Policisti preiskujejo tudi Vidoševićevo stanovanje. Foto: BoBo
Policisti preiskujejo tudi Vidoševićevo stanovanje. Foto: BoBo

Na Hrvaškem poteka preiskava o domnevnem oškodovanju Hrvaške gospodarske zbornice (HGK) za najmanj 32 milijonov kun (4,2 milijona evrov). Prva prijetja zaradi afere v HGK-ju so bila sredi oktobra, ko je Vidošević zavrnil svojo odgovornost in ni želel odstopiti.

Večernji list poroča, da policisti opravljajo hišno preiskavo tudi v Vidoševićevem stanovanju. Po pogovoru na policiji naj bi ga prepeljali na tožilstvo, v urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok). "Po prvih informacijah kaže, da je tožilcem uspelo dokazati, da je bil na vrhu piramide kraje denarja iz HGK-ja večni predsednik zbornice Vidošević," so zapisali.

Vodja urada naj bi pripravljala lažne račune
Hrvaška policija je pretekli mesec vodjo Vidoševićevega urada Zdenko Peternel osumila, da je preko fiktivnih računov med letoma 2005 in 2011 oškodovala zbornico za najmanj 32 milijonov kun (4,2 milijona evrov). Peternelovo sumijo, da je skupaj s soosumljencema Davorjem Komeričkim in Igorjem Premilovcem pripravljala lažne račune za oglaševalske storitve, ki nikoli niso bile opravljene, HGK pa jih je plačala. Peternelova naj bi tako obdržala slabih 29 milijonov kun (3,8 milijona evrov). Poleg tega naj bi podpisovala pogodbe za neobstoječe storitve v imenu Vidoševića, ko so prišle lažne fakture, pa je tudi odobrila plačila iz blagajne HGK.

"Večni" predsednik
Komerički naj ne bi obdržal denarja zase, medtem ko je Premilovac zaračunal deset odstotkov provizije na vsako izplačilo, ki je šlo preko njegovih podjetij. Med njimi je bilo najbolj znano Remorker International, ki je bilo registrirano na Češkem. Premilovac je od začetka sodeloval s preiskovalci, medtem ko sta Peternelova in Komerički v priporu.

Hrvaški mediji so tudi v preteklih letih pogosto pisali o velikem premoženju Vidoševića, v zadnjem času pa tudi o njegovi domnevni vpletenosti v malverzacije z zemljišči.

Druga lovka afere Remorker je preko Premilovca pripeljala do vodilnih ljudi v javnem podjetju Hrvaške avtoceste (Hac).