Smrtonosne injekcije zaradi pomanjkanja zdravil postajajo čedalje manj zanesljive. Foto: EPA
Smrtonosne injekcije zaradi pomanjkanja zdravil postajajo čedalje manj zanesljive. Foto: EPA

Zvezni senat je zakon sprejel z 18 glasovi proti 10, da bi stopil v veljavo, pa ga mora samo še podpisati guverner Utaha, Gary Herbert.

Herbert, sicer republikanec, še ni želel komentirati, ali bo zakon podpisal, je pa njegov urad za revijo Time sporočil, da ima Utah, kot številne druge zvezne države, vse večje težave pri zagotavljanju sredstev za smrtonosno injekcijo. "Če teh sredstev ni na voljo, bi ta predlog zagotovil, da tisti, ki morajo izvršiti kazen, ki jo je naložilo sodišče oz. skrbno premišljena odločitev porote, lahko to tudi stori."

Če bo, bo Utah postal edina ameriška zvezna država, ki bi izvajala usmrtitve pred strelskim vodom, čeprav so v zadnjih letih bili posamezni primeri v določenih zveznih državah (Oklahoma načeloma dopušča strelski vod kot sekundarno opcijo, Idaho ga je prepovedal leta 2009, na Floridi pa imajo obsojenci od leta 2011 možnost izbire strelskega voda), Wyoming, Oklahoma in Tennessee pa so tudi v postopku iskanja alternativ.

Razmišljanje o alternativah
Utah je leta 2004 ukinil možnost izbire usmrtitve pred strelskim vodom, ostaja pa skupina zapornikov, ki so bili obsojeni pred tem letom, zato lahko še vedno izberejo to vrsto usmrtitve. Zadnji tak primer je bil leta 2010, ko je bil pred strelskim vodom po lastni volji usmrčen Ronnie Lee Gardner, obsojen leta 1985 zaradi umora.

In čeprav se usmrtitev pred strelskim vodom zdi kot obujanje starih metod smrtne kazni, pa se mnogim zdi bolj človeška od smrtonosne injekcije, ki jo ZDA večinoma uporabljajo zdaj. Javnost je postala pozorna na pomanjkljivosti injekcije po lanski ponesrečeni usmrtitvi Claytona Locketta v Oklahomi, pri kateri so uporabili še netestirano mešanico drog, ki je povzročila počasno in bolečo smrt. Lockett je po vbrizganju sredstva doživel srčni napad, umrl pa je šele 43 minut po prvemu odmerku.
V ZDA vlada v zadnjih letih hudo pomanjkanje natrijevega tiopentala, anestetika, ki sestavlja mešanico za smrtonosne injekcije, zaradi česar so zvezne oblasti posameznih držav prisiljene prestavljati usmrtitve in spreminjati protokole usmrtitev. Zaradi globalne kampanje proti smrtni kazni namreč vse manj družb proizvaja natrijev tiopental.