Azija
Nasmejani Kim pred sirotišnico v Vonsanu. Foto: Reuters
Pjongjang upa, da bo okolica Vonsana pritegnila na milijone turistov. Foto: Reuters
Zabava na plažah Vonsana. Foto: Reuters
Na nabrežju je polno kipov obeh Kimov - dedka in očeta zdajšnjega voditelja lKim Džong Una. Foto: Reuters
Vonsan je bil tudi prizorišče največjih vojaških vaj v zgodovini Severne Koreje. Foto: Reuters
Kendži Fudžimoto, nekdanji osebni kuhar družine Kim, je leta 2010 izdal svojo knjigo spominov. Foto: Reuters
Kim ob obisku elektrarne v Vonsanu. Foto: Reuters
Prigrizki na trgovskih policah Vonsana. Foto: Reuters
Napis v angleščini, ruščini in korejščini na plaži Songdovon, namenjeni samo tujcem. Foto: Reuters
V Vonsanu vsako leto prirejajo tudi dobro obiskane letalske mitinge. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto: Vonsan, poletna rezidenca Kim Džong Una - med zabavo in vojno

Severna Koreja si želi turističnega razcveta
16. oktober 2017 ob 17:47
Wonsan - MMC RTV SLO, Reuters

V obalnem letovišču Vonsan se severnokorejske družine poleti zberejo ob ražnjih na plaži, ribarijo in se sladkajo s sladoledom okusa "matičnega mlečka".

Za njihovega voditelja Kim Džong Una je Vonsan poletna rezidenca, prihodnje turistično središče države - in dobra lokacija za testiranje raket. Kim trenutno obnavlja mesto s 360.000 ljudmi, saj si ga želi spremeniti v dobičkonosno turistično mesto.

Hkrati pa je v okviru svojih jedrskih poskusov s tega območja izstrelil skoraj 40 raket dolgega dosega. "Za zunanje opazovalce se morda zdi noro izstreljevati rakete iz kraja, ki ga želi gospodarsko razviti, a tako Kim Džong Un pač vodi državo," je za Reuters povedal Lim Eul Čul,strokovnjak za severnokorejsko gospodarstvo na univerzi Kjungnam v Južni Koreji. Ta kombinacija turizma in jedrskega orožja je tipična za Kimovo preživetveno strategijo, pravijo ljudje, seznanjeni s projektom.

Severnokorejski razvojni načrti za Vonsan so se v zadnjih treh letih, odkar so bili leta 2014 razkriti, silovito razmahnili. 160-stranska strategija je natisnjena v skoraj 30 brošurah v korejščini, kitajščini, ruščini in angleščini.

Turizem je za Pjongjang eden redkih virov dohodka, ki ni zajet v sankcijah Združenih narodov proti Severni Koreji, brošure pa tujim vlagateljem oglašujejo za okoli 1,5 milijarde dolarjev potencialnih naložb na 400 kvadratnih kilometrov prostranem območju Vonsana z okolico. Kim je tu leta 2015 že zgradil novo smučišče in letališče, pri čemer se to še vedno ni odprlo za mednarodne polete.

Od golfa do veleblagovnice
Po navedbah ene izmed brošur to razširjeno turistično območje Vonsana vključuje 140 zgodovinskih ostankov, 10 peščenih plaž, 680 turističnih znamenitosti, štiri zdravilne vrelce oz. terme, več kopališč in naravnih jezer ter "več kot 3,3 milijone ton zdravilnega blata". Med projekti, za katere zdaj Kim išče tuje vlagatelje, so 7,3 milijona dolarjev vredna veleblagovnica, 197 milijonov vreden razvoj središča mesta in 123 milijonov vredno igrišče za golf.

Pred nekaj meseci je Kim poslal 16 svojih visokih predstavnikov v Španijo, da bi dobili zamisli za Vonsan. Obiskali so Marino d'Or, enega največjih dopustniških kompleksov v Španiji, in Terro Mitico, zabaviščni park v Benidormu.

Čeprav so ZDA nedavno prepovedale svojim državljanom potovanja v Severno Korejo, mednarodne sankcije pa prepovedujejo vse poslovanje z državo, pa je razvoj Vonsana za Kima strateško ključnega pomena, pravijo nekdanji severnokorejski diplomati. Ko se je Kim leta 2011 po smrti svojega očeta povzpel na oblast, je podedoval družbo, ki jo uradno vodi vojska, prebivalci pa se v glavnem preživljajo s trgovanjem na črnem trgu.

Ključen je trg
Na papirju severnokorejsko gospodarstvo vodi država, a se dejansko kar 70 odstotkov Severnih Korejcev za preživetje zanaša na zasebno trgovanje, navaja Tae Jong Ho, nekdanji namestnik severnokorejskega veleposlanika v Londonu, ki je lani s svojo družino prebegnil iz države. Za zunanje opazovalce se zdi Kim vsemogočen, a zaradi severnokorejskih zagovornikov prostega trga je ranljivejši, kot se zdi, je povedal Tae za Reuters.

Kim se za lastno preživetje zato zdaj zanaša tako na vojsko kot na trg. Na eni strani je tu jedrsko orožje, za katerega Kim upa, da ga bo vzdrževanje stalo manj od konvencionalnega težkega orožja, na drugi pa projekti kot Vonsan. Kim zdaj namerava zmanjšati sredstva za vojsko, več denarja pa nameniti civilnemu gospodarstvu.

Koliko turistov?
Severna Koreja si želi v bližnji prihodnosti v državo privabiti več kot milijon turistov letno, to številko pa postopoma povečati na 5—10 milijonov. Točne podatke, koliko turistov trenutno obišče državo, je težko dobiti. Leta 2012 je po navedbah Pekinga Severno Korejo obiskalo 237.000 kitajskih turistov, a v zadnjih petih letih statistike niso objavljali. Za primerjavo: Južno Korejo je lani obiskalo osem milijonov Kitajcev.

Korea Maritime Institute, skupina strokovnjakov iz Južne Koreje, ugotavlja, da turizem v Severni Koreji predstavlja okoli 44 milijonov dolarjev letnih prihodkov ali 0,8 odstotka BDP-ja. Okoli 80 odstotkov vseh turistov v Severni Koreji predstavljajo Kitajci, drugo pa so zahodnjaki in Rusi. Brošure o Vonsanu so zanje dobrodošle. "Oblasti in prebivalci tega območja dobro razumejo turizem in so do turistov prijazni," navaja ena od brošur, ki tudi razkriva nekatere nenavadne podrobnosti o dopustniških navadah v tej totalitarni državi.

Nedaleč od kraja predlaganega igrišča za golf stoji kompleks, ki ga brošura navaja kot poletno rezidenco ministrstva za varnost, ki med drugim upravlja šest zaporniških taborišč in izvaja nadzor nad državljani. Takoj zraven stoji "Urad 39", ki nabavlja luksuzne dobrine za Kimovo družino. Tretji kompleks je rezerviran za korejsko državno zavarovalniško korporacijo, za katero EU pravi, da je vpletena v zavarovalniške prevare. Vse tri ustanove so zaradi svoje vloge pri pretakanju denarja v Kimov jedrski program podvržene mednarodnim sankcijam.

A za Kimove varnostne sile je Vonsan več kot le oddih na morju. Kim je sèm leta 2014 pripeljal svojo vojaško smetano. Na beli peščeni plaži svoje rezidence je svojim najvišjim admiralom ukazal, NAJ se preoblečejo v kopalke in - kot preizkus njihovih sposobnosti - plavajo 10 kilometrov okoli zaliva. Vse skupaj je posnela državna televizija, ki je tudi posnela Kima za svojo pisalno mizo s senčnikom na plaži. Aprila letos pa je Kim na plaži nedaleč od novega letališča izvedel "največje vojaške vaje v zgodovini države".

Plastično cvetje za Kima
Vonsan ima za dinastijo Kimov simbolni pomen: Tu je Kimov dedek Kim Il Sung, ustanovitelj Severne Koreje, pristal s sovjetskimi silami in prevzel ozemlje od Japoncev. Kipi obeh nekdanjih voditeljev stojijo na nabrežju, kjer se za turiste pričakuje, da bodo kupili plastično cvetje in se z njim priklonili obema Kimoma.

Ko je bil mladi Kim leta 2009 izbran za dediča Kim Džong Ila, se ni mogel pohvaliti s kaj dosti dosežki, razlaga Kim JoungHui, vodja ekipe severnokorejskih raziskovalcev v Korejski razvojni banki v Seulu. Če mu uspe razviti Vonsan v kraj, vreden svoje zgodovine, se bo s tem nedvomno proslavil. "Kim ima močne politične razloge, da razvije Vonsan," je povedala Kim Joung Hui, ki je iz Severne Koreje prebegnila na jug leta 2002.

Domačini Vonsana, celo tisti, ki so prebegnili, imajo na kraj lepe spomine. V tamkajšnjih barih za karaoke in biljardnicah je dobava električne energije stabilnejša kot drugje po državi, prostran trg nedaleč od nabrežja pa je priljubljeno kotalkališče za mlade pare.

Rojstni kraj mladega Kima?
Letovišče ima prav posebno mesto v Kimovem srcu, meni Michael Spavor, kanadski svetovalec, ki je leta 2013 s Kimom nazdravljal s koktajli na eni od njegovih jaht, potem ko sta v zalivu smučala na vodi. "Razlagal mi je o razvoju in izboljšanju celotnega mesta tako za tamkajšnje prebivalce kot tudi za privabljanje mednarodnih turistov in poslovnežev," je povedal Spavor.

Uradni podatki ne razkrivajo Kimovega rojstnega kraja, a mnogi domačini menijo, da je bil rojen prav v Vonsanu, delno tudi zato, ker je otroštvo in mladost preživel v tamkajšnji palači. Anekdota iz tistega časa daje majcen vpogled v življenje Kimov. Nekega dne je družinskemu kuharju, Japoncu Kendžiju Fudžimotu, bodoči voditelj dejal nekaj neobičajnega: "Hej, Fudžimoto, vsak dan jahamo konje, kotalkamo, igramo košarko, poleti pa smučamo na vodi ali pa se igramo v bazenu. Kako pa živijo navadni ljudje?" Kimove besede v svoji knjigi spominov navaja Fudžimoto, ki je zdaj vodja restavracije sušija v Pjongjangu.

Kim za svoj projekt v Vonsanu tujim vlagateljem obljublja zajetne dobičke, ob tem pa jim zagotavlja, da bo država varovala njihove pravice in bodo lahko brez težav prenakazovali denar v tujino. Zemljišč sicer ne morejo kupiti, jih pa lahko najemajo za 50 let. Tujci lahko vlagajo tudi v novo pivovarno (butično pivo je čedalje bolj priljubljeno tudi med Severnimi Korejci), v gojišče morskih plodov na morju, tovarno svetil, tovarno pohištva in tovarno z ribiško opremo.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
cairns
# 16.10.2017 ob 18:09
Raj na zemlji, a s praznimi želodci. Na nobeni fotki ni nobenega debeluha. Razen enega seveda. Un bi moral biti zgled, ne pa da se bolj kotali kot hodi.
zozozo
# 16.10.2017 ob 19:11
Kdo prevaja te neumnosti? "Kraljevi žele"? A se ne bi vsaj potrudili poguglat, kaj pomeni "royal jelly"?
RibičIČ
# 16.10.2017 ob 18:01
Ne pozabite beležnic!
neprilagojen
# 16.10.2017 ob 18:13
v tej drzavi mora biti, da imajo samo zdravo hrano, ko so vsi tako vitki, edino verjetno predsednik obiskuje McDonald
Gledanje teh slik me srce boli, prevec me asocira na neko propagando iz mojega zivljenja, sem pa preprican, da sem zivel v raju glede na korejce. Vsaj potni list sem imel
Yanez
# 16.10.2017 ob 19:19
S 14. slike je razvidno, da Kim kadi. Ostali pa imajo med prsti le svinčnike...
oziris.va
# 16.10.2017 ob 18:13
Na slikah zadeve izgledajo čisto okej.
Miham
# 16.10.2017 ob 18:22
Na slikah zadeve izgledajo čisto okej.

Potemkinova vas...
Uomo Tigre
# 16.10.2017 ob 18:03
Prefinjeno oblikovana stavba na prvi sliki.
Najbrz jo je veliki vodja narisal, ko je bil se v vrtcu.
copcop
# 17.10.2017 ob 07:22
Severni Korejci živijo svoje življenje in se ne obremenjujejo z nekimi zahejtanimi slovenceljni, ki gledajo drugim v zadnjik in študirajo kaj so jedli.

Seveda živijo svoje življenje. Tisti, ki pokažejo zvestobo ljubljenemu vodji in mu lezejo v rit so nagrajeni z bivanjem v mestih, boljšo službo in dodatkih, povprečneži pa garajo in živijo na vasi v podrtijah in blatu, da si ritolizniki vse to lahko privoščijo.
iluvatar
# 16.10.2017 ob 18:04
Haha, 10km jih je nagnal plavat. Za primerjavo - Olimpik triatlon je 1500m, ironman pa mal manj kot 4km. Čist hudo...
Berija2
# 16.10.2017 ob 19:03
Tale dinastija Kim in naš pokojni Maršal se res znajo častiti!
webman
# 16.10.2017 ob 21:30
Drzni naj tam odprejo pejarno potice, prekmurske gibanice, kremšnite in ostalih tortic. Že samo s Kim-om bo velik profit, pa še kakšen general zravn pa bo bogatija...
Do Brasil
# 16.10.2017 ob 19:17
Isti Trump!
ATP
# 16.10.2017 ob 18:57
Ležiš na plaži in od blizu opazuješ neuspelo izstrelitev rakete z jedrsko konico.

Medtem pa dobiš lepo zagorelo kožo v trenutku.

NADSTANDARD ;-)
Gautama
# 17.10.2017 ob 09:19
Aaa,
si ze bil kdaj na Filipinih? Tam so skoraj vsi, ki niso revni, predebeli.

In tako je se marsikje, debelost je za njih pokazatelj standarda.
windmaster
# 17.10.2017 ob 12:02
Sej ste se včeraj v nekem drugem članku usajali da vam ni všeč popotniški blog po srednji ameriki. Evo vam debelinkota danes!
slovenkaaaa
# 17.10.2017 ob 08:18
mtheman, poskusi njihov lifestyle, saj ti nihče ne brani...
politik kritik
# 16.10.2017 ob 21:27
Prej ali slej se bo tudi veliki Kim moral sprijazniti z novejšimi časi in bo moral svojim oficirjem namesto beležnic ter svinčnkov priskrbeti Ipade :D
JohnSmith
# 16.10.2017 ob 20:07
Pardon, na 21. sliki.
linuxuser
# 16.10.2017 ob 19:04
Moraš biti pa blazen da greš tja vlagat milijone.
vsx1016
# 18.10.2017 ob 11:43
Vidite to je resen predsednik, ki dela v dobrobit svojih ljudi.
On se dejansko žrtvuje, sladkorna, mašenja žil, kapi... bodo le njega doletele.
Njegovi ljudje so varni pred temi boleznimi zahoda.
Skippy
# 17.10.2017 ob 10:25
Isti Trump!

Kako je lahko Trump isti? Trumpa se lahko rešijo čez max. 3 leta, tega tipa nikoli.
maher
# 17.10.2017 ob 09:48
Dvomim pa, da ima Kim zaposlene tako patetične cenzorje, kot je admin na temle portalu.
JohnSmith
# 16.10.2017 ob 20:06
Na 20. sliki ima gospod drugačno kolo od vseh ostalih. Napaka v sistemu?
aparat-čik
# 16.10.2017 ob 19:48
mmwwwwahahahaa, morski pes v akvariju, vauuu. S kom ga hrani?

(Videli smo kako je je vrgel Hansa Blixa morskemu psu).
Binder Dandet
# 16.10.2017 ob 19:48
Ce se kdo spomne njegovega oceta oz takratnih spremljevalcev. A so tud morali belezke imet al.je to.kimova muha?
aaa
# 17.10.2017 ob 11:02
@Gautama
Hotel sem reči, da je število debeluhov pogojeno s kulturo prehranjevanja. In ne geografsko.
skera
# 16.10.2017 ob 17:54
Uuuuu kok so kulski...
Skippy
# 17.10.2017 ob 10:24
Ti časi spominjajo na stare čase pri nas - od zunaj eno, od znotraj gnilo.
Miham
# 17.10.2017 ob 09:36
Vonsan, poletna rezidenca Kim Džong Una - med zabavo in vojno

kaj pa če je vojna del zabave?
nocoment78
# 17.10.2017 ob 09:14
"bogovi so padli na glavo" ...dobesedno
Emmure
# 16.10.2017 ob 20:25
훈민정음; 訓民正音;) dober dan,Korea
copcop
# 17.10.2017 ob 14:00
mtheman
A v Slo in drugod po svetu je pa kako drugače? :)

Seveda je. Vam ni potrebno Pahorju v rit lesti. Razen, če želite.
Kim Džon Unu pa morajo. A ne zaradi zadovoljstva, kot bi vi, ampak zaradi preživetja.
Bistvena razlika.
QUENDI
# 17.10.2017 ob 10:03
....hm....tale diktatorček očitno že dolgo ni mlatil svojih državljanov.......
slovenkaaaa
# 17.10.2017 ob 08:14
Razen Kima in njegovih prednikov ni na slikah niti enega debelega človeka. Čudno.
ATP
# 16.10.2017 ob 18:52
Pa naj se kdo reče, da komunizem ni raj na zemlji ;-)
Highland
# 19.10.2017 ob 13:50
Spoštovana K.S. Glede na to, da se pretezno ukvarjate z enogastronomskimi zadevami, me preseneča površnost in nepoznavanje osnovnih izrazov pri prevajanju. A lahko prosim popravite izraz "kraljevi žele" in enostavno napisete "sladoled z maticnim mleckom"?!? Lp
windmaster
# 17.10.2017 ob 15:37
Pahor bi lahko šel peš do debelinkota. In tam ostal!
tanj
# 18.10.2017 ob 07:47
Nekateri še pri nas jamrajo in blatijo, kaj bi šele tam počeli... Aja, ne bi upali.
Bahami
# 17.10.2017 ob 14:47
Tile piškoti izgledajo kar okusni.
aaa
# 17.10.2017 ob 06:57
Raj na zemlji, a s praznimi želodci. Na nobeni fotki ni nobenega debeluha.

V Aziji debeluha zlepa ne srečaš. Se pač prehranjujejo z normalno, zdravo hrano. Za razliko od nas.
mtheman
# 17.10.2017 ob 07:55
@copcop
A v Slo in drugod po svetu je pa kako drugače? :)
Drugače pa ne vem kateremu je lepše, nam "naprednim Zahodnjakom", ki garamo cel dan da imamo veliko hišo, velik TV, hud avto, poln hladilnik.... ali pa enemu "korejcu" ki leži pod palmo in ve da bo ravno tako preživel z eno ribo in mal riža.
žarko plevnik
# 17.10.2017 ob 08:50
Na počitnice bi moral iti tudi z družino v Černobil in Fukošimo!
kralj matjaž
# 16.10.2017 ob 21:08
Socializem, evolucija fevdalizma
moj komentar
# 16.10.2017 ob 22:33
Severni Korejci živijo svoje življenje in se ne obremenjujejo z nekimi zahejtanimi slovenceljni, ki gledajo drugim v zadnjik in študirajo kaj so jedli.
Azija
link
Gaggan: Kako je videti večerja v najboljši restavraciji Azije?
24
8. marec 2018 ob 06:47 Bangkok opevajo kot svetovno prestolnico poulične hrane, toda tajska prestolnica ima tudi čedalje močnejše zaledje vrhunskih restavracij. Na samem vrhu je Gaggan z visoko indijsko kuhinjo.
Več novic ...
Kazalo