Navajajo tamkajšnje vire, da je bil v zadnjih dneh večkrat pri zdravniku.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
rubik
# 17.04.2010 ob 10:42
Majke mi da ta ko mi je dal minus ni mogel tako hitro prebrat napisanega kot je padel minus. Ajmo en plus pliz, pliz :)
el CARTEL
# 16.04.2010 ob 22:17
adnan1984 @ tudi srbi so se borili za svoj narod, za njih legitimno..NE opravičuj vojnih zločincev, še posebej pa ne nekoga, ki je ukazoval mudžahedinom (to je isto, kot bi se zgražal na srbom, ki podpira recimo arkana)..

Ni heroj in upajmo da takih svet nikoli več ne vidi..S tvoje strani pa ni uredu podpirati ene zločince in blatiti druge..Zgleduj se po hrvaškem predsedniku Josipoviću, ki je rekel, da je vsaka žrtev le to - žrtev..

Kar se tiče mudžahedinov.. to si tisti z bradami, ki so klali ne-muslimane v bosni, poslani iz islamskih držav, da pomagajo ustanoviti muslimansko državo v srcu evrope?
dejanSLO
# 16.04.2010 ob 15:47
uf, sedel je pa manj kokr ce bi ukradu avto
Frapancipi
# 17.04.2010 ob 17:44
Zanima me, kdaj bo prišel na vrsto Ratko Mladić.
el CARTEL
# 16.04.2010 ob 22:36
HAWX @ niso vsi muslimani isti, ne generaliziraj.. nekateri sploh niso ekstremisti..verjetno tudi sam poznaš ok ljudi, ki pa so tudi muslimani..

Problem pa so zmanipulirani islamisti, ki dajejo življenja za cilje, ki ne obstajajo..ali drugače - za ideale umirajo budale...
el CARTEL
# 16.04.2010 ob 22:28
Pa še nekaj adnan1984.. vedno sem bil prvi, ki je branil muslimane (pa nisem musliman)..lahko pogledaš pod novicami, kjer je bilo govora o nošenju burk v franciji ali o džamiji v švici..podpiram jih kot prave vernike.. proti njim nimam nič. Lahko verujejo karkoli hočejo, le če dovoljujejo svobodo drugim..človeško, pravilno..

Imam pa velik problem proti ekstremistom in predvsem proti takim, ki jih opravičujejo..zaradi takih kot si ti je tvoja vera na slabem glasu..pa se zamisli
el CARTEL
# 16.04.2010 ob 22:21
Sicer pa ti je že HAWX dal posnetek.. poleg tega sem kakšen mesec nazaj gledal oddajo "nedeljom u 2", kjer je bil predstavljen posnetek nekega muđahedina.. Poleg nespoštiljevaga odnosa do sočloveka (recimo ne-muslimane je imenoval "potomci svinj in opic") in je opravičeval nasilje nad nemuslimani.. Če podpiraš tak ekstremizem, imaš velike probleme..
HAWX
# 16.04.2010 ob 22:08
http://www.youtube.com/watch?v=g0Z-cR2vwRg Evo kaj je adnan in kaj podpira in bi rad prikazal Srbe kot fašiste ker so se prvi upravičeno borili proti temu.
In naj kar pridejo adnan spet bodo tepeni,še posebej če tokrat zahod pusti Srbom odvezane roke.
You tube je odstranil video kjer islamski fanatiki v bosni režejo glave stran.
el CARTEL
# 16.04.2010 ob 20:16
Sramota, da je dobil le tri leta.. Kaj sploh pomeni, da je ravnal kruto z srbskimi vojaki? Jih je mučil?

Mudžahedini pa vemo kaj so delali.. še enkrat, sramotno milo kazen je dobil ta vojni zločinec
rubik
# 17.04.2010 ob 10:57
Ne vem kaj še naj dodam. Izjav politikov ne komentiram ker so vedno bile in vedno bojo oportunistične. Če bodo kdaj okoliščine zahtevale drugače bo ta isti prišel tja in bo rekel da je oni tvoj bil hrvat. Z podrobno zgodovino se niti ne mislim ukvarjat ker so dejstva dana. ko so v 15 stoletju prišli turki so nardili klin v hrvaško ozemlje in z prebivalstvom nardili to kar so. Kaj so prabivalci delali sem pa že pisal. Zelo čudno je da se na balkanu govori en jezik, še bolj čudno je pa da so si po izgledu hravti in bosanci identični, srbi pa odstopajo. meni več ni treba pravljic govorit. Naj folk dela kar hoče in misli kar hoče. zapuščam debato, treba je še kaj drugega danes počet. salute
rubik
# 17.04.2010 ob 10:38
Kot prvo to o titovih mejah si že prej omenjal. Nikjer nisem gpovoril da so avnojske meje naravne meje. Govoril sem samo o nenaravnem sedanjem stanju. Torej sedanja hrvaška in bosna sta čudno čudno umetni. Da ne govorim o meji republike srpske. Očitno je da vsi na teritoriju današnje Hrvaške in Bih-a živijo vsepovsod in zato tam ne more biti mej. Ampak pustimo to. Glede geografije sem vse pojasnil, rav tako glede zgodovine. Jezik, ne glede kako ga imenujemo, je iz območja bosne bolj podoben tistemu iz območja hrvaške. ustaških pretenzij nimam, lahko pa govorim kaj mislim in se sprašujem. Nikjer nikomu nisem rekel naj se priključi al naj dela karkoli. Glede razlik v izgledu in dnk, pa to. Očitno je zgodovina napravila svoje, zato danes več ne moremo govoriti o istem narodu na balkanu. prvič ko sem to slišal mi ni blo jasno od kod te ideje, pa še zdaj mi ni. Lahko bi rekli da so pol hrvati srbi katoliki, srbi pa turki pravoslavci, pa bi še vdeno manj glupo zvenelo od tega da so hrvati in srbi isti narod.
ali atgeriyev
# 17.04.2010 ob 10:05
hawk, ne vem zakaj se kregas, saj vidis, da mojstra ne znata argumentirat, pojasnevat, utemeljit, to je nekako tako, kot da bi se kregal z opico o tem katero stranko je treba volit ...
ali atgeriyev
# 17.04.2010 ob 10:03
upornikposrcu, ta teden si ime foruma, ker ti je uspelo napisati toliko debilizmov (v mesanem slengo-srbskem jeziku), v nekaj stavkih, prekasal si se aboslutnega rekorderja, dr kumrovca, ki je prakticno vsak teden ime tedna. Kako je lahko bila JLA agresor na lastni zemlji, je pa jasno verjetno samo tebi ...boze me sacuvaj bolesti i tvoje pameti
ali atgeriyev
# 16.04.2010 ob 23:28
ZR Jugoslavija je bila edina drzava bivse SFRJ, ki je ohranila multietnicnost, vojvodina, raska dolina, jug srbije, da ne omenjam gorancev, askalije, turke, hrvate, pa sandjak, adnan, ko je padla Zepa, je 1500 muslimanskih vojakov preplavalo drino kjer jih je sprejela Srbija, jih namestila, za njih poskrbela, nekateri so odsli v tujini, nekateri so celo ostali v srbiji, tako da, ne mesat pijanih cetnikov in prostovoljcev z vsem narodom
HAWX
# 16.04.2010 ob 22:32
Muslimani verujejo nekateri to že javno povedo drugi so prepametni za to,da ne muslimani niso civilisti in ubijanje kjafirskih civilistov kar počnejo z vsakim terorističnim napadom ravno civiliste,verujejo ne samo da ni greh ampak obveza saj so kjafiri proti enemu in edinemu allahu.
Evropa jih počasi kapira ampak eni še kar ne morejo verjet, ker so šokirani, da bi verjeli kaj takega,da je danes kaj takega možno in to pa je njihov načrt islamizacije Evrope in sveta.
Seveda ga podpira tak ekstremizem,sej ti je že prej napisal, še klanja zanj .
Ruski Voz
# 16.04.2010 ob 15:56
Najbrž se cvre v peklu.
ali atgeriyev
# 16.04.2010 ob 23:44
ampak, verjamem, da bi crnogorce prepoznal, visoki, lepi, vsi v trenerkah in 3 mobitele okoli vratu
rubik
# 16.04.2010 ob 23:40
Ok čakaj da najdem na internetu, maš tudi genetske raziskave ko jasno kažejo da so razlike. Če bom našel dam link.
rubik
# 16.04.2010 ob 23:39
@el CARTEL
Okej bom jih ajde 8 od 10 razločil.:) drugače pa je najbolje zajel Srbe hrvaški kipar Meštrovič z najznačilnejšim Beograjskim simbolom pobednikom. Zdaj pa mi povej. Si že kdaj na Hrvaškem ali v Bosni videl nekoga z takimi ličnicami? Jezik možda laže ali krv neče. :)
ali atgeriyev
# 16.04.2010 ob 23:23
aja, ne ne ne, cartel, to je kr neki, tisto pomeni, "tisti, ki umrejo v imenu boga niso mrtvi, oni so zivi, samo se jih ne zavedate"
ali atgeriyev
# 16.04.2010 ob 23:22
hawk, tudi redna vojska je imela velike probleme z raznimi "cetniki", pijanimi prostovoljci, in ostalimi kreteni, ki so se junacili in pobijali vse pred sabo
ali atgeriyev
# 16.04.2010 ob 23:18
to pomeni ...aja, naj ti adnan pove, saj je musliman, 5 krat na dan se dotika z glavo tal in verjame v voga in bere koran v arabscini, ce ti pa ne bo, ti pa kasneje napisem
ali atgeriyev
# 16.04.2010 ob 23:10
adnan je verjetno mislil, la taHsabana aladina qutilu fi sabillilah amuata, bela ahyun emdara bihem yer yakum ...pa se to adnan, prvi del razpada Jugoslavije je koncan, drugi pa prihaja, pa ce na pomoc poklicete vse mudjahedine na svetu, tj razpad BIH, delitev makedonije, nastanek velike albanije ...
el CARTEL
# 16.04.2010 ob 22:45
adnan1984 @ Kot prvo hvala za minus...Kar se tiče mudžahedinov..seveda da so okej primeri, pozitivni.. mislil sem le na ekstremiste..nisem rekel, da so vsi mudžahedini isti.. ampak mudžahedinov v bošnjaški vojski se je držal prav poseben sloves..

Obramba bi bila le nad vojsko..nad civilisti ni nikoli obrambe..nekdo je pobijal srbske civiliste v bosni..je to res? Kdo?
samotako
# 16.04.2010 ob 22:03
Vojni zločinec in ubijalec... Upajmo da bo končal v peklu podobnem taboriščem ki jih je organiziral in poveljeval v državljanski vojni ki so jo zanetile in financirale ZDA in njene evropske zaveznice.
littlewing
# 16.04.2010 ob 15:09
MMC,ponavadi se osebe označujejo kakor so frontalno obrnjene proti temu ki gleda sliko,Delić je v tem primeru kvečjemu drugi z leve.
JACIJA
# 18.04.2010 ob 18:34
ultimojan
18. april 2010 ob 13:19
A sem morda kaj tebe vprašal da se sploh oglašaš?
enoo
# 18.04.2010 ob 12:36
Ha-ha HAWX to pa je komentar leta!! Take bedarije ki si jo pa sedajle napisal pa že dolgo ne. Zakaj se pa potem vaši generali skrivajo če so tako nedolžni? Pa kdo je začel z vojno v SLO in HR? Verjetno boš rekel da muslimani želja po Jugoslaviji je bila zgolj želja Srbov in komunistov. Še Kosovo se je osamosvojilo ker ste jih non stop rihtali in zaničevali sedaj ste vidili da ima palica dva konca ha-ha
JACIJA
# 18.04.2010 ob 10:14
el CARTEL
17. april 2010 ob 22:54
Zakaj si zatiskaš oči pred resnico!!

On je svojo kazen odsedel pa branil se je pred agresorjem. To je tako kot bi Nemci tožili žide da so se preveč upirali. Te sodni procesi so res čudni nekdo te napada ti se pa nebi smel braniti ali pač brani se pa nikogar ne poškuduj. A Mladiča in Karadžića tudi tako obsojaš? Ali imaš do teh dveh drugo mnenje?
JACIJA
# 17.04.2010 ob 20:43
Ko sem bral komentarje sem opazil da večina ne spoštuje smrti in lepega izražanja tukaj gor. Kaj naj rečem na ta članek? "Neka je Allahova milost i mir na Njega"
ali atgeriyev
# 17.04.2010 ob 18:50
frapancipi, takrat, ko bo kdo odgovarjal za pokol v dobrovoljacki ulici, za napad na kolono v tuzli, za mrkonjic grad ...
rubik
# 17.04.2010 ob 00:13
Saj sploh nisem bral tega Primorca, upal sem da je nekaj podobnega kot tista anaaiza ko je še vključevala Mađare pa ostale v regiji sam zdaj pač tega ne najdem. Lahko mi pa verjameš v tisto kar mi je najbolj ostalo v spominu. Torej da so Srbi vse drugo kot slovani, okrog 15 % slovanskega markerja. Hrvati ne skrbi tudi niso predaleč majo sam okrog 30 %. Lahko pa sklepaš neke stvari pol. V bistu z ostalimi slovani balkanci nimamo kaj genetsko skupnega. Jezik pa je tak al tak nekaterim edino merilo. Ok, čas za spanje. lahko noč
rubik
# 17.04.2010 ob 00:07
@ali atgeriyev
Moja teza je da Srbov ne moreš zamešat z ostalimi. Enostavo jih prepoznaš. Hrvati in Slovenci smo si bolj podobni kot Hrvati pa Srbi, al pa Slovenci in Srbi.
dejanSLO
# 16.04.2010 ob 23:47
rubik, ali naj raje recem kloven, a potem so hrvaski srbi pravzaprav hrvati?

cudno da mi potem keri recejo da imam beogradsko faco, ce je po tvojem moj fotr hrvat mati pa slovenka.

Si zamudu ene 70 let tole rasno razlocevanje po videzu, dolzini nosov in podobno
ali atgeriyev
# 16.04.2010 ob 23:42
ni treba, ne bom gledal. se pac ne strinjam s to hipotezo, ker je splosna ...
ali atgeriyev
# 16.04.2010 ob 23:38
emm, tale izjava je bolj bosa rubik, imas srbe, ki so podobni siptarjem, hrvate, ki so podobni slovencem, ma najdem ti pashtuna, ki je podoben nemcu, to ne mores posplosevat
rubik
# 16.04.2010 ob 23:35
@el CARTEL
Kak podatek ti naj dam. Saj maš oči pa pamet. Sam vidiš, sam sklepaj...
ali atgeriyev
# 16.04.2010 ob 23:29
cartel, ma to je citat iz korana, nekje sem ga slisal, pa se me je prijel :)
el CARTEL
# 16.04.2010 ob 23:26
ali @ no to pa je še bolj zanimivo hehe vera..no comment

rubik @ od kje ti ta podatek? p.s. jaz tudi v živo nisem videl nikogar, k je podoben vidiću lol
el CARTEL
# 16.04.2010 ob 23:24
adnan1984 @ ti si tisti, ki mu ne kapne, da je generalizranje napačno (srbi niso genocidni, so pa genocidni posamezniki) in da je vsak zločin napačen, ni važno kako ga opravičuješ
el CARTEL
# 16.04.2010 ob 23:21
Zanimivo..hvala na odg..
ali atgeriyev
# 16.04.2010 ob 23:20
man of god and man who kill in gods name
HAWX
# 16.04.2010 ob 23:19
Prvi masovni vojni zločin nad civilisti je bil nad Srbi pri Brodu.
Tvoji bogi bogi islamski vojščaki v srebrenici so strahopetno se skrivajoč za UN-om pobijali in zažigali okoliške Srbske vasi.Grozne stvari so počeli.
Ampak spet to ni važno a ne saj so bili Srbi ali kako važno je samo kaj so Srbi pol naredili.
E pa vi lažite in lažite, iščite podporo po svetu derite se heljp dalje ampak Srbi vedo da kar so naredili je maščevanje ne pa genocidnost ogromna razlika!

Jaz razumem da je vaš največji teror in strah Četniki in zato imate psihološko potrebo zmanjševanja strahu,kot naprimer saj so samo otroke klali in žesnke oni so strahopetci ne boj se jih,pa ostali izgovori za zmanjševanje strahu.
Vraga, jaz sem SRB ampak,ko sem videl četnike je še mene bilo strah kaj pa šele pol one druge;)
el CARTEL
# 16.04.2010 ob 23:17
rubik @ kaj hočeš povedati? V današnji bosni so srbi en izmed treh narodnosti, poleg tega pa je pravoslavna vera tudi ena izmed treh ver v bosni (uradno)
el CARTEL
# 16.04.2010 ob 23:15
marcel @ nihče ni rekel, da so nekateri posamezniki na srbski strani izvajali zločine nad muslimani.. so pa tudi nekateri mudžahedini klali po bosni vse kar ni muslimansko?

Obsojam oba primera, zločin je zločin

ali @ la taHsabana aladina qutilu fi sabillilah amuata, bela ahyun emdara bihem yer yakum

In to pomeni...?
rubik
# 16.04.2010 ob 23:14
Sorry da se vmešavam, sam moram nekaj dodat. En je rekel da so Srbi domačini v Bosni. Dobesedno gledano so, sam ne kot verska skupnost, ampak kot narod. Dosti bolj logično se mi zdi da so vsi Bosanci bivši Hrvati, ko so morali, ko so prišli Turki, nekaj nardit da so ohranili žive glave. Al so torej šli na islam, al so šli na pravoslavje ( z pravoslavci se je manj slabo ravnalo ker je takratna turčija bla v vojni z Vatikanom) al so pa ostali zvesti katoličanstvu. Dokaz: poglejte meje Hrvaške in Bosne, se vam zdi naključje da Hrvaška tako lepo geografsko objema Bosno. To bi moral bit naravni hrvaški teritorij. Ko so se v zgodnjem srednjem veku dogajale selitve narodov se je neko pleme oz narod naselil na nekem zaokroženem ozemlju. Npr. a obstaja kjerkoli na svetu država z obliko Hrvaške?
Rešitev nastale situacije se ponuja sama po sebi. :)
marcel
# 16.04.2010 ob 23:13
HAWX samo eno uprašanje kakšno je razmerje med pobiti srbi in med pobiti muslimani najbrž so se muslimani pobili med sabo svoje otroke brate in starše v Srebrenici so se najbrž preblekli v srbe in se sami pobili potem so se še sami pokopali pa ni samo Srebrenica tukij je še Sarajevo Sanski most prijedor to so smo nekatera mesta kjer so bili masovni poboji muslimanov in to niso indici ampak dokazana dejstva sigurno je bilo zločinov sa strane muslimanov in jih je treba kazniti ampak daleko manj kot sa strane srbov to se vidi tudi po številu žrtava na obje strane.
el CARTEL
# 16.04.2010 ob 23:00
adnan1984 @ Uf nee.. ne razumem

Narobe je opravičevati zločine le, ker jih je druga stran delala (več)..zločin je zločin, to ti že cel cajt dopovedujem.. Torej se le niso samo branili pred srbi, če so izvajali zločine (iz katerihkoli razlogov)?
HAWX
# 16.04.2010 ob 22:56
Ma ja za vse so Srbi krivi samo vi bogi niste.
Tolerancija??? a ti se norca delaš?
Vi zahtevate spoštovanje vaše vere a sami javno poveste in pokažete da niti najmanj ne spoštujete druge.Javno govorite da so ne muslimani potomci opic in svinj-to je zelo radikalna in goreča mentaliteta.
Ne musliman ujet od strani muđehedinov nima nobenih šan preživetja nobenega razen v enem primeru,če zna in jim zmoli vsaj fatiho :
Bismillaah ar-Rahman ar-Raheem
Al hamdu lillaahi rabbil 'alameen
Ar-Rahman ar-Raheem
Maaliki yaumid Deen
Iyyaaka na'abudu wa iy yaaka nasta'een
Ihdinas siraatal mustaqeem
Siraatal ladheena an 'amta' alaihim
Ghairil maghduubi' alaihim waladaaleen
Aameen

Edino to vas reši kajti verujejo ,da če to zmoli največji sovražnik ga ne smejo ubit.
In nehaj z totimi otročarijami tu kako so Srbi ubijali otroke in ženske vi pa vojake.
Kaj so pa se skrivali med civilisti v mestih ti hrabri allahovi vojaki.
Če je kdo genociden ste to muslimani ampak verjetno bi bil potreben novi izraz "verocidni.
adnan1984
# 16.04.2010 ob 22:56
Cartel glede muđahedinov, pršl so se borit iz drugih držav in so bli pripravlejni dat svoja življenja.Imel so svoje cilje in hvala jim za to.
Zdej normalno, da se bo našo kir extrem pobil neki civilov itd. Vendar to je manjšina-seveda tega ne odobravam. Sam recimo enmu je pokno film, ko je vido mrtve otroke,ženske,starce,ki so jih pobili Srbi in je un to tud naredo-razumeš. Vzrok-posledica.
Pa Srbi so mnogo mnogo več sivilistov pobijal v BIH, kot so Bošnjaki to delal-v manjšini.
L.p.!
Kazalo