Kubanski voditelj dolga leta ni želel priznati, da je oče Natalijine hčerke Aline, ki se je pred 22 leti odselila v ZDA. Castro je oče devetih otrok, ki jih je rodilo pet žensk. Foto: EPA
Kubanski voditelj dolga leta ni želel priznati, da je oče Natalijine hčerke Aline, ki se je pred 22 leti odselila v ZDA. Castro je oče devetih otrok, ki jih je rodilo pet žensk. Foto: EPA

Z zelenimi očmi in svetlimi lasmi je veljala za eno najlepših Kubank in bila na začetku 50. letih prejšnjega stoletja znan obraz havanske družabne scene, zato ni presenetljivo, da se je leta 1952 vanjo zaljubil mladi revolucionar Fidel. Takrat je bila poročena z 20 let starejšim srčnim kirurgom, vendar pa, tako so dejali opazovalci, ni skrivala želje po revoluciji in pustolovščini, poroča BBC.

Castro je tako v njenem domu koval načrte za začetek revolucije, velikodušno pa mu je pomagala tudi finančno, saj mu je dala svoje prihranke, prodala pa je tudi svoj nakit, da bi z zbranim denarjem podprla njegove revolucionarne načrte.

Zapletla sta se tudi v ljubezensko razmerje, plod katerega je leta 1956 rojena Alina, ki pa je Fidel, sprva ni želel priznati. To se je zgodilo šele pri njenih 12 letih. Leta 1993 je, pod pretvezo, da je španska turistka, zapustila Kubo in odšla v ZDA, kjer dela v medijih, leta 1998 pa je napisala tudi avtobiografijo.

Revolucija je bila pri Fidelu vedno na prvem mestu
Kot je dejal eden od Natalijinih biografov, je bila Natalia "ena od izjemno lepih in zelo inteligentnih žensk, ki so svoje življenje posvetile Castru in njegovim prizadevanjem." V enem od poznejših intervjujev je dejala, da ni bila nikoli zagrenjena zaradi dejstva, da je Fidel svoj projekt revolucije vedno postavljal na prvo mesto, in ob tem dodala, da je trajalo več let, preden ga je prebolela. Po koncu ljubezenske avanture sta bila Natalia in Fidel le redko v stikih, sama pa je zasedala različne položaje v kubanski vladi.