Mojstrovina Leonarda DaVincija v pariškem Louvru. Kljub prepovedi se obiskovalci ne morejo upreti fotografiranju. Foto: EPA
Mojstrovina Leonarda DaVincija v pariškem Louvru. Kljub prepovedi se obiskovalci ne morejo upreti fotografiranju. Foto: EPA
S fotoaparatom mobilnega telefona slikan veličastni kip Venere. Foto: RTV SLO

V Louvru med drugim najdemo Mona Lizo Leonarda da Vincija, kip Afrodite, bolj znanega kot miloška Venera in Michelangelov kip Umirajoči suženj. Zadnje čase je Louvre še bolj obiskan zaradi knjižne uspešnice Da Vincijeva šifra pisatelja Dana Browna, saj se je v knjigi opisan umor zgodil ravno v tem muzeju, zato veliko obiskovalcev išče sledi in znamenja, opisana v knjigi.

Vhod v Louvre je v obliki velike stekleno-jeklene piramide, ki je pred gradnjo in med njo (leta 1989) povzročala veliko razburjanja in nestrinjanja zaradi moderne oblike, ki ni v skladu s siceršnjo obliko muzeja. Danes so se obiskovalci navadili nanjo in je postala del znamenitosti. Zagovornik njene gradnje, takratni francoski predsednik Mitterrand, si je z njo postavil spomenik.

Del Louvra je bil zgrajen v poznem 12. stoletju in je od takrat simbol centra mesta. Kot muzej se uporablja od leta 1793.

Čeprav je v muzeju prepovedano fotografiranje, večina obiskovalcev množično uporablja fotoaparate in mobilnike. Tudi mi se nismo mogli upreti in smo z mobilnim telefonom posneli nekaj fotografij.

Vstopnina za muzej stane 8 evrov. Louvre vsako leto obišče približno 6 milijonov ljudi. Vse o muzeju pa lahko najdete tudi na uradni spletni strani.