Kunduz je bil prizorišče silovitih spopadov med talibani in afganistanskimi varnostnimi silami. Foto: Reuters
Kunduz je bil prizorišče silovitih spopadov med talibani in afganistanskimi varnostnimi silami. Foto: Reuters

V napadu na bolnišnico, ki jo je upravljala človekoljubna organizacija Zdravniki brez meja (MSF), je bilo ubitih najmanj 12 članov osebja organizacije in deset bolnikov.

"Ministrstvo meni, da je pomembno spoprijeti se s posledicami tragičnega incidenta," je izjavil tiskovni predstavnik Pentagona Peter Cook in pojasnil, da bo poveljstvo ameriških sil v Afganistanu (USFOR-A) določilo "ustrezna plačila" na podlagi pogovorov s prizadetimi zaradi napada.

Po Cookovih besedah bo USFOR-A poleg tega plačal popravilo bolnišnice v Kunduzu.

Ameriška letala so v obstreljevanju položajev afganistanskih upornikov v Kunduzu 3. oktobra zadela tudi bolnišnico Zdravnikov brez meja. Poveljnik zavezniških sil v Afganistanu, ameriški general John Campbell, je pozneje priznal, da so bolnišnico zadeli pomotoma, medtem ko so nudili podporo afganistanskim silam v boju proti talibanom.

MSF: To je vojni zločin
Po napadu so Zdravniki brez meja zaprli urgenco v napadeni bolnišnici. Incident je sprožil mednarodno ogorčenje, v organizaciji pa so ga označili za vojni zločin in zahtevali neodvisno mednarodno preiskavo. Po napadu še vedno pogrešajo 33 ljudi, od tega 24 članov osebja ter devet bolnikov.

Ameriški predsednik Barack Obama se je pred dnevi opravičil vodji Zdravnikov brez meja Joanni Liu in priznal, da je šlo za napako.