V laboratorijih proučujejo vzorce krvi, da spremljajo razvoj virusa ebole. Foto: Reuters
V laboratorijih proučujejo vzorce krvi, da spremljajo razvoj virusa ebole. Foto: Reuters
Ebola
Izbruh ebole se je začel na jugovzhodu Gvineje, virus pa se je nato razširil v Liberijo in Sierro Leone. Foto: EPA

Strokovnjaki na institutu Pasteur v Franciji so lani marca prvi identificirali virus ebole v Gvineji, od takrat pa proučujejo razvoj tega potencialno smrtnega virusa. V laboratoriju so analizirali več sto krvnih vzorcev okuženih bolnikov v Gvineji, izsledki pa so pokazali, da je virus mutiral, zato želijo dognati, ali bi lahko postal tudi bolj nalezljiv.

"Vemo, da se je virus precej spremenil, kar je pomembno za diagnosticiranje novih primerov in postopke zdravljenja. Virus moramo čim bolj spoznati, da lahko ohranjamo korak s sovražnikom," je dejal genetik Anavaj Sakuntabhai.

Svetovna zdravstvena organizacija je sporočila, da je bilo v enem tednu januarja potrjenih manj kot sto novih primerov ebole, kar je najmanj po juniju leta 2014, zato se epidemija počasi končuje.


Manj nevaren, a bolj nalezljiv?
Za viruse sicer ni neobičajno, da se v določenem obdobju spremenijo, piše BBC. Ebola, podobno kot virusa HIV in influence, sodi med viruse RNA, ki imajo visoko stopnjo mutiranja, kar virusu omogoča hitrejše prilagajanje in obenem zvišuje tveganje, da postane bolj nalezljiv. "V zadnjem času smo bili priča nekaj obolelim, ki sploh niso imeli tipičnih simptomov ebole. Prav prek teh ljudi bi se lahko virus hitreje širil, a tega še ne vemo natančno. Po drugi strani pa bi lahko virus postal tudi manj smrtonosen, a hkrati bolj nalezljiv, in tudi tega se bojimo," je dodal genetik.

A britanski virolog Jonathan Ball je dejal, da je še nemogoče ugotoviti, ali se res pojavlja vse več nesimptomatičnih okužb. "Šlo bi lahko le za statistiko. Ker je okuženih veliko ljudi, bomo seveda odkrili tudi več nesimptomatičnih primerov," je dejal.

Resnejša je skrb, da bi se virus ebole lahko začel prenašati po zraku, saj ima vse več "gostiteljev" in veliko časa, da se prilagodi, a tudi za to še ni nobenih dokazov. Ebola se še vedno prenaša le z neposrednim stikom s telesnimi tekočinami okuženih, zato "zlato pravilo" ostaja - izogibati se stikom z obolelimi.

Smrtnost je 60-odstotna
Raziskave v Parizu bodo strokovnjakom ponudile tudi odgovore na to, zakaj nekateri ebolo preživijo, drugi pa ne. Trenutno okužbo z ebolo preživi okoli 40 odstotkov ljudi. Strokovnjaki sicer trenutno razvijajo dve cepivi, za kateri upajo, da jih bodo do konca leta lahko začeli preizkušati na ljudeh.

Z virusom ebole se je do zdaj okužilo več kot 22.000 ljudi, skoraj 9.000 jih je umrlo.