Najdaljša plaža, posejana z dopustniki. Foto: EPA
Najdaljša plaža, posejana z dopustniki. Foto: EPA

Cox's Bazar v Bengalskem zalivu ima z dobrimi 100 kilometri tudi najdaljši neprekinjeni odsek naravne plaže na svetu in mnogi menijo, da ima potencial, da postane nova Pattaya (Tajska) ali Galle (Šrilanka).

Kot poroča BBC, igra ta tropski raj ključno vlogo pri novih načrtih bangladeške vlade, da umesti državo na turistični zemljevid. Računajo, da bi jim turizem v naslednjih 10 letih lahko prinesel več kot 5 milijard dolarjev, a sprehod vzdolž glavne plaže daje misliti, da bi se načrti lahko sfižili, če oblasti naglo ne ukrepajo.
Območje namreč divje in nenadzorovano pozidujejo in v zadnjih letih je vzniknilo na stotine neuglednih in visokih stavb, najbolj pa pri tem trpi prav okolje. Mnogi izmed nedavno zgrajenih hotelov, vladnih stavb in trgovin naj bi bili celo zgrajeni brez ustreznih dovoljenj.

Še pred 20 leti je bil Cox's Bazar zaspano obalno mestece, ki je privabljal večinoma Bangladeševce, ki so želeli ubežati pred hrupom in onesnaženostjo velemest, kot sta Daka in Čitagong. A podoba kraja in okolice se je od takrat dramatično spremenila, kot gobe po dežju pa je zraslo na stotine visokih hotelov, stanovanjskih blokov in restavracij, gradbeni boom pa še kar traja. Samo na glavni plaži ne morete ubežati trgovinicam s spominki, igračami, oblačili in hitro hrano.

Vse več plazov
Okoljevarstveniki se bojijo, da če črnih gradenj vzdolž glavne plaže ne odstranijo kmalu, si območje ne bo nikdar opomoglo, njegova lepota in draž pa bosta za večno izgubljena. Sodišče je lani sicer ukazalo odstranitev nezakonito zgrajenih stavb, a večina jih še vedno stoji. Vlada je sicer ustanovila poseben odbor, ki naj bi identificiral problematične stavbe, a kaj, ko je veliko teh črnih gradenj tudi vladnih zgradb.

Ministrstvo za okolje se brani, da vlada dela vse, da bi zaščitila območje, če'prav priznava, da je nenačrtovana gradnja velik problem Cox's Bazarja. A dotična težava ne preti samo obali - ogroženo je tudi gričevnato zaledje, kjer besno izsekavajo drevesa, da bi naredili prostor za novogradnje. Posledično je med monsumskimi obdobji vse več plazov, ki terjajo visok človeški davek.

Temna plat turizma
Škodljiv vpliv na okolje ima tudi povečano število turistov, ki kot spominek s potovanja odnašajo s seboj domov korale. Vidno je tudi vse večje onesnaženje Cox's Bazarja - plaže so polne plastičnih steklenic, ki kazijo podobo paradiža.

Vlada si je za cilj postavila podvojitev števila tujih turistov do leta 2021 na milijon, kar naj bi ustvarilo pol milijona novih delovnih mest. Turizem sicer v Bangladešu do zdaj nikdar ni bil med prednostnimi nalogami, a z negotovimi gospodarskimi obeti lahko prav ta panoga ponudi državi popolno priložnost za nove dohodke in novo podobo v svetu.