Protestniki v Kinšasi, Gomi in Kisanganiju zahtevajo odhod predsednika Josepha Kabile, ki vlada od leta 2001. Foto: Reuters
Protestniki v Kinšasi, Gomi in Kisanganiju zahtevajo odhod predsednika Josepha Kabile, ki vlada od leta 2001. Foto: Reuters
Kinšasa
Policija je aretirala na desetine protestnikov. Foto: Reuters

Protestniki zahtevajo odhod predsednika Kabile, čigar mandat se izteče konec decembra, a bi morala volilna komisija za november že razpisati volitve oziroma spored volilnih opravil. Ker tega ni storila, protestniki sumijo, da želi Kabila ostati na oblasti dlje od zakonsko določenega roka.

Jezne množice so tako trgale fotografije s podobo Kabile in v francoščini skandirale: "Konec je s teboj. Nočemo te." Predtem pa naj bi protestniki v predmestju Kinšase Limeti zažgali truplo policista kot maščevanje za policijsko streljanje na protestnike.

Nevladniki: Ubitih je bilo 25 ljudi
Medtem ko notranji minister Konga Claude Pero Luwara govori o 17 žrtvah, pa Georges Kapiamba, direktor lokalne nevladne organizacije za človekove pravice, pravi, da so varnostne sile ubile 25 protestnikov.

Zajet vodja opozicije
Vladni govorec je potrdil, da so v protestih zajeli vodjo opozicije Martina Fayula, ki je utrpel poškodbe glave. Poleg smrtnih žrtev so oblasti v Kinšasi, Gomi in Kisanganiju zaprle še na desetine protestnikov.

Ayrault: Položaj je skrb vzbujajoč
Kongo, nekoč znan pod imenom Zaire, je velika država v osrednji Afriki, bogata z rudninami, a politično nestabilna. Vojne s sosednjimi državami so tako med letoma 1996 in 2003 v Kongu zahtevale na milijone žrtev. Francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault je zato položaj v Kongu ocenil kot izjemno nevaren in napovedal, da bodo evropske države razmislile o morebitnih sankcijah proti političnemu vodstvu Konga. Tega so obsodile tudi ZDA.