Foto:
Foto:
Še dober mesec in pol

Izrazil je namreč skrb zaradi dviga brezposelnosti in slovensko vlado opozoril, da bo konkurenčnost države lahko zagotovila le s strukturnimi reformami, tudi privatizacijo v finančnem sektorju.

Hrvaška razglasitev ribolovno-ekološke cone je eno glavnih vprašanj v odnosih Slovenije z
njeno južno sosedo, je ocenil parlament, pri tem pa spomnil, da je razglasitev tudi v nasprotju s stališčem Evropske komisije in da je po njegovem prepričanju nujno pred razglasitvijo take cone doseči dogovor z vsemi zainteresiranimi državami. A interes vseh vpletenih strani za dogovor obstaja, je ob tem ugotovil parlament.

Pozdrav napredku in zmanjševanju inflacije
Sicer je parlament pozdravil gospodarski napredek Slovenije in ukinitev omejitve za neposredna tuja vlaganja. V državi je sicer še vedno zaskrbljujoča visoka inflacija je nadalje ocenil parlament, ki je sicer pozdravil odločenost države znižati inflacijo v luči izpolnitve kriterijev za uvedbo evra. Parlament se je dotaknil še problema korupcije, ki med državljani ni razširjena, najti pa jo je na višjih ravneh. Privatizacija je sicer odprla nekaj kočljivih tem, a Slovenija je bližje profilu razvitih držav kot tranzicijskih držav s široko razširjeno korupcijo, je ocenil ob tem.

Nujno sprejeti evropska pravila za javna naročila
V oceni za Slovenijo (avtor njenega predloga je bil italijanski socialistični poslanec slovenskega rodu Demetrio Volcic) je parlament nadalje pozdravil dejstvo, da je država praktično vso svojo zakonodajo prilagodila evropski, a jo opozoril, da mora sprejeti evropska pravila za javna naročila, če bo želela polno izkoristiti sredstva iz strukturnih skladov, ter jo pozval tudi k pospešenemu urejanju področja medsebojnega priznavanja poklicnih kvalifikacij.

Najbolje pripravljeni
Po oceni Evropske komisije ima Slovenija med vsemi pristopnicami najmanj zaostankov, je navedel parlament. Ob tem je dodal, da v okviru ustavnih sprememb država načrtuje še posege na področjih, kot so pokojnine in teritorialna delitev, ter pozdravil uveljavitev zakona o javni upravi in podprl prizadevanja za krepitev sodnega sistema, tudi zato, ker se slovenska sodišča še vedno bojujejo s precejšnjimi sodnimi zaostanki.