Napadalec je ubil namestnika načelnika policijske postaje v kraju Les Mureaux in njegovo partnerico. Foto: Reuters
Napadalec je ubil namestnika načelnika policijske postaje v kraju Les Mureaux in njegovo partnerico. Foto: Reuters
Policija
Policija je po neuspelih pogajanjih vdrla v hišo in napadalca ubila. Foto: Reuters
V Parizu nov teroristični napad

Posebni policijski enoti je po vdoru v hišo v Magnavillu, 50 kilometrov severozahodno od Pariza, uspelo rešiti triletnega dečka, ki ga je napadalec tako kot ženo ubitega policijskega poveljnika vzel za talca. Napadalca so ubili. Francosko tožilstvo je že sprožilo preiskavo dogodka, ki ga je predsednik Francois Hollande označil za teroristično dejanje.

Kot poročajo francoski mediji, je bil napadalec 25-letni Larossi Aballa, ki je bil leta 2013 obsojen zaradi novačenja džihadističnih borcev za delovanje v Pakistanu. Tedaj je bil obsojen na tri leta zapora – od tega na pol leta pogojno – zaradi "kaznivega združevanja s ciljem priprave terorističnih dejanj". Obsojen je bil skupaj s še sedmimi osumljenci, navaja STA.

Pariški tožilec Francois Molin je dejal, da so bili v povezavi s tem primerom trije ljudje pridržani z namenom zasliševanja.

Napadalec je med napadom na družbenem omrežju Facebook objavil 13-minutni videoposnetek. David Thomson, strokovnjak za terorizem na Radio France Internationale, si ga je ogledal, še preden so ga umaknili s Facebooka. Thomson je povedal, da je napadalec posnetek posnel v hiši žrtev. Povedal je, da je ubil žrtvi in da ne ve, kaj bo storil z njunim sinom, ki ga je bilo moč videti v ozadju.

V videu je tudi zaprisegel zvestobo t. i. Islamski državi ter muslimane pozval k "napadom na policiste, novinarje, javne osebnosti, zaporniške paznike ter raperje", pri tem pa poimensko navedel ducat znanih osebnosti.

Amaq: Napadalec "borec" IS-ja
Tiskovna agencija Amaq, ki je povezana s samooklicano Islamsko državo, je medtem poročala, da je napad izvedel "borec" Daeša (arabski akronim za IS). Če bodo te navedbe potrjene, gre za prvi napad skrajnežev v Franciji po terorističnih napadih v prestolnici lani novembra, ko je umrlo 130 ljudi.

Policista devetkrat zabodel v trebuh
Kot poroča BBC, naj bi po navedbah prič moški ob napadu na 42-letnega policista, ki pred hišo ni bil v uniformi, kričal: "Alah Akbar" oziroma "Bog je največji." Devetkrat ga je zabodel v trebuh. Potem je odšel v hišo in otroka ter soprogo vzel za talca in se zabarikadiral. Tudi med pogovori s policijskimi pogajalci naj bi prisegel zvestobo IS-ju. Posebne policijske enote so pred hišo prišle okoli 21.00, po neuspešnih pogajanjih pa so okoli polnoči vdrle v hišo. Policisti so uspeli rešiti triletnega sina žrtev.

V Franciji že zaradi bojazni pred terorističnimi napadi med evropskim nogometnim prvenstvom, ki se je začelo v petek, veljajo izredne razmere.

Hollande: Nedvomno gre za teroristično dejanje
Hollande, ki je napad označil za "nedvomno teroristično dejanje", je sklical izredni sestanek z vsemi visokimi uradniki, ki skrbijo za varnost v državi. Po njem je opozoril, da je stopnja teroristične ogroženosti v Franciji še vedno visoka, ta napad pa je dokaz za to.

Tudi notranji minister Bernard Cazeneuve je napad označil za "grozljiv teroristični napad". Cazeneuve je razkril še, da je bila partnerka umorjenega policista prav tako "zaposlena na policijski postaji". Dodatnih podrobnosti v interesu preiskave ni želel razkrivati. Več naj bi pojasnilo francosko državno tožilstvo. Tudi notranji minister je opozoril na veliko teroristično nevarnost tako v Franciji kot v celotni Evropi. Povedal je, da je francoska policija od začetka leta prijela že več kot sto terorističnih osumljencev.

V Parizu nov teroristični napad