Večina potnikov je med nesrečo spala v svojih kabinah. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Večina potnikov je med nesrečo spala v svojih kabinah. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Vse manj upanja za prevrnjeno ladjo

Pri iskanju morebitnih preživelih sodeluje več kot 4600 reševalcev, med njimi več sto potapljačev. Do zdaj so rešili 14 ljudi, za 18 pa je potrjeno, da so mrtvi. Upanje, da bodo še našli preživele, je vse manjše. Reševalno akcijo otežujeta močan veter in dež.

Veliko potnikov naj bi med nesrečo že spalo v svojih kabinah. Po navedbah kitajske tiskovne agencije Šinhua je bila večina potnikov starih več kot 60 let, sicer pa so bili na ladji potniki, stari od treh do 83 let.

Turistično ladjo ujel ciklon
Kitajski premier Li Kečjang, ki je obiskal kraj nesreče med pokrajinama Džjanli in Hubej, je pozval k obsežnim reševalnim akcijam. Pozval je k mobilizaciji vseh reševalcev in sprejetju vseh mogočih ukrepov za čim hitrejši učinek.

Po navedbah medijev se je ladja prevrnila, ko jo je ujel ciklon. Kapitan in glavni strojnik ladje, ki sta nesrečo preživela, trdita, da je plovilo potonilo v nekaj minutah. Vsi preživeli so po navedbah ministrstva za promet nosili rešilne jopiče.

Ladja ni bila preobtežena
Ladja Dongfangžišing (Vzhodna zvezda) je izplula iz Nankinga, namenjena pa je bila v mesto Čongčing. Plovilo je potonilo v ponedeljek okoli pol desetih zvečer po tamkajšnjem času. Kot najverjetnejši razlog za nesrečo se omenja slabo vreme. Na nesrečo naj bi policijo s pomočjo ribičev obvestili ljudje, ki jim je uspelo priplavati do obale, saj ladja ni poslala nobenega signala za pomoč.

Štirinadstropno plovilo, ki v dolžino meri 76,5 metra, lahko prevaža največ 534 ljudi. Ladja je potonila na sredini reke Jangce, ki je s 6.300 kilometri najdaljša reka na Kitajskem in tretja najdaljša na svetu.

Tovrstne nesreče so na Kitajskem redke, čeprav po največjih rekah pogosto plujejo turistične ladje. Ob morebitnem črnem scenariju in številnih žrtvah bo to najhujša nesreča na reki Jangce po januarju, ko se je na poskusni vožnji prevrnil vlačilec. Takrat je umrlo 22 izmed 25 ljudi na krovu.

Turistična ladja je v lasti podjetja Chongqing Eastern Shipping Corporation, ki organizira turistične obiske na območju. Večina turistov na krovu je potovala v organizaciji agencije iz Šanghaja Xiehe Travel. Njihovi sorodniki se že zbirajo pred sedežem podjetja.

Vse manj upanja za prevrnjeno ladjo