ZN opozarja na uporabo čezmerne sile. Foto: Reuters
ZN opozarja na uporabo čezmerne sile. Foto: Reuters

Ker je vlada onemogočila dostop do vseh družbenih omrežij, ni bilo povsem jasno, kaj se dogaja v tej afriški državi, a je vseeno pricurljalo v javnost, kako nasilno je vlada zatrla proteste.

Tamkajšnje skupine za človekove pravice navajajo, da so varnostne sile ubile najmanj 12 ljudi, še precej več pa so jih preteple. Protesti so se začeli v ponedeljek zaradi občutnega povečanja cen goriva.

Predsednikov predstavnik za tisk George Charamba je za nasilje, ki je spremljalo proteste, okrivil opozicijsko Gibanje za demokratične spremembe (MDC). "Vodstvo MDC-ja je vztrajno širilo sporočilo, da bodo začeli nasilne poulične akcije, da bi razveljavili izide lanskih volitev," je dejal Charamba za državni časopis Sunday Mail.

Sporni izidi volitev

Vlada je prebivalcem v zadnjem tednu omejila dostop do spleta in onemogočila družbena omrežja. Foto: Reuters
Vlada je prebivalcem v zadnjem tednu omejila dostop do spleta in onemogočila družbena omrežja. Foto: Reuters

Sodišče je avgusta potrdilo, da je predsednik Emmerson Mnangagwa premagal kandidata MDC-ja Nelsona Chamiso, česar pa opozicija ni želela sprejeti.

Od ponedeljka dalje so se policijske enote spopadale s protestniki v prestolnici Harare in v južnem mestu Bulawayo, potem ko so protestniki s kamni in gorečimi pnevmatikami zaprli več cest, poroča BBC.

V četrtek je Chamisa tvitnil, da je "v mislih z žrtvami nasilja". "Kljub žolčnosti ohranjamo dostojanstveno držo, ki ustreza naši vlogi."

ZN je zimbabvejsko vlado in varnostne sile pozval, naj se vzdržijo "čezmerne uporabe sile", medtem ko v javnost prihajajo poročila o racijah po domovih in uporabi pravega streliva nad protestniki.

Zakaj rast cen goriva?

Pred tednom dni je predsednik Mnangagwa napovedal, da se bodo cene goriva več kot podvojile. S podražitvijo naj bi odgovorili na pomanjkanje goriva, ki ga je povzročila večja poraba, in "široko razmahnjeno" nezakonito trgovanje z njim, je pojasnil predsednik.

A številni Zimbabvejci, izčrpani zaradi večletne gospodarske stiske, so se nenadoma zavedeli, da si ne morejo privoščiti niti avtobusne vozovnice do službe. Nove cene so tako visoke, da ima po podatkih strani GlobalPetrolPrices.com Zimbabve zdaj daleč najdražje gorivo na svetu.

Prebivalci menijo, da jih je predsednik pustil na cedilu in ni uresničil svojih predvolilnih obljub. Mnangagwa skuša oživiti gospodarstvo, ki se spopada z visoko inflacijo, a rezultatov za zdaj ni.