Evropa
Gneča v ozkih beneških kanalih. Foto: Reuters
Eden od protestnih transparentov na Rialtu. Foto: Reuters
Azijski turist med beneškim karnevalom. Foto: Reuters

Dodaj v

Benečanom prekipelo zaradi turistov

Vrstijo se protestni shodi
24. julij 2017 ob 07:08
Benetke - MMC RTV SLO

Benečanom turisti, ki v poletnih mesecih še v večjih trumah zasedejo to starodavno mesto v laguni, že pošteno načenjajo živce. Protestnih shodov je vse več, prebivalci pa pravijo, da če se bo tako nadaljevalo, kmalu v mestu ne bo več nobenega domačina, kar bi za Benetke pomenilo tragedijo.

Ironično, vzdevek Benetk je La Serenissima, spokojna. Danes je z orjaškimi križarkami in bučnimi, nemalokrat neolikanimi enodnevnimi turisti, ki v mestno blagajno kaj dosti ne prispevajo, vse prej kot to. Svoj čas, takrat, ko je v Harry's baru bellini srkal Ernest Hemingway, v palači Gritti pa prenočeval Orson Welles, so bili obiskovalci Benetk večinoma intelektualci, pisatelji in umetniki. Te dni pa lokalne medije polnijo incidenti "nečloveško" pijanih turistov na fantovščinah.

Izseljevanje in množični turizem že leta povzročata zaskrbljenost med Benečani. Toda kot piše Guardian, se to poletje kritična točka, ki bi za mesto pomenila kapljo čez rob, zdi blizu. Ta mesec so se Benečani znova zbrali na protestnem shodu. Okoli 2.000 prebivalcev je protestiralo proti turistični industriji, ki jim niža kakovost življenja, povzroča škodo okolju in odganja iz mesta lokalno prebivalstvo - tega je samo še 55.000, kar je trikrat manj kot po drugi svetovni vojni.


Vsako leto mesto zapusti okoli 2.000 domačinov. "Če bo šlo tako naprej, bodo v nekaj letih Benetke poseljevali samo še turisti. To bi bila družbena, antropološka in zgodovinska katastrofa," za britanski časnik razlaga Carlo Beltrame, eden izmed organizatorjev protestnega shoda in družboslovni raziskovalec na beneški univerzi Ca’ Foscari.

55.000 domačinov, 28 milijonov turistov
Benečane - ponosne in svojeglave - na sodobnih turistih razburja praktično vse - od t. i. selfie palic, s katerimi se fotografirajo, do glasnih kovčkov na kolesih, ki jih prevažajo po srednjeveških ulicah, od njihovega malicanja na beneških mostovih, do njihove ignorance do kulturne dediščine. Z 28 milijoni turistov letno se zdi, da so Benetke presegle svoj maksimum.

Kar sicer ne pomeni, da se ne da več doživeti pristnih Benetk - izven "bermudskega trikotnika" Trg svetega Marka-Rialto-Academia so soseske s popolnoma mirnimi, praznimi uličicami in kanali, bari, v katere zahajajo samo domačini, in niti enega izveska "tourist menu". Ena od takih sosesk je Canareggio, kjer je bil rojen in kjer živi Luciano Bortot.

"Sprašujete me, kako je živeti s tem sranjem? Včasih je bilo čudovito, imeli smo veliko umetnikov ... težava zdaj je masovni turizem, ljudje, ki pridejo sem za samo nekaj ur in vidijo nič - tudi za njih so Benetke nočna mora," se jezi Bortot in pri tem izpostavlja orjaške križarke, s katerih se na en dan vsuje v slikovito mesto tudi do 44.000 turistov.

Za razliko od turistov, ki pridejo v Benetke za dlje časa, ti potniki v mestu preživijo malo časa, razen za en espresso in en spominek pa ne zapravijo nič. Beneške oblasti se že leta trudijo križarke speljati v mesto po daljši poti in sprostiti zgodovinski kanal Giudecca, razmišljajo pa tudi o omejeni dnevni kvoti turistov, kar se domačinom zdi nujno.

Težava je tudi porast penzionov in hotelčkov, zaradi katerih je za domačine praktično nemogoče najti stanovanje za najem.

"Ostajam!"
Na nedavnem shodu so protestniki nosili table "Ne boste me prepodili" in "Ostajam!". A niso optimistični glede prihodnosti. Benečani so se zanašali na Unesco, da bo poslal močen signal oblastem in uresničil grožnjo, da umesti Benetke na svoj seznam ogrožene svetovne dediščine, a je organizacija namesto tega mestu odobrila še leto dni, da pripravi ukrepe za zaščito spomenikov in okolja.

Bortot spričo vsega zavistno pogleduje proti sosednji polavtonomni pokrajini Trentinsko - Zgornje Poadižje, ki je bila do konca prve svetovne vojne del Avstrije. Meni, da odgovor na beneške tegobe leži v pokrajini Benečija (Veneto), eni najbogatejših italijanskih pokrajin, katere prebivalci si prizadevajo za delno ali popolno neodvisnost od Rima. Nezavezujoč referendum na to vprašanje bodo izvedli oktobra. "Benetke bi bile bolje upravljane v beneških, ne pa rimskih rokah," pravi Bortot. "Če bi imeli uradni referendum, bi Benečija nedvomno glasovala za odcepitev."

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
ST11
# 24.07.2017 ob 07:53
Skoraj od rojstva sem zivel na Bledu in se, tako kot mnogo sokrajanov moje generacije, ob prvi priloznosti preselil v eno izmed manj turisticnih sosednjih obcin. Kdor ni nikdar prebival v turisticnem kraju, si resnicno ne zna predstavljati cemu protestirajo domacini iz Benetk.
ZIZITOP
# 24.07.2017 ob 07:55
Povsem razumem prebivalce Benetk, sam sem pobegnil iz Pirana zaradi podobnih razlogov.
Pa se vseeno najde mona ki pravi, pa se odseli če ti ne paše. A mesto brez prebivalcev in duše, samo z vikendaši, je kot Hirošima po atomski bombi.
Ni nujno omejiti število, potrebno je pripeljati turiste in ne muhe enodnevnice. To si zasluži mesto in ljudje.
Bivši uporabnik
# 24.07.2017 ob 08:06
Tale masovni turizem tudi ni več turizem. A folk sploh še hodi tja delat kaj drugega, kot selfije? A je to poanta, da poziraš in se ukvarjaš s samim sabo? Narcisoidnost in ego do neba, ter stran vržen denar! Mislim, da je zgrešeno in brez duše. Tiste gondole pa....nebi se šel tja gužvat, ker ni več to to in mi je enako nezanimivo, kot če bi šel na Bled na kremšnite.
Rockos
# 24.07.2017 ob 08:03
Je tudi že v Ljubljani tako, da greš za vikend zvečer po mestu in srečaš tudi po 10 fantovščin/dekliščin - obnašanje vse bolj divje, mešajo svoje pijače iz trgovine in so vse bolj vsiljivi do ljudi. Težijo domačinom in turistom, ki jih je pogosto toliko, da v uri hoje ne slišiš slovenske besede. Pofočkajo se na zmajskem mostu, na katerega plezajo iz vseh mogočih strani, jahajo zmaja in uničujejo ograjo ter se sprehodijo do mestne hiše in tromostovja. Denarja jim ne znamo pobrat, pivo ali kavico žulijo po uro in več, na grad se odpeljejo redki, ker za vstopnine in vzpenjačo pa ne bi plačevali.
Flegica
# 24.07.2017 ob 07:25
Kar se Benetk tiče je prav smešno kako so skoncentrirani turisti na par točk v mestu...človek mora samo prehoditi par metrov dlje od črede in takoj ugotovi zakaj so Benetke še vedno eno najlepših mest...kar se pa avtonomnosti tiče je pa res da se bo moral Rim zbuditi ker vzdušje v Italiji je zelo podobno kot v Yu pred razpadom-ljudje pričakujejo čudeže če se odcepijo (tako kot je Slovenija druga Švica;)
miro303
# 24.07.2017 ob 08:34
Benetke so res lepe, ampak živel pa ne bi v tem mestu, zato domačine razumem. Po drugi strani pa zopet Benetke brez turizma ne preživijo, to je dejstvo. Ne morejo si pa turistični delavci in lastniki turističnih kapacitet izbirati kakšne turisti bodo imeli, turist je turist, ne glede ali je pijani objestnik ali intelektualni kulturnik. Oboji imajo denar za zapravljanje.
hypatos
# 24.07.2017 ob 08:29
Problem je tudi, ker je narod (govorim na sploh, velja pa sicer tudi za Slovence) postal obseden s potovanji, izleti, predvsem pa s tekmovanjem, kje je kdo bil (prejšnji vikend).

In potem imamo situacijo, kot so Benetke naprimer. Večina sploh ne ve zakaj je točno tja prišla. Važno je, da smo bili tam in videli tisti most in trg (ne vejo kateri, zato tisti) in popili latte machiato (bil je ful predrag)...

Vse to se potrjuje z tisočimi avtodomi, ki jih videvamo na cestah (govorim o SLO), kako vsak petek gredo izpred svoje hiše, vračajo pa se v nedeljo, pozno popoldan.
Guinness
# 24.07.2017 ob 08:43
Nikoli nisem razumel navdusenja nad benetkami. Nas bohinj in trenta in logarska so neprimerno lepsi..

Ce jih primerjas z Logarsko dolino, potem res ne mores razumet.
gesan
# 24.07.2017 ob 07:59
Ko sem pa včeraj slišal eno zgodbo iz slovenskega turističnega kraja, da se "turisti" pripeljejo z avtobusom na točko, takoj izvlečejo iz busa sestavne klopi in mize, ter svojo hrano in pijačo.

Bljues gnjues
ps11
# 24.07.2017 ob 08:37
V benetke pejte kvecam oktobra, zdele v tisti guzvi nimas kej tam.
peglezn
# 24.07.2017 ob 09:30
A hebat ga... vi bi se šli globalizacijo brez da se zavedate, kaj to pomeni.

Takole bo prej ali slej v Ljubljani, Piranu, Bledu... služili pa ne bomo mi, pač pa Ryanair, AirBnB, Uber,... podjetja, ki imajo križarke, ki prodajajo aranžmaje.

Mi capini pa bomo za njimi pobirali smeti in se čudili, kje je denar... pa kam je šla vsa tista lepa narava.

Če bomo pa že zdaj cene navili, bo pa za naš standard prehudo in smo spet popušili.
pikam_dopust
# 24.07.2017 ob 08:59
Benetke so še vedno "La Serenissima" po 20h uri zvečer, ko se 99% turistov zvali na križarke oz. v cenene hotele na celini. Tako lepo mesto res težko kje vidiš in kdor je to kdaj doživel, me bo razumel (sem imel srečo, da sem tam bival 4 dni zapored in sem v tem res neskončno užival). Povsem razumem domačine - verjetno bo treba omejiti z kakšnimi dnevnimi kvotami, saj je res nevzdržno, kako domačine (in samo domačinom namenjene trgovinice oz. mala obrt) nadomeščajo menze z poceni hrano, prodajalne s vsepovsod identičnimi kičastimi spominki in neka kitajska veriga, ki vsakih 10m prodaja isti usnjeni komercialni pofl. To mesto za domačine res postaja nevzdržno.

Enako kot velja za vrsto nacionalnih parkov (npr. Himalaja, v ZDA je to Denali, potem Half Dome itd)... Imaš dovolilnico, lahko vstopiš tisti dan. Nimaš dovolilnice, pač ne boš vstopil. Žal druge rešitve res ni, je pa to za neko mesto veliko težje izvedljivo kot npr. za NP, kjer je praviloma samo nekaj vhodov, ki jih je enostavno nadzirati.
johann
# 24.07.2017 ob 09:35
Nikoli nisem razumel navdusenja nad benetkami. Nas bohinj in trenta in logarska so neprimerno lepsi..

Kakor za koga. Vsak kraj ima svoje adute. Verjetno še nisi Benetk dovolj raziskal, da bi ugotovil, da so čudovite...
aaa
# 24.07.2017 ob 08:44
Mnozicni turizem se ne izplaca, zato imajo Benecani prav - profit ne raste sorazmerno s stevilom turistov. Zgledovati se je treba po Svicarjih in Avstrijcih.

A to kar imajo Avstrijci pa ni množični turizem ali kako?. Gondole na vsak breg. Asfaltirane potke v visokogorju, da lahko dame v visokih petkah delajo selfije. Če nočeš množičnaga turizma lahko greš k večjemu na Prokletije v Črno goro. V Bosno. Ali pa na kakšne Grške gore.
gesan
# 24.07.2017 ob 07:56
Sicer pa, za množični turizem sem vedno pravil, da je strup!
In tja kjer je, jaz enostavno ne grem, ker nisem ovca za molžo in striženje!
scarlett_house
# 24.07.2017 ob 08:39
Mnozicni turizem se ne izplaca, zato imajo Benecani prav - profit ne raste sorazmerno s stevilom turistov. Zgledovati se je treba po Svicarjih in Avstrijcih.

Je pa se nekaj jasno: ce samo 5 % Kitajcev pride na standard EU srednjega sloja, to pomeni miljonsko poplavo turistov v EU. Zato je logicno, da se bo uvedlo kvote, saj fizicno ne bo mogoce toliko ljudi natrpati v Rim, Barco, Prago itd.
Bivši uporabnik
# 24.07.2017 ob 08:09
Mafija, ki je prevzela v Benetkah vse, naj kupi ladje za prevoz turistov na hrvaški Jadran, pa bo. Sicer imajo pa še kaj, kakšno Chioggio in podobno. V Benetkah je predvsem preveč zaslužkarjev. Oni se tam najbolj koncentrirajo in oni si potem želijo skoncentrirati še svojo klientelo. Pice samo za vzorec in pa slabše kot v Benetkah ne dobiš...
Kemik
# 24.07.2017 ob 11:48
Se mi zdi, da je to že vsaj tretji ali četrti članek letos o tem, kako se Benetke zgražajo nad prevelikim številom turistov, spomnim pa se podobnega članka iz lanskega leta tudi za Barcelono. Benetke so vsekakor lepe, za moj osebni okus se je tja najbolj splačalo iti v času pustnega karnevala s čudovitimi maskami, a Italija kot sama je precej več kot Benetke, tako da ni treba govoriti samo o Benetkah, če se govori o italijanskem turizmu.

Sam osebno imam v Italiji v zelo lepem spominu tudi Dolomite, Portovenere in Cinque Terre, Verono, Ravenno, Neapelj s Pompeji in Vezuvom, zelo pa me je fasciniral tudi sprehod po zgodovinskem samostojnem San Marinu in njegovem obzidju na vzpetini. Letos bom verjetno prvič obiskal še dolino Aoste v kombinaciji s francoskimi in švicarskimi Alpami ter tamkajšnjimi prelazi, na poti do tja pa prelaz Stelvio in italijanski jezeri Como in Maggiore, tako da bo zanimivo doživeti še ta del.

Kakorkoli, že Bled recimo da jasno vedeti, zakaj se domačini postopoma želijo izseljevati iz samega mesta, sploh v času največje turistične sezone ob ogromnem obisku turistov, ko pride do neke točke prenasičenja. Tako da na nek način razumem težnje Benečanov tako po uvedbi kvot za turiste (sploh pa recimo za križarke, ki izjemno onesnažujejo tudi okolje) kot tudi odcepitve severnega dela Italije, ki se precej razlikuje od južnega. Sicer pa že kar nekaj časa v Benetkah velja, da je večina samega mesta sedaj preseljena na celino v Mestre, kar večina statistik še šteje kot del Benetk. A po drugi strani tudi deli mesta Canareggio, Santa Croce in del Dorsodura še zdaleč niso tako zapolnjeni s turisti kot San Marco in San Polo, medtem ko je Castello s svojimi bienali večinoma rezerviran za umetnike. Tako da vse skupaj tudi v starem mestnem jedru na glavnih obeh otokih, ki ju loči Veliki kanal, ni tako črno-belo, kot se predstavlja. Čudi pa me, da Benetke še niso uvrstili na področje ogrožene kulturne dediščine; pa ne zaradi števila turistov, ampak predvsem zaradi tega, ker se bo mesto potopilo že ob nekaj metrih zvišanja morske gladine, kar se bo najverjetneje zgodilo že v kakšnem stoletju ali dveh, če se do takrat ne najde rešitve.
gesan
# 24.07.2017 ob 07:53
Skippy
# 24.07.2017 ob 07:21
Kaj bi moderni človek brez konstantne razburjenosti zaradi nepomembnih dejanj drugega človeka?
...................................
O tem modernem človeku bi res lahko marsikaj...
Ne razumem pa, kaj za vraga je v zgodbi nepomembno!?!
Nemo
# 24.07.2017 ob 11:53
Problem je tudi, ker veliko turistov kjerkoli po svetu ni več turistov, ampak so navadne ovce, ki jih sploh ne zanima, kaj gledajo, važno jim je le, da bo njihova faca na selfiju dobro izgledala.
Nazoren primer tega so selfiji iz Auscwitza, pa narod, ki svet gleda skozi male ekrančke. In če dojemaš svet kot kuliso za svoje fotografsko izživljanje, pač ne moreš imeti spoštovanja do sveta.
odlekiran
# 24.07.2017 ob 09:24
Turizem - nacionalna prostitucija

Vaclav Havel
mmeeddoo
# 24.07.2017 ob 09:12
Kako, da še ni nihče komentiral, da naj se tečnobe kar izselijo in pustijo "pridnim in sposobnim" še naprej bogateti? ... z prenatrpanjem turistov, ki zaradi prenatrpanosti od vsega skupaj nič nimajo ... in z lokali odprtimi dolgo v noč, ker na smrt napiti in nabijati muziko, se da samo v mirnih starih jedrih.
Več ko bo staroselcev šlo ven, več turistov bodo lahko natrpali v mesto in še bolj bogateli. ...vsaj dokler turisti ne bodo ugotovili, da prihajajo gledat sami sebe in da so vsa stara jedra na celem svetu postala samo optimizirane tovarne za čim večje bogatenje na račun turistov.

Še dobro, da škodo, ki jo za seboj pustijo trume turistov, pokrije država iz pobranega davka ... navadnih državljanov ... ker k bogatenju "sposobnih" spada tudi, da plačaš čim manj ali nič davka ... pa, da dobiš še kakšno subvencijo in možnost izkoriščati tujo delovno silo, ker/če se domača ne pusti več.
pero5
# 24.07.2017 ob 09:05
Za vse tiste, ki sprašujejo, če bi radi samo denar, ne pa tudi turistov:
Največji problem je za ljudi, ki se ne ukvarjajo s turistično dejavnostjo in imajo od turistov samo sranje. To je isto v Benetkah kot recimo na Bledu. In takih je verjetno veliko? Bi bilo zanimivo vedeti, kakšen delež prebivalstva se preživlja od turizma. Oziroma, kam gre denar od turistov, koliko ga dejansko 'ostane' v Benetkah...
pikam_dopust
# 24.07.2017 ob 09:01
@FancyBOy

Primerjava je bila narejena glede izumiranja. Dubrovnik je še veliko bolj uničen (v smislu turizma) kot pa Benetke. Razlog je tudi v tem, da so Benetke precej večje od Dubrovnika.
odprtizvezek
# 24.07.2017 ob 08:43
Noben nima rad turistov, vsi na bi imel denar. Zal oboje ne gre.
aaa
# 25.07.2017 ob 13:51
@pikam_dopust
Kar se tiče Italije, ne gre za spominke, ampak za kitajski kič, ki ga prodajajo na črno afriški priseljenci kar po ulicah in plažah in nima s samo destninacijo popolnoma nič. Tega je toliko (z nenehnim vsiljevanjem), da glava peče in bi težko rekel, da gre ravno v promet (v Rimu si pač turist ne kupi tanka na baterije za spomin). Jaz imam občutek, da se oblasti enostavno ne znajo spopasti s tem oz. da raje pustijo to, kot pa da bi ti ljudje kradli.
magjack
# 24.07.2017 ob 08:43
benetke in bohinj sta, kot sladoled in vulkan. Izjemna primerjava!
fafner
# 25.07.2017 ob 13:58
Oh, kaj pa je Ljubljana drugače? To mesto je postalo pravi Zokiland (ala Disneyland).

Sem ljubljančan in ne poznam enega samega človeka, ki bi še živel v starem središču. Vsi so se odselili in mesto je ostalo povsem brez svoje identitete in duha. Polno turistov, cene navite, pročelja lepa a za njimi nikogar. Obup.

O Ljubljani piši članek, če si upaš, draga Kaja Sajovic. Al vlečeš plačo za prevode člankov iz Guardiana?
Rolf
# 24.07.2017 ob 13:25
@..vzdevek Benetk je La Serenissima, spokojna.@

Izraz "La Serenissima" prevajajo tudi kot "najbolj svetla". Ne nanaša pa se na Benetke temveč na Beneško republiko.
aaa
# 24.07.2017 ob 11:37
@rdečinavijač
Pri naših severnih sosedih imajo takšnih alpskih biserov pri katerih te v primeru, da parkiraš in ješ ob jezeru ne obravnavajo kot kriminalca, kolikor hočeš. Pa bi si drznil trditi, da pokasirajo bistveno več denarja kot Bohinjci s svojim parkplac turizmom.
FancyBoy
# 24.07.2017 ob 08:58
@seba gorican

Bil na obeh lokacijah. Venezia je neprimerno lepsa in arhitekturno bogatejsa.
Bivši uporabnik
# 24.07.2017 ob 08:55
To isto se bo počasi začelo dogajat tudi Ljubljani,saj je vsak dan več turistov in vseh spremljevalnih zadev poleg,škoda,če do tega res pride?
karambo
# 25.07.2017 ob 17:52
pikam_dopust
Drugje je pa žal tako, da se ponuja tisto, kar turisti (vsaj večina njih) hočejo.


To ni čisto res. Bil sem npr. v Pisi, kjer te že na parkirišču začnejo napadati uvoženi prebivalci afriškega videza in ti tiščijo pred nos razne izdelke. Tudi v mestu ni nič bolje. Prodajajo tisoč in eno figurico, očala in podobno šaro. Tega noben turist noče, vendar si predstavljam, da marsikoga prepričajo k nakupu. Prav tako delajo nelojalno konkurenco domačinom, kjer vse skupaj nosijo zavito v neko rjuho (ni najemnine), prav tako pa ne izdajo računa (neobdavčen zaslužek). Oblasti to tolerirajo, ker je verjetno bolje to kot da bi delali kaj manj sprejemljivega. Vsekakor pri tovrstni kulturni obogatitvi največ koristi odnesejo dilerji krame, ki jo ponujajo.
hypatos
# 24.07.2017 ob 22:11
@rdečinavijač - tvoja logika je povsem kapitalistična. Jaz pa recimo raje omejil ponudbo v turističnih destinacijah, tako da ne bi bile cele ulice natrpane s kičerajem, fast foodi, lokali, plaže pa ležalniki in senčniki... zame je dupust odmor od celoletnega dela in želim, da je čim bolj na izi... ne pa da mi na vsakem čošku ponujajo svašta - ništa... zame se je dopustovanje že tako ali tako izrodilo, ker kamorkoli prideš, je najvažnejša stvar, koliko boš zapravil in izpade, da smo mi (dopustniki) tam zaradi njih ("turističnih delavcev") in ne oni zaradi nas...

Dopust bi moral biti sprostitev, da se sprostiš, regeneriraš in odpočiješ (vsaj deloma), ne pa to, kar je postal danes (tvoj opis).
Audy
# 24.07.2017 ob 12:32
darko56
# 24.07.2017 ob 11:26
Benečani protestirajo, koperski župan, pa se s tem hvali...
rdečinavijač
# 24.07.2017 ob 09:52
Turist ki pripelje s sabo svoje sendviče in pijačo NI turist, ampak navaden SKOPUH. Pa naj bo to v Benetkah, Bohinju ali Beli Krajini.

Zato to recimo popolnoma podpiram pobiranje parkirnine npr. pri Bohinjskem jezeru (in drugod). Da boš prišel v alpski biser, razgrnil deko, imel piknik, vmes se namakal v jezerski vodi, otroci igrali na plaži, pustil smeti in obrzel domov brez da pustiš en sam cent. Tako pač ne gre.
rdečinavijač
# 24.07.2017 ob 09:42
Zadnjič sem v družbi omenil kako so prebivalci Benetk, Barcelone in še kakih obleganih mest siti turistov.
Napovedujem da bo v 5 letih uvedene "turistične vstopnice" za najbolj znana mesta (napovedujem tudi nabasano Ljubjano), kjer boš preko interneta pravočasno kupil svoj dopust v določenem mestu. To kar sedaj velja za najbolj oblegane znamenitosti, kjer so dolge interntne čakalne vrste se bo preselilo na cela mesta.
Tudi Ljubljana je čisto zabasana. Verjamem da je hotelirjem in gostincem to super, prebivalcem centra pa ne.
pikam_dopust
# 25.07.2017 ob 13:33
@hypatos

Vedno lahko ostaneš doma in boš imel točno tak dopust, ki si ga želiš. Drugje je pa žal tako, da se ponuja tisto, kar turisti (vsaj večina njih) hočejo. Ker se spominki prodajajo, se seveda tudi ponujajo. Enako je z ležalniki itd.
Nastasja
# 24.07.2017 ob 16:43
To niso pokrajine, ampak dežele.
Mikey
# 24.07.2017 ob 09:38
Proti so, ampak ko zaracunajo 15€ za kavo so pa vsi veseli...
seba goričan
# 24.07.2017 ob 08:52
podobna godba Dubrovnik...glede lepote bi pa težko ocenjeval, ker nisem bil ne tam ne tam
Bivši uporabnik
# 24.07.2017 ob 08:16
PS
Vsaka podobnost samo slučaj...
patriot1970
# 24.07.2017 ob 08:49
gesan
# 24.07.2017 ob 07:5
Benečanom prekipelo zaradi turistov: "Predstavljajte si življenje s tem sranjem"
.......................................
A res?
Očitno bi oni samo keš od turistov, turistov pač ne.


Ne vem kako nekaterim uspe priti do takšnih zaključkov?
bistri08
# 24.07.2017 ob 08:29
A je to uvod, da tudi Ljubljana ne rabi turistov? Pri tem seveda mislim turistov iz zahoda severa in vzhoda. Jug je vedno dobrodošel.
gesan
# 24.07.2017 ob 08:01
Meni res ni jasno, kaj si nekateri presstavljajo...
Benetke so eno največkrat omenjenih turističnih destinacij po celem svetu in potem se čudijo, da tja roma toliko folka iz celega sveta.

Pa to mora bit s tabo nekaj narobe, da v sebi pričakuješ, da ne bo tako kot je!
gesan
# 24.07.2017 ob 07:52
Benečanom prekipelo zaradi turistov: "Predstavljajte si življenje s tem sranjem"
.......................................
A res?
Očitno bi oni samo keš od turistov, turistov pač ne.

A so z lune padli včeraj?
AM
# 24.07.2017 ob 08:17
Ko začneš enkrat turiste ven metat, se slabo konča za lokalno gospodarstvo....
Norisla
# 24.07.2017 ob 07:35
Nikoli nisem razumel navdusenja nad benetkami. Nas bohinj in trenta in logarska so neprimerno lepsi..
aaa
# 24.07.2017 ob 08:31
Sicer pa, za množični turizem sem vedno pravil, da je strup!
In tja kjer je, jaz enostavno ne grem, ker nisem ovca za molžo in striženje!


In kje so tile skriti kotički kjer ni množičnega turizma? Menda ne boš rekel, da hodiš na dopust v Ljutomer:)
Kazalo