Glavni razlog za izbor Söldna naj bi bila futuristična restavracija IceQ, zgrajena lani na dobrih 3.000 metrih. Foto: IceQ
Glavni razlog za izbor Söldna naj bi bila futuristična restavracija IceQ, zgrajena lani na dobrih 3.000 metrih. Foto: IceQ
Najvišji vrh v Söldnu je 3.768 metrov visok Wildspitze, druga najvišja gora v Avstriji. Foto: EPA

Zadnjič, ko je bil Bond na smučeh, je bilo namreč pred dolgimi 15 leti, ko je Pierce Brosnan v Vse in še svet preživel dramatični lov po zasneženih pobočjih Chamonixa.

Kot smo že poročali, bo v 24. Bondu, naslovljenem Spectre, vlogo agenta 007 še enkrat prevzel Britanec Daniel Craig, Bondovi dekleti bosta tokrat Francozinja Lea Seydoux in italijanska veteranka Monica Belucci, glavni zlikovec pa bo tokrat oskarjevec Christopher Waltz. Spectre, ki v kinematografe prihaja 6. novembra 2015, bo, kot je za bondijade že značilno, posnet na vrsti spektakularnih lokacij po vsem svetu, tudi pri naših sosedih. Nekatere poulične prizore bodo tako posneli v Rimu, Londonu in Ciudadu de Mexico, tiste bolj panoramske, vratolomne pa v Maroku in v avstrijskih Alpah.

Glavni razlog - futuristični hotel
V Söldnu, kjer so prve prizore na cesti do ledenika Rettenbach - tam se vsako leto vije karavana svetovnega pokala v smučanju - že posneli med 10. in 12. decembrom, so produkcijsko pisarno s 500-člansko ekipo (vključno s 150 lokalnimi filmarji) postavili že poleti. Ustvarjalci so se za to smučarsko letovišče v Ötztalu odločili predvsem zaradi veličastne pokrajine, najizrazitejše visoko na ledeniku, in dih jemajoče luksuzne restavracije IceQ.

Lani na 3.048 metrov visokem vrhu Gaislachkogl odprt IceQ se resnično zdi kot naročen za bondijado. Futuristična steklena stavba in postaja gondole skupaj z neprecenljivim razgledom na smučišča in dolino bo snemalna lokacija med 7. in 10. januarjem (takrat naj bi v Sölden pripotoval tudi Craig), zadnji kadri pa naj bi v Söldnu (spet na gorski cesti in v predoru) padli 17. februarja. Podrobnosti filma za zdaj še skrivajo, a lahko sklepamo, da se nam v Spectru obeta kaka visokoproračunska dirka po alpskih gorskih cestah - mimogrede, cesta do Rettenbacha je druga najvišja asfaltirana cesta v Evropi.

Sneg!
V Avstriji naj bi sicer nekaj prizorov posneli še v Obertilliachu in na jezeru Altaussee, ni pa treba poudarjati, da je novi Bond glavna tema pogovorov po söldenskih barih, lokalih, gorskih kočah in sedežnicah - kako le ne, saj produkcijske in tehnične ekipe zadnje tedne vneto krožijo nad pobočji v iskanju najboljših kotov.

Sölden ima, v primerjavi z večino drugih avstrijskih smučarskih središč, v teh dneh to srečo, da se zaradi visoke nadmorske višine in dveh ledenikov dejansko lahko pohvali s snežno odejo in dobrimi razmerami za smuko, kar je tudi razlog, zakaj vasica vsako leto konec oktobra gosti uvodni tekmi svetovnega pokala v alpskem smučanju.

V nasprotju s kakimi mondenimi postajami je Sölden s svojo mešanico luksuznih restavracij in welness centrov ter ljudskih lokalov in picerij ob glavni ulici razmeroma dostopen tudi za običajne smrtnike - kar dva milijona jih vsako leto obišče letovišče, s čimer se vasica s 3.500 prebivalci po obiskanosti uvršča takoj za Dunajem in Salzburgom.