Evropa
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 33 glasov Ocenite to novico!
V nekaterih vaseh so ostali samo še osamljeni starejši posamezniki. Foto: Reuters
Ostanki neke vasi - koš in osmrtnice. Foto: Reuters

Dodaj v

Kako se srbske vasi spreminjajo v mesta duhov

Upadanje prebivalstva terjalo davek
27. avgust 2017 ob 06:50
Beograd - MMC RTV SLO, Reuters

Repušnica je bila nekoč živahna vas na Stari planini. Danes njeni lokali samevajo, na hišah so polkna zapečatena, ulice pa so prazne. A ta vas ob meji z Bolgarijo še zdaleč ni edina v Srbiji, ki jo je doletela taka usoda.

Oblasti so vas razglasile za zapuščeno leta 1998, ko je zaradi propadajočega gospodarstva, zapiranja tovarn in izseljevanja med balkanskimi vojnami ostala brez stalnih prebivalcev.

V številnih bližnjih vaseh in zaselkih je bilo število prebivalcev zdesetkano, ponekod kot nekakšen čuvaj trdnjave ostaja le še kak "osamljeni jezdec" ali starejši par. Šole, klinike, lokali in trgovine so se zaprli. Obiskovalci so redki, ceste, ki vodijo do teh krajev, pa nevzdrževane in polne lukenj.

"Nekateri ljudje so odšli, se odselili ... v iskanju boljših življenjskih razmer. Vas je bila zapostavljena in prezrta, še posebej, kar zadeva infrastrukturo," je za Reuters povedal Rade Bogdanović, upokojeni veterinar iz Kalne v občini Knjaževac, kamor spada tudi Repušnica.

"Samo starejši so še ostali, starši tistih, ki so se izselili, in čez čas so se postarali in umrli," razlaga Bogdanović med opotekanjem prek ruševin do svoje nekdanje, že popolnoma razsute veterinarske klinike.

Število prebivalcev Kalne je v 30 letih upadlo za polovico, na dobrih 500.

Strmo upadanje prebivalstva - balkanski trend
Med letoma 2002 in 2011 je Srbija izgubila več kot 377.000 prebivalcev oz. pet odstotkov svojega prebivalstva. Število prebivalcev je upadlo v 86 odstotkih 4.600 vasi, kot jih je v Srbiji. S podobnim položajem se spopadajo tudi v nekaterih drugih balkanskih državah in državah jugovzhodne Evrope.

V zadnjih 50 letih je v občini Knjaževac število prebivalcev s 60.000 padlo na 30.000. "Danes imamo približno toliko prebivalcev, kot smo jih imeli po prvi svetovni vojni," je povedala Marija Jelenković z občine.

V 60., 70. in 80. letih je okoli milijon Srbov odšlo s trebuhom za kruhom na Zahod. Še 700.000 jih je iz države zbežalo med vojno v 90. letih. Odtekanje prebivalstva se je nadaljevalo tudi po padcu predsednika Slobodana Miloševića leta 2000. Ob tranziciji v tržno gospodarstvo so se številne državne tovarne zaprle, svoje pa je prispeval tudi trend manjših družin, zaradi česar se je povprečna starost Srba po popisu iz leta 2011 dvignila na 42 let.

Srbska vlada skuša to perečo težavo zajeziti z izboljšanjem infrastrukture in pobudami, s katerimi bi mladi ostali v vaseh. Rezultatov teh prizadevanj za zdaj še ni opaziti. Leta 2015 je Brankica Janković, vladna predstavnica za zaščito enakopravnosti, dvignila precej prahu z izjavo, da bi morala vlada bližnjevzhodne prebežnike na balkanski poti pozvati, da zapuščene vasi poselijo. Zamisel Jankovićeve so naglo opustili.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
RJSlo
# 27.08.2017 ob 07:38
P. S. In zanimivo. Srbi se odselijo iz vasi, v Sloveniji pa se naselijo v mestih.
Olorin
# 27.08.2017 ob 08:22
Zmaga Würthov koledar na steni stale.
tekuma
# 27.08.2017 ob 08:21
60., 70. in 80. letih je okoli milijon Srbov odšlo s trebuhom za kruhom na Zahod

E zlobna propaganda tak kot da smo mi imeli gastarbajaterje ..yu je bila dežela medu in mleka, kjer si so te čakale službe, stanovanja in ko so na naše blagostanje Nemci gledali z zavistjo LOL,
RJSlo
# 27.08.2017 ob 07:37
Strmo upadanje prebivalstva - balkanski trend
-----------------------------------
No ja. To je res balkanski trend. V Sloveniji pa število prebivalcev narašča. SURS lahko kar zaprete.
zapatist
# 27.08.2017 ob 08:47
@es

Za izseljevane Srbov iz revnih vasi na periferiji so krive druge države, ker imajo boljši standard?
bogaboječ
# 27.08.2017 ob 07:41
Lepo, bi bilo za obiskat.
heron
# 27.08.2017 ob 10:12
Zakaj nihče ne obelodani stanja Slovenskih vasi???Kaj počno ti novinarji da nočejo in nočejo pokazat realnega stanja v domovini?
Eesti
# 27.08.2017 ob 08:12
@Es poglejte kar se tice place EU nima velike vloge, kar se pa tice izobrazbe, kulture, infrastrukture, sporta pa ima in v to enakomerno vlaga v drzave v EU, kot vete Svedska, Nizozemska dobijo manj denarja od EU kot pa recimo mi ali pa Latvija, Bolgarija tudi Portugalska. Ne moremo pa pricakovati od EU da bo vlagala v place ker to ni njen cilj - se pa povisajo posledicno. Poleg tega pa takih vasi pri nas ze dolgo ni.
Yanez
# 27.08.2017 ob 20:10
Zanimivo, da se je Srbija najbolj izpraznila za časa Titove Juge. Socialistično gospodarstvo je najprej uničilo srbsko podeželje, potem pa posledično še celo državo. Na srečo je Slovenija z reformo lokalne samouprave leta 1994 vsaj delno decentralizirala državo z ustanovitvijo 212 občin (ki so še vedno večje od primerljivih v zahodnih državah), tako da imamo danes podeželje primerljivo z avstrijskim in svetlobna leta pred balkanskim in vzhodnim podeželjem.
Kakorkoli že jamramo, takšna so dejstva.
sirus
# 27.08.2017 ob 16:21
megan

V bistvu je boljši primer decentralizacije kot Avstrija - Slovenija. Na Dunaju živi kar petina vseh Avstrijcev, v Ljubljani pa slabih 14% Slovenije. Slovenija je recimo edina članica EU, kjer je zaposlenost mesta vs podeželje 50:50, povsod drugod je več zaposlenih v urbanem okolju. Pač vsaka vas je svoja občina, vsaka vas ima svojo obrtno cono, ....
Eesti
# 27.08.2017 ob 09:22
@Robiland noben jih ne krade kaksen izraz je to, ce hocejo stran naj gredo, poleg tega pa ne grejo VSI kot vi to govorite. Ce se jih pa par odloci pa ni nic narobe. Saj prihajajo tuji drzavljani tudi k nam.

@Es amm, ne zame upad prebivalstva ni znak nerazvitosti, zame so znak razvitosti razlicni indexi o kakovosti zivljenja itd. kjer se vse baltske drzave uvrascajo med top 40 na svetu kar se mi zdi razvita drzava.
COP
# 27.08.2017 ob 12:02
Me ne moti. V opomin vsem, ki menijo, da je z nacionalizmom možno rešiti probleme. Ni možno. Ker pametni odidejo, nacionalisti pa ostanejo. Nato pa zlagoma vse propade. Srbija je lep primer.
PONOS
# 27.08.2017 ob 08:30
Odlično več narave in habitat za živali zakaj bi morali splih koga naseliti?
megan
# 27.08.2017 ob 21:52
V bistvu je boljši primer decentralizacije kot Avstrija - Slovenija. Na Dunaju živi kar petina vseh Avstrijcev, v Ljubljani pa slabih 14% Slovenije. Slovenija je recimo edina članica EU, kjer je zaposlenost mesta vs podeželje 50:50, povsod drugod je več zaposlenih v urbanem okolju. Pač vsaka vas je svoja občina, vsaka vas ima svojo obrtno cono, ....

Ja, tudi Slovenija je precej decentralizirana, ker je to kot dobro prepoznala slovenka oblast znotaj SFRJ in že takoj po vojni začela spodbujat decentralizacijo na tak način, da je na veliko podpirala odpiranje industrijskih obratov v majhnih krajih na podeželju, da se ljudje niso rabili selit v mesta. Medtem, se je v drugih republikah centralizacija nadaljevala. In glede na to, da so že pred 70 leti vedeli, da je dobro, če je država povsod vsaj približno enakomerno razvita in poseljena, bi tudi zdaj morali k temu stremet, ne pa da se vse dejavnosti selijo v Ljubljano.

Glede Avstrije je pa tako, da na Dunaju sicer res živi okoli polovica vseh prebivalcev. To je posledica tega, da je mesto bilo nekoč prestolnica ogromne in za tisti čas napredne države in da je danes precej preveliko za tako majhno državo, kot je današnja Avstrija. Kljubvsemu pa ni mogoče reči, da je Avstrija centralizirana. Razdeljena je na 9 dežel, od katerih ima vsaka svoje središče in neko stopnjo avtonomije. Poleg tega pa zelo pazijo, da so vasi zelo dobro povezane s središči. Ceste so vrhunske in to do prav vsakega zaselka, tudi ostala infrastruktura je dobra, čeprav je teren marsikje težaven - gre pač za gorato državo.
heron
# 27.08.2017 ob 16:15
megan

sj pr nas je isto,v Slo se dogaja popolnoma enako,ker te brihte na ministrstvih nimajo pojma. Ena šola na vasi je predraga,da si pa eni izplačujejo raznorazne dodatke pa ne. Za ilegalne prebežnike je Slovenija namenila ogromno denarja,slovenske šole in vrtce pa zapira na podeželjo,ker v mestih jih je dovolj,ker prihajajo in prihajajo,...
megan
# 27.08.2017 ob 14:57
To pa se zgodi, če država preveč centralizirana. Na obrobju so prazne vasi in kmetijska zemljišča, ki jih je zaraslo grmovje, v mestih pa neznosna gneča in predraga stanovanja.
Malo za razmislek onim, ki se jim zdijo podeželski ljudje samo strošek za državo in bi kar zapirali manjše osnovne šole, manjše porodnišnice, zdravstvene postaje v odročnih krajih ... Ne morejo vsi ljudje živet v mestih! Tudi strateško je pomembo, da je poseljeno celotno ozemlje države, kjer so pogoji za poselitev še primerni. Avstrija je primer države, kjer se oblast tega zaveda, zato je država decentralizirana. Poleg glavnega mesta je še precej regionalnih in lokalnih središč, infrastruktura je v vseh vaseh urejena, pa so nekatere daleč v visokogorju ... in država je bogata, gospodarstvo cveti, standard je visok ... na drugi strani pa centralizirana Srbija - čisto nasprotje.
ure
# 27.08.2017 ob 09:15
Te drzave, ki jih nastevate v komentarjih so namerno unicene vkljucno z naso, zato da bi neke druge drzave bile se bolj bogate. Vecina tega ne razume.
presenečen
# 27.08.2017 ob 08:36
Dober prispevek, ki pokaže kakšne so posledice centralizacije in nehomogenega in domišljaveha urejanja države, kjer ta kratko potegne človek, ki bi rad živel z naravo.

Tu se lahko vidi kako imajo politika iskrene interese. Kupičenje kapitala v mestih, kjer imajo lahko večji nadzor in oblast.

Tudi slovenske vasi so zelo prazne, pojdimo malo slovensko koroško, pokolpje s. primorska.. skratka vse kraje, ki kjer hvalabogu ni avtocest v bližini. Tudi ti kraji bodo kmalu postali zanimivi zaradi tega, ker ljudje bodo čedaljo bolj iskali MIR..
sik
# 27.08.2017 ob 18:19
Škoda.
Prišli bodo časi ko bodo ljudje mrzlično odhajali iz mest.
S Srbi Hrvati...nas veliko vec veze kot z Madzari in Romuni imamo ogromno skupnega in tudi zaupanje je na visji ravni.
Sam redno spremljam sport iz bivse Juge ker sem zivel v tistih casih ko sem znal nasteti vse igralce v fuzbalu in kosarki npr..Rad pogledam kaj njihov jutranji program vidim vreme za Hrvasko...ker pri nas so 2 meseca na nacionalki novinarji na dopustu tam pa program nemoteno tece tako na rtvsrb kot hrvaska.Placujem pa nasi nacionalki.
Mene te novice ne motijo.
Odlicen izlet.
sirus
# 27.08.2017 ob 16:45
@654321123456

Naselje Ljubljana ima 286 000 prebivalcev, Slovenija 2 065 000 (2016) = 14%
Osrednjeslovenska regija ima 535 375 prebivalcev (2015) = 26 %

Naselje Dunaj ima 1 860 000 prebivalcev, Avstrija 8 772 000 (2016) = 21 %
Širše območje Dunaja (metropolitan area) 2,6 mio = 30 %

So pa številke od državnih statističnih uradov, vsako leto pa za vsa večja mesta zadevo objavlja Eurostat.
sirus
# 27.08.2017 ob 16:14
Takole se pelješ po srbskih cestah sredi ničesar in dostikrat ob robu vidiš odvržene male kužke ali mucke, če imajo srečo jih pobere kak človek, drugače si jih privošči lisica ali kaka ujeda.

Itak propaganda radi na polno Srbija, Srbija, evo... to je ostalo od radikala i socialista.
los-t
# 27.08.2017 ob 08:06
Fontana je pa lepa..tudi to prinest k nam, če so ze prebivalci tle...
654321123456
# 27.08.2017 ob 16:38
Drgač pa v Sloveniji pada nataliteta že leta pa tud povprečna starost je zlo visoka, tko da ..
heron
# 27.08.2017 ob 14:37
Ko človek takole prebira razne članke v medijih mu kaj kmalu ni jasno kaj se dogaja oz. kako zbegano je vse skupaj. Zakaj se nikjer ne poroča ali zavzema objektivno in najprej za lastno domovino? Tako je lepa in obenem tako težka,ob vsej internetni poplavi vsi pozabljajo da večina ljudi polovico krajev v Sloveniji sploh ne pozna in k temu vsem pripomorejo ravno novinarji. Kaj koga briga kaj se dogaja v Srbiji,oz. kako tam propadajo kraji,ko pa se to dogaja v lastni domovini,pa nihče tega ne predstavlja? Kakor tudi nihče od novinarjev(na sploh) noče prikazati stanja revščine in realnega stanja v Sloveniji? Polno je enih člankov,kjer prikazujejo zafnane bogatune in lopove,kvazi medijske uspešneže in ne vem še koga nepotrebnega,kako pa realen folk živi,tega pa ne.Ko so ilegalni migranti uničevali našo zemljo je bilo polno člankov kako so ubogi in ne vem še kaj,da bi pa kdo prikazal stanje slovenskih revežev in navadnih ljudi ki se komajda prebijajo iz dneva v dan ,kljub temu da imajo službe(če to sploh je) tega pa nihče noče. Kot da bi bilo prepovedano. Slovenija je razdeljena na pokrajine,pa naj gredo novinarji in prikažejo stanje vsake pokrajine posebej,pa bom imeli veliko za brati,dobili bomo realno sliko in pa Slovenci bodo morda spoznali še nepoznane kraje. Kaj pa se v Srbiji dogaja,pa je tema za srbsko politiko,ker morajo oni postoriti da se jim to ne bo dogajalo.
Adi H.
# 27.08.2017 ob 09:21
Kako ste nekateri dolgočasni in zoprni. Meni se zdi pa zanimivo, kaj se po vseh teh letih od kar smo se razšli dogaja v Srbiji.
Es
# 27.08.2017 ob 08:49
@Eesti

Če je tvoje merilo razvoja padec prebivalstva npr. Litve od leta 2001 (3,5 milijonov prebivalcev) do danes (2,8 milijona) kar je izjemen 20 odstotni padec imaš pa zanimivo definicijo razvoja.
carlos_carlos
# 28.08.2017 ob 11:31
megan

habsburška monarhija ni bila glih neki vzor naprednosti. Mogoče v primerjavi z ruskim carstvom. V primerjavi z nemškim cesarstvom, ali pa Veliko Britanijo, ZDA tudi Francijo pa je capljala daleč zadaj.
Optimist99
# 27.08.2017 ob 16:35
@heron
Slovenija nima pokrajin
Ima 2 kohezijski razvojni regiji.
Razdeljena pa je na 12(?) statističnih regij.

Bilo bi pametno imeti regionalno vlado, zmanjsati stevilo obcin z dosedanjih 212(?) itd. Tako pa imamo en kup lokalnih serifov, ki si filajo zepe in recejo, da ne morejo, ker ni denarja. Za regije pa se ne bomo zmenli, ker bi vsak hotel imeti center regije pri sebi (ze v primeru "Stajerske regije", ne vem ce bi se Ptuj, Ormoz strinjala, da se vse prenese v MB).

Avstrija- zakaj mislite, da ima Mahle tovarno na meji. Manjse place kot povprecej Avstrije, moznost zaposlitve lokalcev cez mejo, poceni zemljisca. In lokalna oblast, ki pomaga investitorjem.. ne pa kot nasi eko podkupljivci ala Umanotera.
kingestone
# 30.08.2017 ob 09:05
jst pa vidim tu idealno priložnost za razrast maloštevilnega ekološkega turizma in ekološkega kmetijstva. samo infrastrukturo je potrebno vzpostaviti, porušiti betonske ostanke socializma, investitorje opogumiti in rezultat je tu...

ampak seveda ne, ker na balkanu je najlažje jamrati in krasti ter za vse tegobe in bedo kriviti kapitalizem namesto krvavi socializem...
BaRcA14
# 27.08.2017 ob 18:06
Radi(j)o Televizija Srbije ali boste objavili tudi mesta na Hrvaškem, v BIH, Črni Gori, Kosovu, Makedoniji, če se že ne morete Slovenske vasi omeniti. Ali pa ste jo (Slovenija) pustili za na koncu, ko se predstavijo vse države ex Jugoslavije.
654321123456
# 27.08.2017 ob 16:21
Srbi stavjo vse na beograd to drži, ampak ma velka metropola tud svoje prednosti. Večja prepoznavnost.....
zozozo
# 27.08.2017 ob 12:07
Iz Slovenije se ni nikoli odseljevalo toliko prebivalstva kot v zadnjih letih, ne v času izseljevanja iz Avstro-Ogrske v Ameriko, ne v času odseljevanja iz Jugoslavije v Nemčijo.
Hafis
# 27.08.2017 ob 09:38
Sej ni politična in ne ekonomska tema moroni. Piše Tuje avanture. Če bi jaz o tem pisal, bi pisal o Istrskih vaseh, kjer sm v zadnjem mesecu prevozil 800 km. POvsod se ljudje odseljujejo v mesta. Nažalost, ker je podeželje res lepo in je žalostno gledat kako stara arhitektura propada. P akjerkoli na podeželju...
POlitinčno-nacionalistične fore pa pustite v temi Tuje avanture " pri miru. Očitno dlje od Portoroške plaže niste spoosbni it.
Es
# 27.08.2017 ob 07:53
Čeprav Srbije (še) ni v EU so "rezultati" že tu. Kaj se dogaja šele v Bolgariji, Romuniji, Litvi in ostalih državah vzhodnega bloka, kjer so poleg zelo nizkih stopenj rodnosti in že tako ostarelemu profilu prebivalstva dogaja še močno odseljevanje mladih in izobraženih v Nemčijo, Skandinavijo, VB, Francijo, Italijo in ostale. Potem pa se EU birokrati z drobtinicami kohezije pretvarjajo, da enakomerno skrbijo za vse regije. Naivneži in ljubitelji EU-ja pa nasedajo.
Eesti
# 27.08.2017 ob 08:16
@Es odseljujejo se z lahkoto ker so v EU in zato se jih tudi vec, pravtako so Romunija, Bolgarija, Baltske drzave(predsvem Estonija) postale zelo razvite oz. postajajo in so stanja mnogo boljsa danes kot pa pred vstop v EU, za Baltske drzave se to smatra kot eden najvecjih dosezkov njihovih drzav. In mislim da ko bota Srbija in Crna Gora v EU(2019 predvidoma) bo tudi stanje tam boljse.
melanholik
# 28.08.2017 ob 20:08
To o vrhunskih avstrijskih cestah je v veliki meri mit. Praktično na vseh slovensko-avstrijskih mejnih prehodih se na avstrijski strani meje kvaliteta ceste občutno poslabša.
654321123456
# 27.08.2017 ob 17:05
Re: Sirus, saj se v bistvu strinjava! Jaz bom prlimu kar wiki podatke:
Ljubljana, city: 279,756 prebivalcev
metro: 537,712 prebivalcev

Lp
mircek007
# 27.08.2017 ob 14:07
Lupo.Drugače sem s Kosova in ne morem nazaj ,ker nekateri podpirajo neodvisnost in maltretiranje Srbov,Črnogorcev.Torej ni varno..
fantasycamp
# 27.08.2017 ob 13:41
Največja kraja kapitalističnih držav ni kraja ozemlja ali rudnin in kupovanje nepremičnin, podjetij, ampak sistematično odseljevanje intelekta iz drugih držav v trenutno močnejše!
Enostavno
# 27.08.2017 ob 09:52
Hafis

Lepo.Da se odmaknemo od osnovnih težav in problemov ...?Sedeš v avto...goniš bicikl...motor...plezaš v hribe....občuduješ naravo.
Realno življenje?Kaj je to?
654321123456
# 28.08.2017 ob 16:07
Enostavno

Naši starci so ga žural ... naša generacija mora pa delat ....
654321123456
# 27.08.2017 ob 20:07
@Petar Karamazov

V 60., 70. in 80. letih je okoli milijon Srbov odšlo s trebuhom za kruhom na Zahod.

Tretjina od teh je pristala v SRS in pomagala spremeniti etnično strukturo prebivalstva. Danes v vseh industrijsko močnejših slovenski mestih srečaš ljudi s temnimi očmi in srbskimi potezami obraza.
-------------------------
V Yugoslaviji so vsaj vsi imeli službe in stanovanja. Kaj pa danes, v tem tako opevanem kapitalizmu....?
654321123456
# 27.08.2017 ob 16:26
Zgoraj je bila replika Megan.

@Sirus, Kje si pa dobil 14% če smem vprašat? A nima Ljubljana 400.000 prebivalcev z okolico?
Robiland
# 27.08.2017 ob 08:50
Evropski zahod krade mlade in izobrazene iz celotne vzhodne evrope, to je na dolgi rok katastrofa za nas, vecno suzenjstvo. Eni pa opevate EU, ker nam letno "dajo" v zameno miljoncke za "obnovo cest"...
Enostavno
# 27.08.2017 ob 09:12
Ekonomska situacija po razpadu bivše države je povsod enaka tukaj.Slaba.Porazna.Ne samo v Srbiji.Toda....za vse tiste,ki so pozabili....le kdo bi pa živel na območjih kjer je radioaktivnost zelo velika zaradi zahodne demokracije oz. NATO bomb iz leta 1999?
mircek007
# 27.08.2017 ob 12:19
, poleg tega nas je njihova vojska napadla....
........
Slovenija je sodelovala v napadu na ZRJ,ko je dovolila uporabo svojega zračnega prostora natovim letalom,ki se vzletala iz Avijana-Italija..
Enostavno
# 27.08.2017 ob 09:36
Adi H.

Posledice razpada moje domovine Jugoslavije občutimo vsi.Slovenci,Hrvati,Srbi....Makedonci...
.pa če hočeš tudi Muslimani.Vsi smo v istem onesnaženju od zahodne demokracije.Si se kdaj vprašal zakaj ima že vsak 2-3 tukaj bolezen karcinom? Leukemijo? Zahod nas plansko mori in uničuje.
Zahod je z pomočjo domačih izdajalcev uničil gospodarstvo in kmetijstvo..ne samo v Srbiji...ampak tudi v Sloveniji,Hrvaški,Bosni..............za
kaj misliš,da narod zapušča vasi po Srbiji.Bosna?Slovenija?
Ko boste nekateri spoznali,da smo Narodi bivše Jugoslavije...krvno,družinsko,kulturno povezani bo boljše.Potem nam zopet preostane...da samo postavimo nazaj na noge gospodarstvo in kmetijstvo.
Kapitalizem nas je uničil.
Komaj čakam,da propade ta kleroburžujska demokracija.
Kazalo