Azija
Dekleta svoj klub jemljejo zelo resno. Foto: Reuters
V plesno-pevskih nastopih posnemajo severnokorejsko dekliško popskupino Moranbong. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto: Japonski klub (zelo zagretih) oboževalk Severne Koreje

Dekleta, ki postavljajo vojsko na prvo mesto
4. november 2017 ob 06:24
Tokio - MMC RTV SLO, Reuters

Severna Koreja in njen voditelj Kim Džong Un sta na Zahodu precej osovražena, ne pa tudi v Tokiu, kjer ima režim svoj lastni klub oboževalk. Dekleta se oblačijo v posnetke severnokorejskih vojaških uniform, uživajo značilno severnokorejsko hrano in vadijo severnokorejske plese.

Skupina je znana pod imenom Sengun Džoši (Sengun Joshi, v prostem prevodu: Dekleta, ki postavljajo vojsko na prvo mesto), ustanovila pa jo je 26-letna Čunhun, navaja Express.

A Japonska je zaradi morebitnega jedrskega napada severnokorejskih sosedov v stanju visoke pripravljenosti, zato klub oboževalk v deželi vzhajajočega sonca ni ravno najtopleje sprejet. Čunhun pravi, da njo in ostale članice kluba redno obtožujejo, da vohunijo za Pjongjang, jih nadlegujejo in jim grozijo na družbenih omrežjih.

Čunhun pravi, da ne mine niti dan brez novih grozilnih pisem in sporočil, ki jo pozivajo, naj "crkne" ali pa jo označujejo za "ščurka".

A Čunhun vztraja, da njen klub prezira rožljanje z orožjem in grozodejstva, ki jih očitajo Kimovemu režimu, ter pravi, da je edini interes skupine za Severno Korejo kulturni, zanimanje pa izvira še z univerze, ko so jo med študijem umetnosti pritegnila severnokorejska dela.

Trdi, da je povsem običajno dekle
Čunhun trdi, da so ona in njene kolegice povsem enake kot Japonke, ki jih zanima ameriška kultura ali pa južnokorejska. So pa zelo zagrete in se ličijo s severnokorejsko kozmetiko, ki jo kupujejo v trgovinah s spominki v kitajskem mestu Dandung na severnokorejski meji, ali pa poustvarjajo predstave severnokorejske dekliške skupine Moranbong - pop zasedbe, ki jo je lastnoročno izbral sam Kim.

"Na žalost me pogosto sprašujejo, ali izvajam asocialne dejavnosti, ali sem severnokorejska vohunka, ali sem prebežnica iz Severne Koreje. A sem kot dekleta, ki imajo rade K-pop in seulsko kulturo, ali pa dekleta, ki uporabljajo enaka ličila kot Taylor Swift," razlaga. Čunhun je pred tem delala na DailyNK, novičarskem portalu, ki se je specializiral za Severno Korejo, zdaj pa ima zaradi svojega odmevnega kluba težave najti službo.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
josh k.
# 04.11.2017 ob 08:11
Predobro živijo pa preveč časa imajo. En teden v koži povprečnega severnokorejca in bi ga sovražile do konca svojih dni.
jolz
# 04.11.2017 ob 07:39
s. koreja do tokija! =)
josh k.
# 04.11.2017 ob 09:09
lo_pa_ta

Suprer je v tem naspidiranem tempu imeti čas za kvasenje neumnosti.
vsx1016
# 04.11.2017 ob 10:13
Joj, na sliki 2 ne razločim dobro ali je na koledarju ameriška, ruska ali kitajska letalonosilka?
stewie
# 05.11.2017 ob 09:36
Zelo dobro razmišljanje, Mohikanec.
Preden kdorkoli začne brezpogojno hvalisat nek politični sistem, naj se lepo vživi v malega človeka in si poskuša predstavljati, kako bi v takem režimu preživel. V tem je vsa srž problema. Vsi taki, ki tu gor na glas hvalijo določene režime (tako tiste že preživete, kot tiste še aktualne), pač sebe zamišljajo na čelu tega režima in sanjarijo, kake vse možne privilegije bi uživali, o temnih plateh slehernega režima pa običajno sploh ne razmišljajo, kaj šele, da bi si zmogli sebe zamisliti tam.
Tako da, vse ki tu gor brezpogojno slavijo bivši Titov režim, poslati na goli otok, naj tam par dni klesajo kamne. Vse, ki sedaj aplavdirajo skrajno desnim nacionalističnim strankam po Evropi (recimo avstrijskim svobodnjakom), poslati v Auschwitz, da sredi zime delajo po cel dan na prostem, oblečeni le v taboriščno obleko, ter dobivajo le kos kruha čez dan za jesti, vse ki pa brezpogojno slavijo politiko ameriškega imperializma, pa poslati kar v razuršeno Sirijo, pa naj se tam znajdejo, kakor sami vedo in znajo. Sem kaj pozabil?
Baba Tečna
# 06.11.2017 ob 11:41
Nič posebnega.... Tudi v Sloveniji imaš podobne paciente.
webman
# 04.11.2017 ob 08:09
Maske dol.
anny22
# 04.11.2017 ob 20:40
Pupe se mi kar smilijo. Tako rade bi obiskale svojo sanjsko deželo, a tako za Američane kot Japonce je skoraj nemogoče dobiti vstopni vizum.
Mogoče bo mali debeli zanje vseeno naredil izjemo?
Erkil
# 04.11.2017 ob 12:37
A Čunhun vztraja, /.../ da je edini interes skupine za Severno Korejo kulturni, zanimanje pa izvira še z univerze, ko so jo med študijem umetnosti pritegnila severnokorejska dela.
Mohikanec
# 05.11.2017 ob 05:05
Pri nas celo troši davkoplačevalski denar v namen poveličevanja laži internacionalnega socializma, ki je prvorojeni siamski dvojček in vzornik hitlerjevega nacionalnega socializma.
Punčare se naj raje oblečejo v tamkajšnje krpe delavcev in kmetov in poizkusijo jesti njihove specialitete. Pa da jih vidimo koliko je v njih pristne ljubezni do Severne Koreje.
KLIPAN
# 04.11.2017 ob 09:29
Če posnemaš Ameriško kulturo, gledaš Kardashianke in poziraš z pištolami si ok, če pa posnemaš S.Korejsko kulturo pa si nor.
Sicer bi se o tem dalo debatirati, ampak nima smisla.
Bivši uporabnik
# 04.11.2017 ob 08:37
josh
japonci ne zivijo tako zelo dobro...otrok ni,, dolga imajo že desetletja ogromno, delajo kot nori, srednji sloj zivi v eni sobi s še petimi ostalimi druzinskimi clani, delajo od jutra do vecera presotali del se pa vozijo na sicer odlicnih vlakih...tale predobro zivijo in prevec casa imajo je butasta...

drzi pa, da v s koreji ni pravljice, a ocitno so si nekateri nasli uteho divjega tempa kapitalizma v tej pravljici...spet drugi japonci v anime risankah, pornografiji, ..

a njoihova druzba je ze tako bolna, da se dejansko ne znajo niti druziti med sabo, mladi se ne porocajo, raje prezivijo tistih nekaj malo prostega casa pred ekrani ali pac v "severni koreji"

očitno pa imaš veliko časa ti, da kvasiš neumnosti o stvareh, o katerih nimaš pojma....
Azija
link
Gaggan: Kako je videti večerja v najboljši restavraciji Azije?
24
8. marec 2018 ob 06:47 Bangkok opevajo kot svetovno prestolnico poulične hrane, toda tajska prestolnica ima tudi čedalje močnejše zaledje vrhunskih restavracij. Na samem vrhu je Gaggan z visoko indijsko kuhinjo.
Več novic ...
Kazalo