Spopadi za Kobane se nadaljujejo. Foto: Reuters
Spopadi za Kobane se nadaljujejo. Foto: Reuters
Kurdski borec
Kurdski borci iz Iraka so prišli na pomoč pri obrambi Kobaneja. Foto: Reuters
Hit
Mesto Hit na zahodu Iraka so skrajneži zasedli pred tednom dni in usmrtili več deset ljudi. Foto: Reuters

Ameriški obrambni minister se je oglasil, potem ko se je v medijih pojavilo njegovo pikro zaupno poročilo svetovalki ameriškega predsednika za nacionalno varnost Susan Rice, v katerem je kritiziral strategijo ameriške administracije v Siriji. Po poročanju New York Timesa naj bi dvostransko analizo spisal sam Hagel in za politiko Baracka Obame dejal, da je obsojena na neuspeh, saj se ne ukvarja s predsednikom Al Asadom.

Glavno sporočilo zaupnega dokumenta je bila potreba po ostrejšem pristopu do Al Asadovega režima. Vplivna republikanska senatorja John McCain in Lindsay Graham sta na začetku meseca v skupnem uvodniku zapisala, da trenutni strategiji Obame ne bo uspelo uničiti Islamske države, če se ne bo strmoglavilo Al Asada.

Po njunem mnenju ni smiselno oboroževati in uriti sirskih upornikov za boj proti pripadnikom Islamske države, če se jim hkrati ne zagotovi zaščite pred napadi Al Asadovih sil. Obamova strategija v Siriji je sicer že od začetka tarča kritik republikancev, ki so ji očitali pomanjkanje vizije.

Množične usmrtitve
Na novinarski konferenci v Pentagonu je Hagel še dejal, da so sistematični poboji Islamske države Sunitov v Iraku kruta "realnost tega, s čimer imamo opravka" v tem konfliktu.

Na zahodu Iraka so odkrili množična grobišča in v njih na desetine trupel. V grobiščih v pokrajini Anbar naj bi bilo od 80 do 220 trupel. Šlo naj bi za pripadnike sunitskega plemena Al Bu Nimr, ki se je pridružilo iraškim varnostnim silam v boju proti Islamski državi in so jih najverjetneje ubili sunitski skrajneži.

Pešmerge v Kobaneju
Prva skupina iraških kurdskih sil, pešmerg, je medtem že vstopila v Kobane, kjer bo pomagala kurdskim soborcem v boju proti Islamski državi. Preostali pripadniki vsega skupaj 150-članske odprave naj bi se jim pridružili že kmalu.

Prva skupina desetih borcev je v Kobane prispela prek meje s Turčijo, kamor je iz Iraka prišla v sredo. Gre za uradne sile kurdske avtonomne pokrajine Kurdistan. Njihova pomoč kaže na enotnost Kurdov v regiji, še posebej ob grožnji, ki jo predstavlja Islamska država. Po besedah predsednik Kurdistana Masuda Barzanija bodo v Kobane napotili dodatne enote, če bo to potrebno.

Ankara je pretekli teden, tudi pod pritiskom ZDA, popustila in iraškim kurdskim silam dovolila vstop v Sirijo prek njenega ozemlja. Domačim, turškim Kurdom oblasti v Ankari medtem ne dovolijo prečkanja meje s Sirijo, da bi tam pomagali v bojih proti skrajnežem.

Islamska država je ofenzivo na Kobane, strateško pomembno sirsko mesto blizu meje s Turčijo, sprožila sredi septembra. Kurdskim braniteljem mesta so na pomoč priskočila letala ZDA in njenih arabskih zaveznic, ki obstreljujejo položaje džihadistov.