Za operacijo so ženske plačale 23 ameriških dolarjev (ali 17 evrov) v okviru vladne sheme za zmanjšanje rasti prebivalstva. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Za operacijo so ženske plačale 23 ameriških dolarjev (ali 17 evrov) v okviru vladne sheme za zmanjšanje rasti prebivalstva. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Zdravnika RK Gupto so indijske oblasti celo denarno nagradile, saj je izvedel rekordno število sterilizacij žensk, ki je preseglo število 10.000. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V Indiji priprli zdravnika

Kot je znano, je zdravnik RK Gupta s pomočnikom v vasi Pendari izvedel 83 sterilizacij, pri posegu pa je uporabljal iste instrumente.

35 operacij v enem dnevu
Prve preiskave kažejo, da so ženske umrle zaradi septičnega šoka. Po poročanju BBC-ja je bolnišnični oskrbi še 90 žensk, mnoge med njimi so v kritičnem stanju. Mnoge so hospitalizirali zaradi anemije, močne astme in diabetesa. Nobene med njimi pred posegom namreč niso ustrezno pregledali.

V Indiji sicer vladni zakon določa, da lahko zdravnik v enem dnevu opravi kar 35 operacij. Lokalne oblasti se poskušajo oprati krivde za smrti žensk, rekoč, da je medicinsko osebje pod pritiskom, da mora v kratkem času izvesti čim več operacij.

Država zdravnika nagradila
V Indiji so po smrti žensk vzniknili množični protesti. Indijski premier
Narendra Modi je zaradi primera odredil preiskavo, predsednik vlade zvezne države Ramana Singh pa je odpustil štiri visoke zdravstvene uradnike. Policija je vložila prijavo proti zdravniku, ki pa je po poročanju medijev letos od vlade prejel nagrado zaradi izvedbe več deset tisoč sterilizacij. Svojcem žrtev, ki prihajajo večinoma iz revnih družin, so obljubili odškodnine.

Sterilizacijski kampi
Sterilizacija je ena najbolj priljubljenih metod pri načrtovanju družine v Indiji, kjer zvezne države organizirajo zdravstven kampe, kjer sterilizirajo ženske na podeželju. T. i. sterilizacijske kampe v Indiji pri ženskah izvajajo tubektomijo, pri čemer jim privežejo jajcevode (resekcija jajcevoda), in vazektomijo pri moških. Medicinsko osebje dobi plačilo za vsako osebo, ki jo pripelje na kliniko. Ker so številne ženske v Indiji revne, jim za sterilizacijo celo plačajo. Nekatere ženske trdijo, da so jih v postopek prisilili.

Čeprav je takoj po operaciji umrlo deset žensk, mnoge pa so v kritičnem stanju prepeljali v bolnišnico, država ni naredila ničesar, da bi postopek v zvezni državi ustavila. V nekem drugem sterilizacijskem kampu so v eni uri izvedli 30 sterilizacij.

V Indiji priprli zdravnika