Vprašanje Ljubljanske banke na hrvaških sodiščih še vedno ostaja odprto. Foto: MMC RTV SLO
Vprašanje Ljubljanske banke na hrvaških sodiščih še vedno ostaja odprto. Foto: MMC RTV SLO

Odvetnik LB-ja Matija Pečatnik je pojasnil, da bi morali postopke proti slovenskim bankam prekiniti na vseh hrvaških sodiščih. Kot je dejal, sta s kolegico Ivano Orkić sodišču pojasnila, da bi bil tako dosežen namen memoranduma o urejanju spora glede prenesenih deviznih prihrankov hrvaških varčevalcev LB-ja, ki sta ga predsednika vlad Slovenije in Hrvaške podpisala 11. marca na Mokricah.

Vladno soglasje o ustavitvi postopkov
Hrvaška vlada se je v memorandumu obvezala, da bo do končnega dogovora o LB-ju zagotovila ustavitev vseh postopkov Zagrebačke banke in Privredne banke Zagreb (PBZ) proti slovenskim bankam na hrvaških sodiščih. Državi sta soglašali, da bosta rešitev iskali v okviru nasledstva.

V Zagrebu so večkrat pojasnili, da je Hrvaška svoj del posla iz memoranduma opravila s tem, ko je dala navodila bankam, te pa naprej svojim odvetnikom, naj ustavijo postopke glede LB-ja. O vsem so obvestili tudi pristojno sodišče. Obenem pa zavračajo, da je memorandum mednarodna pogodba.

Odprtih 20 tožb
Zagrebška banka v tem postopku terja približno 2,7 milijona evrov deviznih vlog varčevalcev nekdanje zagrebške podružnice LB-ja. Gre za eno izmed več kot 20 tožb Privredne banke Zagreb in Zagrebačke banke proti LB-ju in NLB-ju, ki potekajo na podlagi pooblastil hrvaškega finančnega ministrstva.

Po podatkih hrvaškega finančnega ministrstva je Hrvaška na začetku 90. let prenesla v javni dolg in nato prek Zagrebačke banke in PBZ-ja izplačala delu varčevalcev skupno 544,4 milijona takratnih nemških mark (272 milijonov evrov). Medtem sta Zagrebačko banko in PBZ kupili italijanski banki Unicredit skupina in Intesa SanPaolo.