Fascinantni hoteli
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.1 od 33 glasov Ocenite to novico!
Pogled z vrhnjega nadstropja navzdol, na enega izmed odprtih salonov. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Hotel ima enkratno lego - tik ob obali in sredi stoletnega borovega gozdička parka Zlati rt. Foto: Maistra
Atrij zaseda bujno zelenje. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ob hotelu so uredili tudi promenado, ki vodi od kompleksa do Rovinja. Foto: Maistra
Restavracija L je najelitnejša v hotelu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Sladke nedelje v hotelu Lone. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Lone se vedno znova uvršča na sam vrh hrvaških hotelov. Foto: Maistra
Razgled z balkona. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Še zadnji utrinki kuhinje Priske Thuring, ki se v hotel Lone ne vrača več. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Foto: Lone - prvi hrvaški dizajnerski hotel

Luksuz v Rovinju
14. februar 2015 ob 06:36
Rovinj - MMC RTV SLO

Ni hotela na Hrvaškem, ki bi vzbudil toliko medijske pozornosti kot Lone, ki velja za najdražjo naložbo v hrvaškem turizmu (naložba je stala 335 milijonov kun). Rovinjski hotel, ki nedvomno pritegne poglede, je edini hrvaški član elitne skupine Design Hotels.

Hotel pod okriljem vodilne hrvaške turistične družbe Maistra je bil v devetih mesecih zgrajen leta 2011 sredi zaščitenega parka Zlati rt, le dober kilometer oddaljen od središča Rovinja. Njegova lega ne bi mogla biti idealnejša - gostom hotela se na eni strani razteza pogled na morje, na drugi na stoletni borov gozd, nad katerim se dviga impresivna arhitekturna stvaritev v obliki križarske ladje.

Z razlogom so hotel, ki je v celoti delo hrvaških oblikovalcev, arhitektov in opremljevalcev, takoj opazili tudi v tujini. Lone je član Design Hotels, blagovne znamke, ki je v zadnjih 20 letih postala sinonim za odličnost v hotelski arhitekturi, prejel je nagrado za hotelski dizajn leta 2012, naslov najboljšega kongresnega hotela v Evropi, posebej pa so ga izpostavili tudi pri New York Timesu.

Z 236 sobami in 12 luksuznimi apartmaji (predsedniški meri kar 130 kvadratov in ima na balkonu džakuzi), 6.000 kvadratnimi metri in šestimi nadstropji je Lone eden večjih petzvezdičnih hotelov na Hrvaškem, morda še impresivnejša kot njegovo moderno, snežno belo in valovito pročelje pa je njegova notranjost.

Že ob vstopu v preddverje se obiskovalcu pogled odpre na celoten notranji kompleks, od tal do stropa, v katerem se nadaljuje koncept čezoceanke - s prvega nadstropja gledamo navzdol v pritličje z vinoteko (s samo hrvaškimi vini), luksuzno restavracijo in bujnim zelenjem, navzgor pa na nadstropja s sobami, saloni, bari in restavracijami - te so kar tri, ob tem pa imajo gostje na voljo še bazen, wellness s savnami, telovadnico, nočni klub, garažo, konferenčno sobo in deset večnamenskih dvoran. Neobičajni tloris je zrisan v obliki črke Y, da bi tako dobili čim večje število sob z razgledom, ki jih v največji meri zasedajo hrvaški gostje (zlasti v bolj 'mrtvih' zimskih mesecih, ko boste v hotelu Lone dobili najugodnejše akcije), sledijo Nemci, Avstrijci, Britanci, Slovenci in Italijani.

100-odstotno hrvaško
Ekipe, ki stojijo za hotelom Lone, so v celoti priznane domače (in v večji meri mlade) - glavni del je opravil arhitekturni biro 3LHD iz Zagreba, ki je bil nagrajen z nagrado združenja hrvaških arhitektov za najboljšo zgradbo na Hrvaškem. Pohištvo je delo oblikovalske skupine Numen/For Use, tekstilni dekor (vključno z uniformami natakarjev) studia I-Gle, pod wellness center se je podpisal studio 92, umetniške instalacije in grafike so delo Ivane Franke in Silvia Vujičića, vizualna identiteta hotela je bila ustvarjena v agenciji Bruketa & Žinić, v pritličju pa so odprli prodajno galerijo z izdelki mladih hrvaških oblikovalcev.

Skoraj ni elementa, ki ne bi nastal v hrvaških tovarnah in studiih, vse pa je delano ekskluzivno za hotel Lone in prav to je po mnenju Maistre tisto, kar loči Lone, nekakšen "prikaz hrvaške ustvarjalnosti in navdiha", od drugih hrvaških dizajnerskih hotelov.

Kot celota hotel deluje nadvse dovršeno in izvirno, v živo pa še impresivneje kot na fotografijah - mehke, zaobljene bele linije stopnišča in ograj ponujajo vedno nove in nove poglede - odvisno od tega, na kateri točki smo. Belino razbija minimalistično živo oranžno pohištvo, topel parket in črne bleščeče mizice, v katerih se zrcali umetelen kolažni strop, linije, svetloba in volumen pa poskrbijo za zanimivo igro posrečenega minimalizma, še posebej v odprtih prostorih.

"Stavba je impresivno arhitekturno delo na prekrasni lokaciji ob morju, na obali Istre, ter odraža in poudarja najboljše lastnosti njene okolice," so zapisali leta 2012 pri Sleep eventu v Londonu v obrazložitvi nagrade za hotelski dizajn. Prav arhitekturna rešitev izvirnega in posrečenega vključevanja modernističnega hotela v idilično okolico je tisto, kar najbolj navdušuje stroko, ki hotel Lone tudi dobra tri leta pozneje daje kot zgled dobre prakse v hrvaškem turizmu. Hotel Lone je bil namreč za Maistro zgolj pika na i ureditve Monte Mulinija, dela rovinjske obale ob Zlatem rtu, ki je zares zacvetela šele z novimi in prenovljenimi hoteli (ob hotelu Lone še Eden in luksuzni Monte Mulini), urejeno obalo in pešpotjo do Rovinja. Kriza, kakšna kriza? Pri Maistri pravijo, da so od odprtja samo še napredovali in vse skupaj nadgradili.

Vse skupaj dopolnjuje še razširjena gostinska ponudba - Monte Mulini se ponaša z eno najboljših (in najdražjih) hrvaških restavracij, Wine Vaultom, Lone mu je (do nedavnega vsaj) dobro konkuriral s svojo najelitnejšo restavracijo "L", po malce dostopnejših cenah pa odprl še terasni Oleander in simpatični Kantinon v središču Rovinja.

Konec kuharske ljubezenske zgodbe
Da bi bila zgodba še zanimivejša, sta glavna kuharja obeh paradnih restavracij, Hrvat Tomislav Gretić iz Wine Vaulta in švicarska Kanadčanka Priska Thuring iz L-a, zakonca, ki sta se zaljubila med delom v Švici. Zadnja leta sta soustvarjala kulinarično podobo Rovinja, žal pa so bila trenja med ognjevitima značajema prevelika in impulzivna Priska, ki se je sicer med Hrvati počutila odlično, je konec lanskega leta na vrat na nos hotel Lone (in Gretića) zapustila, spakirala kovčke in poletela v Kanado, za seboj pa pustila samo še svoj zadnji meni. "Priska se je odločila za nove življenjske in profesionalne izzive, želimo ji veliko sreče in uspeha," so nam njen odhod potrdili tudi pri Maistri.

Škoda, saj so bili Priskini krožniki - spoj kanadskih prijemov, švicarskega znanja in hrvaških surovin s primesmi modernega, eksotičnega in trendovskega (rada je uporabljala t. i. superživila) - nadvse zanimivi, hotelu Lone pa so ob nazivu dizajn hotela prinesli še naziv obvezne kulinarične destinacije.

Nadzor nad štedilnikom je v zadnjih dveh mesecih po Priskinem nenadnem odhodu prevzel njen hrvaški sous chef, ki za zdaj še pripravlja njene jedi, kot so izjemni goveji rep s kozjim sirom, smrčki (gobe, op. a.) in pljukanci iz tefa, tuna s sezamom, daikonom, blitvo, ingverjem in ostrigino omako ter tandoori jagnjetina s solato iz amaranta in mangom, a v hotelu težko skrivajo, da nad Priskinim odhodom niso najbolj navdušeni, na spletni strani jo še vedno navajajo kot vodjo kuhinje, Gretić pa po hrvaških tabloidih, čeprav se Priska ne javlja na telefon, zatrjuje, da se ne ločujeta.

Petki za suši, nedelje za sladice
V hotelu se sicer trudijo, da se njena odsotnost ne bi preveč poznala. Gostom, ki jih je v zimskih mesecih res zelo malo, se trudijo popestriti večere v precej mrtvem in zaprtem Rovinju z bogatimi zajtrki s prekajenim lososom, ameriškimi palačinkami, omletami po želji in sardelami na saor, koktajl večeri, petkovim suši barom, degustacijami vina, sira in olivnega olja ter "sladkimi" nedeljami.

Takrat se mize šibijo od sladic, ki pa žal ne dosegajo povsem standardov v precej dražji restavraciji L. Za petzvezdični hotel rezerve še imajo, a ko osebje samo prostodušno pripomni, da jim je všeč, da so stvari tu "malce bolj sproščene" kot v švicarskih hotelih, je jasno, da Istrani - čeprav je direktor hotela Avstrijec - še vseeno dajejo prednost svojemu temperamentu kot pa čisti perfekciji in nemški disciplini, ki odlikuje germanske hotele. In po eni strani je to tudi prav.

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
polini
# 14.02.2015 ob 08:48
kaj so naredil za 50 mio. Pri nas bi bila toliko vhodna vrata!
7up
# 14.02.2015 ob 07:47
Najelitnejša restavracija izgleda, kot menza,...
Uomo Tigre
# 14.02.2015 ob 11:02
Zgleda kar zanimivo. Vsekakor dobrodošla popestritev.

Imam pa občutek, da bomo čez 20 let na ta hotel gledali tako, kot sedaj gledamo na arhitekturne monstrume iz časa socializma. Ta dizajn mi ne deluje brezčasno: danes je in, jutri boobupen.
mark36
# 14.02.2015 ob 15:01
Zgleda zanimivo, ampak bolj za kakšno galerijo moderne umetnosti. Za hotel se mi zdi nekam industrijsko in hladno. Nimaš občutka, da je to v nekem obmorskem kraju...
annova
# 14.02.2015 ob 12:40
V hotelu sem bila že dvakrat (izven sezone) in v resnici deluje veliko bolj toplo, kot je videti na teh fotografijah.
Fajn hotel.
Benten
# 14.02.2015 ob 10:05
Bil tam. Lepo, ampak nič presunljivega.
TheCat
# 14.02.2015 ob 16:31
vatevr
Fotke so fine, vendar so bolj kot novinarsko uporaben in zanimiv material umetniško naravnane
Se strinajm. Recimo kakšna slika sobe in pogled na stoletni borov gozd manjkajo.
tureavanture
# 14.02.2015 ob 12:40
bazen je konkretno usran
Zagrepčanec
# 14.02.2015 ob 13:37
Ni mi všeč. Ja bi raje nekaj tradicionalno.
vatevr
# 14.02.2015 ob 07:31
Fotke so fine, vendar so bolj kot novinarsko uporaben in zanimiv material umetniško naravnane.
saudade
# 16.02.2015 ob 18:51
Sem pač ženska... nam so itak vsi parkingi preozki ;)
oliva
# 14.02.2015 ob 12:41
Meni pa je všeč.
Se mi zdi res estetsko, fino in res wow za pogledat.
Me je to presenetilo, ker imam mal odpora al pa 'predsodka' do 'teh zadev'. ;)
Res doterano v nulo.
aja - razen restavracije.
Pa piše da je ravno restavracija tako elitna.
Men se zdi pa socialistična oz. ful menzasta. Čist tud sploh ne paše v ta stil za moje pojme.
No ampak očitno paše in dela - saj oni že vejo.
Sama ne bi šla not kot gost, bi pa se sprehodila kot obiskovalec morda....
No, Hrvati ene stvari znajo zelo dobro.
Tako da me to nič ne preseneča.
saudade
# 16.02.2015 ob 18:18
Najboljše poslati SF010, da oceni...
saudade
# 16.02.2015 ob 17:39
SF010
...tvoj komentar je popolnoma nevmesen in omejen.
Poudarek je bil na tem, da so poleg hotelov in parka, čudovito uredili tudi obalo v vsaki potankosti... da je uporabna tudi tistim, ki prespijo v zalivu in gredo potem lahko peš do mesta v nabavo, na večerjo ali pa samo na sprehod. Pomislili so na vse vrste turistov, da jim bo čimudobneje, funkcionalno... ker na dopustu si noben ne želi delati dodatnih problemov ampak bi radi dali možgane na off...

...kaj naj ti rečem, kupi si manjši avto...jaz sem doma na morju in čoln je v mandraču.
Sicer pa imajo v Lone zastonj parking ali pa plačljivo garažo, tako da tam ne bi imel težav s tvojim Porschejem...
saudade
# 16.02.2015 ob 09:55
V ta hotel se vedno rada vrnem. Osebje je prijazno in vedno na voljo. Lokacija je super tako za sprehajanje v naravi, kakor tudi za sprehod v mesto, na voljo pa imajo tudi kolesa.V zadnjih letih so zelo lepo uredili tudi plažo, vse do marine. Na pomolčku pod hotelom Monte Mulini je tudi nekaj privezov za tenderje čolnov in jadrnic, ki polnijo zaliv v poletnih mesecih. Včasih smo namreč imeli malo težav, kam se privezati za sprehod do mesta...
Čeprav na prvi pogled deluje precej sterilno, vse to pripomore, da je v hotelu zelo svetlo, sobe pa so res fantastične. Posebno lepo je na tej strani proti zunanjim bazenom. Sobe so svetle in tople, balkoni prostorni, prijetni za posedanje in uživanje ob pomirjujočem pogledu na zaliv. Osebno me navdušuje wellness, posebno v kotičku s savnami in "vodno sobo" zagotovo najdete mir in je odličen za sprostitev. Notranji bazen je čist in tudi v zimskih mesecih dovolj ogrevan.
Na zajtrk pa se lahko odpravi človek do 12 ure, brez skrbi, da bi česa manjkalo. Restavracije pa nismo poskusili, ker smo raje šli v mesto.
Skratka priporočam ga vsem, ki imajo radi take vrste sprostitve.
ThinkIt
# 14.02.2015 ob 18:14
Seveda Rovinj biser morja,...... najoblje da gradijo podobne hotle kot na sejšelih, sam kaj ko bogat gost raje gre na sejšele, kr so lepši.
Slovenec11
# 14.02.2015 ob 12:15
@george74
Kaj pa naj bi pohvalil ?

Na obali ki jo imajo bi lahko naredili res lepe hotele ter uredili umazano obalo.
Lahko bi tudi ponudbo posodobili - ne pa da ponujajo "luna parke" še iz časov pred II. svetovno vojno -- pa še te so jim pustili Italjani - ....
Mici92
# 14.02.2015 ob 11:38
Sterilno in brez duše...
jaskelainen
# 14.02.2015 ob 09:56
Zgleda lepo...
zizldorf
# 07.08.2017 ob 15:36
ful je hud. i wish, i would hadz the muni...
Knight Kant
# 16.12.2015 ob 13:26
Knight Kant
# 27.11.2015 ob 12:51
???
madeinslovenia
# 11.10.2015 ob 19:50
Kako dobro napisan članek!! Skoraj me je kap od smeha pri kuharski ljubezenski zgodbi. Hvala avtorju!! Lp :)
ivod
# 29.07.2015 ob 08:02
... in na križarjenjih se vsak dan na drugem kraju ... na drugi plaži : prvi in drugi dan ... Miami Beach ... nato en ali dva bahamska otoka ... pa pride Jamajka in Kajmanski otoki ... po Roatanu v Hondurasu pa še consumel v Mehiki ... kjer si greš recimo ... ogledat kakšno zanimisvost aztekov ali Majev ... vse za pol denarja, kot bi ga v 14 dnevih porabil v Lonu ... recimo no tak nekako :)))
ivod
# 29.07.2015 ob 07:56
... izgleda tako, kot kakšna križarka ... recimo Costa Concordia ... ali MSC Musica ... itd :))
samo, da je na križarkah ceneje :))
JohnSmith
# 16.02.2015 ob 18:29
Aha, nisi za hece, resna ženska si? :)
1-2-3
# 15.02.2015 ob 11:50
Vsaj meni zunaj ni nič tako posebnega, notri je pa lepo, premišljeno, "okusno", na trenutke me zelo spominja na arhitekturo Zahe Hadid... Je pa res, da ga gotovo nikoli ne bom mogel preizkusti :)
nikhrast
# 14.02.2015 ob 19:55
Pa hotel Lone so že odprli leta 2011, že takrat smo si ga ogledali in poslikali. Zelo lep, samo upam da ga bodo vzdrževali.
Na novo urejen bazen imajo skupno s hotelom Eden, lansko leto so pa tudi uredili vso plažo ob obali, od marine do hotela Eden. Zelo lepo, samo precej drago, ležalnik in marela za en dan vsaj 200 kun, navadna solatka za malco pri hotelu Eden več kot 10 eurov.
Zdaj bodo še preedili marino, podrli hotel Park in zgradili novega. Pa plin, kanalizacija, nove cevi za vodo..., precej se gradi v Rovinju.
adax
# 14.02.2015 ob 16:57
Konemtarji so neprecenljivi za tiste ki vemo na kako visoki ravni je hotel in kako uspešno posluje...
oliva
# 14.02.2015 ob 12:42
Tudi to je možno, @Uomo Tigre.
george74
# 14.02.2015 ob 08:12
bog ne daj, da bi slovenčki enkrat kej pohvalili ...
JohnSmith
# 16.02.2015 ob 18:08
@saudade, a so parkingi dovolj široki za mojega več kot dva metra širokega Ferrarija?
svitos
# 14.02.2015 ob 12:35
Ta hotel z "menujem" vred je prevzel edino galebe kot je videti.. Galebi so zadovoljni in to je bistvo! Čez dvajset let bo pa izgledal približno tako kot je danes videti včasih mega "penthouse" hotel "Haludovo"!
SF010
# 16.02.2015 ob 16:39
saudade
a se malo hvalimo?! nismo imeli kam privezat!

jaz imam iste težave, ker v centru Ljubljane nimam kam dat svojega Porsche terenca...
ThinkIt
# 14.02.2015 ob 13:33
Mah tole je neumna investicija, Rovinj??? nima neke privlačnosti za bogate goste, morje nič posebnega,..
Kazalo