Gutenbergov izum je tisk s premičnimi črkami. Foto: RTV SLO
Gutenbergov izum je tisk s premičnimi črkami. Foto: RTV SLO
Johannes Gutenberg

Malokdo ve, da se je Gutenberg, človek, ki je izumil tisk s premičnimi črkami, leta 1400 v Mainzu rodil kot John Gooseflesh. V današnjih časih se ga je prijel naziv oče informacijske tehnologije. Z izumom tiska postane tiskana beseda del človekovega vsakdana, večati se je začela pismenost in posledično izobraženost ljudi. Ideje in znanje se ni več širilo le med elito, ampak je postalo del širših množic.

S tiskarstvom se je prvič srečal v Strassbourgu, kjer se je izučil za brusilca dragih kovin. V Mainzu je razvil poseben livarski stroj, s katerim je izdeloval posamezne črke iz svinca in kositra. Za tisk je uporabljal vijačno stiskalnico, kakršno je videl pri vinarjih za stiskanje grozdja.

Do prve knjige s 23 pomočniki
Prvo knjigo - Biblijo, je natisnil 23. februarja leta 1455 in sicer skupaj s skoraj dvema ducatoma pomočnikov. Znamenita Biblija je mojstrovina tiskarske umetnosti.

V nemškem Mainzu najdemo Gutenbergov muzej, kjer so razstavljeni vsi njegovi tiskarski pripomočki, prikazan pa je tudi postopek tiskanja na avtentičnih napravah. Stoji v samem centru mesta. Po izumitelju nosi ime tudi Univerza Johannes Gutenberg v Mainzu za prevajalstvo.

Gutenbergov izum je tudi nastavek za razvoj tiska kot prvega množičnega medija. Zanimivo je, da ravno v Mainzu "domuje" nemška javna televizija ZDF.

A. J.