Evropa
Stanovanja, v katerih so bivali zdravniki in vojaki. Foto: Reuters
Ruske sledi so povsod - ena od njih je ruski časnik z 20. novembra 1988. Foto: Reuters

Dodaj v

Lepi zapuščeni kraji: Sovjetska vojaška bolnišnica v Budimpešti

26 let že iščejo vlagatelje
5. junij 2017 ob 08:12
Budimpešta - MMC RTV SLO, Reuters

V nekdanji sovjetski vojaški bolnišnici v Budimpešti, ki je zapuščena, vse odkar so leta 1991 zadnji ruski vojaki zapustili Madžarsko, se je čas ustavil. Med tistimi, ki so jih oskrbovali v bolnišnici, so bili tudi vojaki, ranjeni v Afganistanu. A danes 70.000 kvadratnih metrov prostran kompleks počasi propada - stene se podirajo, tla so uničena, okna razbita.

So pa povsod še vedno sledi ruske prisotnosti - v enem od stanovanj, kjer so živeli zdravniki in vojaki s svojimi družinami, leži zapuščena izdaja ruskega časnika Komsomolska pravda z 20. novembra 1988. Na naslovnici so vse podrobnosti obiska takratnega voditelja Mihaila Gorbačova v Indiji - spomin na zadnja leta komunizma pod zadnjim sovjetskim voditeljem.

V eni od sob so na tleh raztresene zdravstvene kartoteke in prazne stekleničke zdravil. Dokument razkriva, da so leta 1983 v bolnišnico s hudimi opeklinami pripeljali leta 1962 rojenega ruskega vojaka po imenu Sergej G., ki je delal kot voznik. Ni jasno, ali je opekline po rokah in vratu dobil v vojni v Afganistanu, ki ga je Sovjetska zveza napadla leta 1979, prav tako ni znano, kaj se je zgodilo z njim po oskrbi.

Z vodko in solzami slovo od Rusov
Bolnišnica, zgrajena v secesijskem slogu, se je odprla leta 1904 kot zasebna psihiatrična ustanova, potem pa jo je zasedla Rdeča armada, ko je leta 1945 napredovala proti nacistom. Nove stavbe, vključno z velikanskim kirurškim oddelkom, so dozidali kasneje. Zdaj so vse zlovešče tiho, edini zvok povzročajo golobi, ki preletavajo prazne sobe, in voda, ki kaplja s stropov.

S padcem komunizma v Vzhodni Evropi in propadom Varšavskega pakta (vojaško zavezništvo držav vzhodnega bloka) leta 1991 je Moskva domov vpoklicala vse vojake, nameščene po regiji. A kot za Reuters pripoveduje Laszlo Hajdu, župan 15. budimpeškega okrožja, kjer stoji bolnišnica, madžarska vlada ni bila pripravljena plačati Rusom kompenzacije za njihov vložek v bolnišnico, zato so Rusi odnesli, kar so lahko.

"Spakirali so vse v železniške vagone, nam pa pustili samo gole stene. Od njih smo se poslovili junija 1991 z vodko, kot to velevajo ruski običaji, oni pa so v solzah odšli ... Bil sem tam, ko smo prevzeli kompleks," se spominja 69-letni župan.

V iskanju vlagatelja
Takrat se je začela dolga saga menjav lastniških pravic in iskanja novih vlagateljev. Domačini se še vedno spominjajo dni, ko so živeli ob sovjetskem vojaškem kompleksu.

"Tu so zdravili vojake, okoli stavb je bil visok bel kamnit zid, oni pa so kukali izza ograje ... Mi nismo imeli dostopa do bolnišničnega območja," razlaga 63-letna Margit Arkos. "Ko so odšli, je bila velika razprodaja, skoraj vsi, ki smo živeli v soseski, smo kupili stole in kavče. Neverjetno je, da je minilo že skoraj 30 let, pa se jim še vedno ni uspelo odločiti, kaj se bo zgodilo z bolnišnico."

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
velenjcan
# 05.06.2017 ob 10:30
leta 1991 je Moskva domov vpoklicala vse vojake, nameščene po regiji

Vpoklicali so jih že prej (: v vojsko), takrat kvečjemu odpoklicali.
PONOS
# 05.06.2017 ob 10:14
Za ograjo imajo da bi prevzeli bolnišnico in jo uredili za prebivalstvo pa ne...
Tu160
# 05.06.2017 ob 12:22
Ko nekaj toliko casa stoji, je ze vprasanje ali je to smiselno revitalizirat.

Sicer pa je podobnih objektov po vzhodni in jugovzhodni evropi precej.

skoda.
jodlzi
# 05.06.2017 ob 09:32
kljub temu, da je kar nekaj takšnih objektov tudi pri nas, se koristijo nova prazna zemljišča za gradnjo. lastniki takšnih objektov pa sedijo na njih in čakajo na nore cene, ki naj bi jih nekdo plačal...

ali pa so v javni lasti in že 30 let zagrajeni z ograjo, kot naprimer na Dunajski cesti v Lj.

narobe svet...
Radoveden
# 05.06.2017 ob 12:10
Kdo zaboga kosi travo tu?
Micesar
# 05.06.2017 ob 09:00
Nekje mi je prišlo na uho, da namerava kompleks kupiti Zbornaya Komanda... in sicer želi bolnico preurediti v moderno kliniko za sistematičen doping ruskih športnikov. S finančnimi vložki naj mu bi pomagala celo Putin in nekdanji, sicer kazahstanski, kolesar Vinokurov.
ps11
# 05.06.2017 ob 16:34
V prvotno stanje ali se kaksnih 30 let nazaj, pa oddajat za snemat bolane scene za filme. Americani bi takoj navalil za njihove domiselne grozljivke.
Petar Karamazov
# 05.06.2017 ob 16:24
Kraj je lep in zgradba je kar se železobetonske konstrukcije tiče, še vedno uporabna. Lahko bi naredili socialna stanovanja.
aktivist
# 05.06.2017 ob 08:20
Z lahkoto bi stisnili eno Magno na tak kraj.
Roko_europe
# 05.06.2017 ob 17:18
Takoj se pokaže "kratkovidnost" nekaterih komentatorjev, ki pač iz vsega preberejo le to, da kar diši po Rusih, je zanič. Edinega, ki bi v tem primeru morali okrcati, je Orban oz.madžarska država, da namesto da bi kaj ukrenila glede svoje socialistične zapuščine, le to pusti propadati. Sicer pa sam še prevečkrat vidim v naši prestolnici kakšno dobro od časa načeto stavbo, katero bi bilo potrebno če že ne podreti pa vsaj dobro prenoviti, pa se ne premakne ničesar. Lažje je "šimfati" sosede kot pa pometati doma pred svojim pragom. Najlepše mesto na svetu, nje :)))
dmejz
# 06.06.2017 ob 12:49
@Kralj Matjaž-pred 2-3 dnevi se je Putin pošalil na račun Merklove, da Rusi uživajo to svobodo, da na svojem ozemlju nimajo 80 tisoč tujih vojakov :) Vpraši Japonce, katerim ameriški vojaki vsake toliko kako punco posilijo, ali jih vidijo kot prijatelje ali okupatorje ;) Malo manj populizmu nasedati.
bolekalolek
# 06.06.2017 ob 04:01
g,Kralj Matjaz, drzave Z. Evrope so pa se vedno okupirane
http://www.eur.army.mil/organization/gar
risons.htm
Bivši uporabnik
# 05.06.2017 ob 11:06
Predlagam, da se zadevo spremeni v park.
aktivist
# 05.06.2017 ob 08:22
Sicer pa časovna kapsula. Lep kraj, žalostno le ker razpada.
mirror
# 06.06.2017 ob 15:13
Rusi so vse spakirali v vagone in odšli. Enako je naredila pri nas JLA.
ishgilliath
# 06.06.2017 ob 10:16
Malo spominja na Beelitz-heilstätten zraven Berlina, vsaj preden so jo spremenili v turistično atrakcijo...
Bivši uporabnik
# 05.06.2017 ob 14:00
PS
Podobno je kasneje desna (oblastna, radikalna) opcija zlorabila pa celo sam socializem (v bistvu kvazi levi, sicer pa oblastni, levo na desni), za povečanje pooblastil z njegovo pomočjo in v bivših soc. deželah. Za še nadaljnjo prihvatizacijo in skubljenje družbe... Svoj neoradikalizem so pa prikazali kot neoliberalizem, da so lažje izrinili in izpodrinilo vse liberalno, družbi in celoti naklonjeno, ne pa po desno in po socialistično, lažno levo, oblastni objestnosti, uničevalcem in izkoriščevalcem brez vsakega znanja, ki izrabljajo vse, tudi tuje znanje).
Bivši uporabnik
# 05.06.2017 ob 13:54
kralj matjaž
Lep dokaz, da je bila vzhodna Evropa po "domnevnem" koncu 2. svetovne vojne okupirana. Samo potrebno se je spomnit, da sta Hitler in Stalin skupaj napadla Poljsko in začela vojno.


Pa spomniti se, da se Volgograd rtakrat ni preimenoval v Družbograd, pač pa v Staljingrad ... Prve naftne vrtine in prvi naftovodi v kapitaističnem svetu sploh so postali pa takrat v bistvu precej privat (ne pa družbeni). Veliko vprapšanje sploh je, če niso v socializmu upravitelji družbi v bistvu ukradli njene pravne identitete; in preko nje še drugim... Zloraba družbe, bi jaz dejal.
Skippy
# 06.06.2017 ob 08:28
kljub temu, da je kar nekaj takšnih objektov tudi pri nas, se koristijo nova prazna zemljišča za gradnjo.

Zato ker nimaš pojma o realnosti. V realnosti je vse to razdeljeno na polno parcel, nekatera so v izvršbi, druga imajo lastnike, ki se jih ne da najti, tretja imajo plombe itd., kar vse traja leta in leta, da se razreši. Nemogoče je na večji površini dobiti zemljišča za gradnjo v nekem normalnem času.

Na kmetijskih površinah je lažje, tam so parcele večje, plus lastništvo je zaradi subvencij urejeno.
kralj matjaž
# 05.06.2017 ob 11:26
Lep dokaz, da je bila vzhodna Evropa po "domnevnem" koncu 2. svetovne vojne okupirana. Samo potrebno se je spomnit, da sta Hitler in Stalin skupaj napadla Poljsko in začela vojno.
Kazalo