Fascinantni hoteli
Hotel Capella
Pogovori med Trumpom in Kimom bodo potekali v čudovitem okolju hotela Capella v Singapurju. Foto: Reuters
Sentosa
Peščene plaže na otoku Sentosa Foto: Reuters
VIDEO
Trump in Kim se bosta ses...

Dodaj v

Foto: Hotel Capella – kjer se bosta na štiri oči srečala Trump in Kim

Na otoku je bilo med drugo svetovno vojno vojaško taborišče
6. junij 2018 ob 11:00,
zadnji poseg: 6. junij 2018 ob 13:44
Singapur - MMC RTV SLO

Težko pričakovano srečanje Donalda Trumpa in Kim Džong Una bo potekalo v razkošnem petzvezdičnem hotelu Capella na Sentosi, enem izmed 63 otokov, ki sestavljajo Singapur.

Šlo bo za prvo srečanje med severnokorejskim voditeljem in aktualnim predsednikom ZDA. Trump je nedavno dejal, "da načrtovanje vrh poteka brez težav".

Ko je Bela hiša razkrila kraj vrha do zdaj je bilo znano le, da se bosta voditelja srečala v Singapurju, se je zanimanje javnosti za omenjeni hotel močno povečalo, agencije pa ga hitijo fotografirat. Hotel ima (seveda) pet zvezdic in 112 sob, tako po zunanjosti kot notranjosti pa predstavlja zmes vzhoda in zahoda, ki je sicer značilna za celotno državo. Zunanjost hotela je kolonialna, sobe pa so zelo moderne. Gostje se lahko sprostijo v več bazenih, mnogim sprehajalnim potkam pa senco daje bujno zelenje. Sobe imajo razgled na Južno Kitajsko morje, a pogled pogosto ni prav lep, saj je videti predvsem naftne tankerje in ogromne tovorne ladje, ki čakajo na vstop v bližnje pristanišče. Nočitev v najcenejši sobi stane 500 ameriških dolarjev, za predsedniško suito, ki ima zasebni bazen in tri spalnice, pa je treba odšteti 7.500 dolarjev na noč, piše BBC.

Blizu središča mesta
Hotel je od središča mesta oddaljen le nekaj minut vožnje s taksijem, zato si v njem radi privoščijo oddih za konec tedna tudi petični domačini. Hotel premore dve predsedniški suiti, a ameriški mediji poročajo, da Trump in Kim v hotelu ne bosta prenočevala, ampak bosta v njem imela le pogovore. Trump naj bi tako bival v hotelu Shangri-La, v katerem so se pogosto ustavili tudi pretekli ameriški predsedniki, ko so bili v Singapurju. Kim pa naj bi prenočeval v hotelu St. Regis oba hotela ležita na celinskem delu Singapurja.

Piratska "past"
Sentosa, 500 hektarov velik otok, velja za pravo turistično-zabaviščno meko Singapurja, saj se ponaša s peščenimi plažami, igrišči za golf, zasebnimi marinami, razkošnimi namestitvami in zabaviščnim parkom filmskega studia Universal. Po vsem otoku se prosto sprehajajo pavi. A zgodovina otoka je vse prej kot spokojna pred prihodom Britancev v 19. stoletju so na tem območju delovali pirati, zato je tudi dobil vzdevek "Otok za smrtjo". Leta 1942 je otok padel v roke Japoncev, v letih, ki so sledila, pa je v želji, da bi iz etnične kitajske skupnosti izbrisali čim več protijaponskih elementov, umrlo na tisoče ljudi. Veliko odraslih moških kitajske narodnosti je namreč japonska vojska ustrelila in vrgla v morje. Na Sentosi je delovalo tudi vojaško taborišče, v katerem so Japonci zadrževali okoli 400 zaveznikov.

V 70. letih prejšnjega stoletja je singapurska vlada Sentoso začela razvijati v turistično letovišče in danes velja za "igrišče slavnih in bogatih". Na otoku so pred leti zrasla tudi najdražja stanovanja v mestu Sentosa Cove, za katere je treba odšteti nekaj milijonov dolarjev, vsaki nepremičnimi pa pripada tudi privez za jahto.

Kim ne želi poravnati hotelskega računa
Kot je poročal STA, je v ponedeljek prišla na dan novica, da režim v Pjongjanjgu ne želi poravnati hotelskega računa za svojega voditelja v Singapurja. Ameriški mediji poročajo, da naj bi Kim želel sobo za 6.000 dolarjev na noč, zato ameriška vlada išče načine, da bi diskretno sama poravnala njegov račun za hotelske stroške.

Tako naj bi se skušali dogovoriti, da Kimu hotel plačajo gostitelji, Američani pa bi jim to kasneje na neki način povrnili. Severna Koreja nima nobenih težav s tem, da zahteva pokritje stroškov za svojo dobro voljo. Stroške obiska njene delegacije na letošnjih olimpijskih igrah v Južni Koreji so krili gostitelji, stroške 22 olimpijskih športnikov Severne Koreje pa Mednarodni olimpijski komite.

Kako bodo Američani plačali Kimu za hotel, je težava, ker so proti Severni Koreji v veljavi sankcije, ampak menda se to lahko uredi z začasno izjemo, čeprav je treba to uradno prijaviti tudi pri Združenih narodih.

Za plačilo Kimove nastanitve v Singapurju se je sicer ponudila organizacija Mednarodna kampanja za jedrsko razoroževanje (ICAN), za kar bi namenila del 1,1-milijona dolarjev nagrade, ki jo je prejela lani skupaj z Nobelovo nagrado za mir. Kot je dejal japonski predstavnik ICAN Akira Kavasaki, je organizacija pripravljena finančno podpreti srečanje Trumpa in Kima, vključno s plačilom nastanitve in najemom konferenčnih dvoran. Menijo, da bi s tem podprli mir na Korejskem polotoku in pripomogli k svetu brez jedrskega orožja.

Ob tem je problem tudi, kako bo Kim prišel do Singapurja, ker menda Severna Koreja nima na voljo dovolj dobrega letala, ki bi vzdržalo neposredno pot iz Pjongjanga brez vmesnega postanka. Da ne bo nerodnosti, bo treba ustvariti sprejemljivo zgodbo za razlog postanka na Kitajskem.

Fotografije hotela Capella in otoka Sentosa si oglejte v galeriji.

A. P. J., foto: Reuters
Sentosa
Prijavi napako
Komentarji
seven7
# 06.06.2018 ob 11:53
Hahah diskretno potovnajo račun...

Tako zelo diskretno da to limonado prebira cel svet.

To je pa res diskretnost.
Avanture
# 06.06.2018 ob 12:21
Ob tem je problem tudi, kako bo Kim prišel do Singapurja, ker menda Severna Koreja nima na voljo dovolj dobrega letala, ki bi vzdržalo neposredno pot iz Pjongjanga brez vmesnega postanka

Pa naj pride z raketo :D
Rui
# 06.06.2018 ob 12:37
Torej Brdo sedaj odpade,...???? :)
WeeBay
# 06.06.2018 ob 12:29
Govori se da je Kim Jong Un-a na smrt stran da ga bodo umorili.

Kim Jong Un is reportedly extremely afraid of assassination around the Trump summit — and he's right to be
Do Brasil
# 06.06.2018 ob 14:33
@Mirko Tipka
Pirati so Britanci... plačevala jih je britanska kralljeva skupina za ropanje Španski ladij.

Takorekoc pra-ISIS. Imajo pa Britanci res dolgo zgodovino podpiranja.................
aparat-čik
# 06.06.2018 ob 14:00
razgled podoben Koprski plaži, kjer je 100 metrov proč kontejnerski terminal in se šlepajo prekoceanske zverine. Ne bi šel na drugi konec sveta za takšen resort.
Mirko Tipka
# 06.06.2018 ob 13:51
podgurcek
# 06.06.2018 ob 11:47
Je pa že lepše skoraj kjerkoli na Jadranu.


Še eden tak, ki še ni bil dlje od Jugoslovanskih meja in si zatiske oči pred svetom...
bojan74
# 06.06.2018 ob 13:04
Sentosa je drugače (ok odmislimo, kaj bo ob tem srečanju) čisto prosto dostopen otok, na katerega lahko gre vsak brezplačno, če pride peš (vsaj letos pomladi je še bilo tako), z vlakcem pa plača nekaj dolarjev. In tudi po otoku se lahko prosto giblješ in greš na plaže na južni strani ali pa se naokoli sprehajaš.
Je pa na otoku že omenjeni "zabaviščni park" (akvarij, voščene lutke, universal ...), kar pa je seveda za plačati. In pa nekaj prenočitvenih zmogljivosti.
Se pa strinjam, da pogled na pristanišče ni ravno ok, a tam na spodnji strani, kjer so plaže, ga niti ne vidiš, še vedno pa vidiš ladje. Če pa si vsaj nekaj dni v singapurju, pa je vseeno ok točka za pogledati.
Mirko Tipka
# 06.06.2018 ob 13:50
pred prihodom Britancev v 19. stoletju so na tem območju delovali pirati, zato je tudi dobil vzdevek "Otok za smrtjo".

Pirati so Britanci... plačevala jih je britanska kralljeva skupina za ropanje Španski ladij.
Fleaa
# 06.06.2018 ob 15:09
Kim ne želi poravnati hotelskega računa
Kot je poročal STA, je v ponedeljek prišla na dan novica, da režim v Pjongjanjgu ne želi poravnati hotelskega računa za svojega voditelja v Singapurja. Ameriški mediji poročajo, da naj bi Kim želel sobo za 6.000 dolarjev na noč, zato ameriška vlada išče načine, da bi diskretno sama poravnala njegov račun za hotelske stroške.


edino pametno! še kakih 20 mladih deklic naj s sabo vzame, pa vse naj jim kajbojci plačajo... saj eden, k jih bo lulat peljal
Binder Dandet
# 06.06.2018 ob 13:07
Sentoso je kot pravljica. Tudi če si že odrasel.:) Edino na južni strani na plaži ti razgled kvari stotine ladji, ki pljujejo mimo.
tureavanture
# 06.06.2018 ob 12:15
Kavasaki je reku da bo pršu s kavasakijem
Bivši uporabnik
# 06.06.2018 ob 14:26
Kim ne želi poravnati hotelskega računa

Kot tisti, ki se vsakodnevno pasejo na mmc, ne bi pa plačevali rtv prispevka.
ZETAC
# 06.06.2018 ob 13:39
Ob tem je problem tudi, kako bo Kim prišel do Singapurja, ker menda Severna Koreja nima na voljo dovolj dobrega letala...
Imajo pa baje dobre rakete...
gigi2016
# 07.06.2018 ob 23:32
Kaviar Levičar Kim.
Spi v hostlu za 10€.
Bedak levičarski. Vsi isti...
K_ris
# 07.06.2018 ob 22:29
@black

Načrtovanje vrha? Summit je srečanje voditeljev, ne pa vrh.

Še dobro, da znaš angleško bolje kot slovensko.

Iz SSKJ:
vrh
10. publ. sestanek voditeljev držav: sklicati vrh / afriški vrh / konferenca, sestanek na vrhu
kingeston
# 07.06.2018 ob 13:46
nerodna reč, da ima komunistična velesila takšno razsulo.

bi lahko ljubitelji socializma in severne koreje v sloveniji in po svetu donirali za kakšno letalo kimu.,,
mooodeeel
# 07.06.2018 ob 11:31
Zakaj se nista mogla dobiti v Piranu npr.? Pa se Levica bi se lahko prisla priklonit Kimu.
Flyer
# 06.06.2018 ob 15:53
Nihče ne gre na drugi konec sveta, da bi se kopal na Sentosi, je pa to prijeten park za prebivalce Singapurja (ter seveda za obiskovalce) z veliko brezplačnih in plačljivih aktivnosti (z otrokoma sem se "sankal" iz vrha hriba do morja po posebni cesti, na vrh te pripelje panoramska 4-sedežnica). Sama plaža sicer izgleda kar lepo, a voda ni ravno mamljiva za kopanje, tako da smo se mi samo malo namočili do kolen. Obisk je pa brezplačen, če greš peš (lepa panoramska pot čez most, del celo s tekočim trakom) oz. plačaš 2,5€ za vlak (monorail), na samem otoku pa je brezplačen javni prevoz (monorail in bus), prav tako je brezplačen monorail nazaj v mesto Singapur.

Prave sanjske plaže pa so kakšno uro (in nekaj 10€) oddaljene z letalom v Indoneziji, Maleziji, na Tajskem...
black
# 06.06.2018 ob 13:51
Načrtovanje vrha? Summit je srečanje voditeljev, ne pa vrh.
GeorgeB
# 06.06.2018 ob 14:53
Še Brulo v Poreču je lepši... :)
pobrisan
# 06.06.2018 ob 13:48
Stroške obiska njene delegacije na letošnjih olimpijskih igrah v Južni Koreji so krili gostitelji, stroške 22 olimpijskih športnikov Severne Koreje pa Mednarodni olimpijski komite.
--------------

Že iz tega se vidi, kakšna beda je v SK......
DAbears
# 06.06.2018 ob 18:18
Jadran pol pa dalec nic in sele pol kasnej pride bora bora
Kapitan Kljuka
# 06.06.2018 ob 11:49
Eh, kako sta brez okusa. Lahko bi se dobili v moji kleti, odprli par buteljk vina, pa kak domač šnopc spili, narezali malo domačega sira in mesnine, zagodli na frajtonarco... Pa nič...
podgurcek
# 06.06.2018 ob 11:47
Hm, nek lažni elitizem, lučaj od obale pa se vozijo tankerji in ostale tovorne beštije in pogled na umazano pristanišče iz dnevne sobe.
Je pa že lepše skoraj kjerkoli na Jadranu.
blue_night
# 06.06.2018 ob 11:50
da režim v Pjongjanjgu ne želi poravnati hotelskega računa za svojega voditelja v Singapurja.

LOL, Korejci že vlečejo Amere za moda.

Tole zna biti konec za Trumpa (in ne tisti idiotizem z Rusi) - človek je neuravnovešen, Kimu bo obljubil vse (samo da dobi Nobelovo nagrado). Ameriški politiki, ki so že tako desni, da bodo padli v prepad, pa bodo znoreli.
Kazalo