Young je oceno slovenskih medijev podal v času, ko je bil slovenski premier Tone Rop. Foto: BoBo
Young je oceno slovenskih medijev podal v času, ko je bil slovenski premier Tone Rop. Foto: BoBo
Johnny Young
Young je v Sloveniji služboval med letoma 2001 in 2004. Foto: BoBo

V novo razkriti ameriški diplomatski depeši, ki jo je objavil WikiLeaks, je takratni ameriški veleposlanik ocenil slovenski medijski prostor. Depeša je bila napisana maja leta 2004, ko je slovensko vlado vodil Tone Rop, predsednik države pa je bil Janez Drnovšek. Vodja opozicije je bil Janez Janša.

Young je ugotavljal, da je informacijsko okolje v Sloveniji odprto in praktično brez cenzure, medtem ko mediji kritično in neizprosno sprejemajo kakršen koli poskus vplivanja na njihovo poročanje, čeprav jim pogosto manjka novinarskih standardov in profesionalizma, s tem, ko očitno mešajo dejstva s svojimi prepričanji.

Mediji po njegovem mnenju kažejo tudi močno levo usmerjenost, saj med drugim ne obstaja noben desno usmerjeni dnevnik. Ta "socialdemokratska" drža je značilna za slovenski akademski in nevladni sektor. To se kaže tudi v širši javnosti, ki sprejema ameriške posameznike in kulturo, vendar je kritična do ameriške zunanje in večinoma tudi notranje politike.

Young vzroke za tako stanje vidi v sodobni slovenski zgodovini, v kateri je mešanica komunizma s Titovim sistemom samoupravljanja pripeljala do tega, da novinarji na splošno ne zaupajo vladi, informacije hitro označijo za propagando, zavistno ščitijo svojo neodvisnost in svojo kritično držo vidijo kot naraven del svoje vloge nadzornika in način uveljavljanja svojega imena.

ZDA so lahka tarča
Poleg nagibanja v levo je za slovenske medije značilna tudi močna protiameriška retorika, globoka identifikacija z Evropo, namerna provokativnost in novinarska, skoraj "alergijska reakcija" na Bushevo administracijo. To sovražno medijsko okolje ameriškemu veleposlaništvu v Sloveniji otežuje javno komuniciranje, opozarja Young.

V depeši piše, da v Sloveniji še ni razvito raziskovalno novinarstvo, kot ga poznajo v ZDA, kar je po mnenju veleposlanika posledica tega, da uredniki ne dopuščajo ali ne morejo pustiti novinarjem, da bi več tednov razvijali, raziskovali ali sledili samo eni zgodbi. Kot veliko in lahko tarčo je navedel ZDA, saj si lahko vsak novinar pridobi točke že s tem, da le omeni kjotski protokol, Mednarodno kazensko sodišče ali Guantanamo.

Glede komentatorjev je Young zapisal, da ti novice dobivajo iz sekundarnih virov in svoje članke pišejo izključno na podlagi lastnih idej ter komentarjev brez citatov ali drugih virov. Univerzitetni profesorji in predstavniki nevladnih organizacij redno pišejo za tiskane medije in so gostje v pogovornih oddajah na televiziji, oboji pa pripadajo levosredinski usmrejenosti, tako se ne izključujejo s splošno levičarsko nagnjenostjo medijev, ugotavlja nekdanji veleposlanik.

Novice na TV Slovenija verodostojne in gledane
Kot vse druge javne televizijske postaje v regiji po Youngovih besedah tudi TV Slovenija v primerjavi s komercialnimi televizijskimi postajami izgublja tržni delež. Čeprav je TV Slovenija iz nekaterih krogov občasno tarča kritik zaradi provladne drže, pa so po veleposlanikovih ugotovitvah njene novice gledane in verodostojne.

Tudi na splošno mediji uživajo visoko stopnjo zaupanja javnosti, kljub kritikam iz nekaterih krogov. Opozicija se sicer pritožuje nad dostopom do medijev in dejstvom, da v Sloveniji ni nobenega desno usmerjenega časopisa, še piše Young.