Glej ga, Sloven'c!
Darja obožuje odkrivanje novih kotičkov in plaž sanjskega otoka. Foto: Osebni arhiv Darje Hribar
Postanek svetovnega popotnika Zvoneta Šeruge pri slovenskem paru. Foto: Osebni arhiv Darje Hribar
Borocay velja za najbolj turistični filipinski otok. Foto: Osebni arhiv Darje Hribar
Darjo je v njenem novem domu obiskalo že okoli sto Slovencev. Foto: Osebni arhiv Darje Hribar
       OGLEDALO FILIPINOV       
  Izvirno ime: Republika ng Pilipinas
Lokacija: JV Azija
Ureditev: Enotna/unitarna predsedniška ustavna republika
Vodstvo: predsednik Benigno S. Aquino III.
Površina: 300.000 km2 (72. največja država na svetu)
Prestolnica: Manila (12 milijonov prebivalcev)
Število prebivalcev: 85,2 milijona (13. najbolj poseljena država na svetu)
Vera: 86 % katoličanov, 6 % različni krščanski kulti
Uradni jeziki: tagalog, angleščina
Denarna enota: filipinski peso (PHP)
Podoba idile. Foto: Osebni arhiv Darje Hribar
Darja za zdaj ne razmišlja o vrnitvi v domovino. Foto: Osebni arhiv Darje Hribar
Na Filipinih so odprti glede spolnih preferenc. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Darja priporoča tudi obisk otoka Bohol s svojimi ?Čokoladnimi grički'. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Filipinska kulinarika. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Prostitucija je eden bolj perečih problemov na otočju. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Priljubljena otoška zabava - petelinji boji. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Slikovita popestritev na filipinskih cestah. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Darja s filipinskega rajskega otoka, kjer delovnik začneš na plaži

Prepotovala 50 otokov in se ustalila na Boracayu
13. julij 2015 ob 06:08,
zadnji poseg: 13. julij 2015 ob 07:35
Manila - MMC RTV SLO

Darja Hribar je vedno oboževala potovanja in odkrivanje eksotičnih delčkov sveta, po vsakem potovanju pa si je želela ostati nekje "na toplem" še dlje. Vse skupaj se ji je uresničilo po obisku Filipinov in danes dela na rajskem in turistično obleganem Boracayu.

Hribarjeva, diplomirana ekonomistka, je po prihodu iz rodne Notranjske v Ljubljani vodila lastno podjetje za organizacijo dogodkov, ob tem pa veliko potovala.

"Enostavno že od nekdaj obožujem potovanja. Materialne dobrine mi nikoli ne morejo nadomestiti nepozabnih doživetij na poti," razlaga naša sogovornica, ki se je s partnerjem vsako leto za mesec dni ali več, navadno pozimi, odpravila odkrivat kakšen eksotičen delček sveta.

Pred skoraj dvema letoma sta se ustavila na Filipinih in v trenutku so ju prevzeli. "Ko sva odkrila čudoviti tropski otoček Boracay, sva takoj vedela, da bo to najin novi dom. Najprej sva na slavni Beli plaži, ki je bila izbrana za najlepšo plažo Azije, odprla restavracijo, zdaj se tukaj ukvarjam tudi z organizacijo dogodkov in učim jogo," nam pove.

Več pa v spodnjem pogovoru.


Povejte, je življenje na Filipinih bližje življenju v raju ali življenju v državi, ki se kljub vsemu spopada s kar nekaj težavami?
Življenje na tem rajskem otočku je zame poponoma – rajsko. Zame je namreč sanjsko, da se vsak dan lahko zbudim v krasen sončni dan, odtečem nekaj kilometrov po najlepši beli plaži, tam odvodim jogo ter se za piko na i skopam v brezhibnem turkiznem morju. To je najlepša popotnica v uspešen poslovni dan, ki ga spremlja pozitivna energija vedno nasmejanih obrazov otočanov. Potem pa je tukaj še odlična hrana – obilo tropskega sadja in zelenjave z domačega vrta ter najbolj sveže dobrote iz morja.

Živite na Boracayu, ki velja za nekakšno filipinsko različico Tajske, skratka, gre za najbolj turistični (tudi najdražji) otok, kjer je vse usmerjeno v to panogo. Delo se najbrž vsaj na tem otoku lažje najde kot drugod? Kako drugačno je življenje na Borocayu od življenja na kakem drugem otoku?
Res je. Boracay velja za najlepši, najbolj razvit in tudi najdražji filipinski otok, ki živi od turizma. Dnevno sem pripotuje kar 3000 turistov, ki v glavnem prihajajo iz Azije, pa tudi iz drugih delov sveta. Glede na to, da so gostinci in hotelirji v glavnem tujci, je precej enostavno najti ali začeti lasten posel. To pa na drugih otokih ni tako lahko, saj so (na srečo) po večini še popolnoma nedotaknjeni in pristni.

Ali pa, če vprašam takole – koliko ima Boracay sploh zveze s tistimi pravimi Filipini, glede na to, da velja predvsem za žurerski otok?
Kot za Ibizo radi pravijo – da to ni Španija, tudi na Boracayu ni več veliko tipično filipinskega. Če pa zaideš v neobljudene predele tega miniaturnega otočka, ki ima površino le 10 kvadratnih kilometrov, na srečo še vedno najdeš male zaselke, kjer živijo le domačini, v svojem pristnem filipinskem slogu. Bela plaža pa je resnično prepletena z zelo bogato ponudbo, ki ponuja vse in še več za zadovoljstvo turistov.

Koliko ste potovali po Filipinih? Kako opazne so razlike med otoki, prebivalci posameznih otokov itd.?
Filipine sestavlja kar 7.107 otokov. Sama sem jih prepotovala približno 50, kar je v primerjavi s celoto zelo malo, hkrati pa zelo veliko. Dejansko je čisto vsak otok nekaj posebnega, kar se tiče kulture, razvitosti, favne in flore. Tako je tudi z dialekti, skoraj na vsakem otoku namreč govorijo drugačen jezik. Njihov esperanto je uradni jezik tagalog, ki pa ga starejši prebivalci ne uporabljajo. Zato pa vsi po vrsti, od otrok pa do starejših, zelo dobro govorijo angleško – ali pa vsaj taglish, ki je kombinacija obeh jezikov (angleščine in tagalog).

Kaj pa, če primerjava boracayski vsakdan s tistim v Manili, ki še vedno velja za enega najnevarnejših mest na svetu. Koliko ta neslavni sloves sploh drži?
Sama sem sicer opazila, da je mesto preplavljeno z oboroženimi varnostniki, o tem, kateri predeli so varni in kako držijo medijski zapisi, pa težko rečem iz tistih nekaj dni tam … Zame je Manila le še ena izmed bučnih azijskih prestolnic. Na trenutke me spominja na Bangkok, potem na Seul, itd. Ampak glede varnosti tam res nikoli nisem imela težav. Mogoče me je bilo v življenju bolj strah na železniški postaji v Ljubljani kot pa v Manili. Ampak se mi zdi, da tudi tukaj, kot povsod, velja "zakon privlačnosti". Če si v redu in ne izzivaš usode, si popolnoma varen kjer koli in kadar koli. Vendar številni turisti vseh barv, starosti in spolov, ki prihajajo iz bolj razvitih delov sveta, ob vsej tej neverjetno bogati, eksotični in precej "ugodni" filipinski ponudbi izgubijo svojo razsodnost in glavo – včasih posledično in žal – tudi dobesedno.

Če ostaneva pri varnosti – Slovenci s(m)o morda to predstavo o Filipinih dobili predvsem leta 2009, ko je bila na svojem domu v Manili skupaj s partnerjem umorjena novinarka Nika Bohinc. Vas je njena zgodba kaj prestrašila?
Moram reči, da me ta zgodba ni odvrnila od selitve na Boracay. Je pa res, da Filipini "slovijo" po najvišji stopnji napadov na novinarje. Vendar so to že druge inštance, lobiji in problemi, povezani z njimi. Tukaj je treba biti še posebej previden, s kom, kdaj in v kakšne posle se zapletaš ...

Še ena od bolj kočljivih tem je seks turizem. Na Filipinih je včasih kar precej neprijetno opazovati priletne belce, ki pod roko vodijo pogosto mladoletne Filipinke. Kako pereča tema je to in kako Filipinci gledajo nanjo?
Da, tudi to je res. Mene še vedno spreleti srh ob pogledu na mešan par, ki ga po navadi sestavljata – prileten in obilen belec ter premlada in prelepa filipinska deklica. Po navadi se šalimo, da se je dekle noro zaljubilo – v gospodovo čudovito platinasto kreditno kartico (smeh). Zveza z mladoletno osebo je sicer zelo kazniva, vendar dekleta z lahkoto pridejo do ponarejenih dokumentov. Filipinske družine so številčne, kot je značilno za tretji svet. Živijo zelo skromno in mladi prekmalu postanejo starši, tako da včasih ne veš, katera je hčerka, katera je mamica in katera babica ... Belec je za njihove pojme kralj, ki jih bo čudežno rešil iz krempljev večne revščine – ne le njihove deklice, pač pa celotno, okoli 20-člansko družino. Zato je pričujoče dogajanje skrivoma obsojano, sicer pa popolnoma tolerirano ...

Filipini so zanimiva mešanica kultur in vplivov. Med drugim je opaziti precej velik vpliv ZDA – pa čeprav z Američani Filipinci nimajo popolnoma dobrih izkušenj. Kako to njihovo skoraj obsesijo z ameriško kulturo opažate vi?
Ameriški vojaki so bili tisti, ki so nasledili Špance in veselo kolonizirali Filipine vse od leta 1899 dalje ter tu vse do konca 2. svetovne vojne burili duhove o sanjskem življenju na drugi strani Tihega oceana. Prav oni so zaslužni, da so se celotne filipinske soseske spremenile v prodajalne ljubezni - ena najbolj znanih je zagotovo Angeles City, severno od Manile, kjer je bilo slavno vojaško oporišče in letališče. Prinesli so tudi jezik ter slavne "jeepneyje". Trpežna ameriška vojaška vozila so hudomušni Filipinci pobarvali z grafiti in jih predelali v edinstvene "avtobuse", ki svojemu namenu služijo še danes.

Še en paradoks Filipinov je, da je po eni strani to izredno katoliška država, kjer je cerkveni praznik skoraj vsak dan, po drugi strani pa je otočje močno prežeto z miti, vražami in bolj poganskimi navadami, če temu tako rečem. Kako si to razlagate?
Da, tudi Španci so na Filipinih pustili velikanski pečat, saj so ozemlje osvajali skoraj 400 let (med 16. in 19. stoletjem). Poleg krščanstva, številnih cerkva, prefinjenih haciend in vojaških utrdb so tudi v filipinski jezik tagalog zasejali ogromno španskih besed. Zelo smešno je, da se Filipinci tega sploh ne zavedajo in se vedno znova začudijo, ko jim poveš, da so besede "baso", "karne", "keso" ali "tinidor" – španskega izvora. Kot omenjeno tudi visoko stopnjo vraževernosti povezujem z nizko stopnjo izobraženosti. Otok Siquior, kjer domuje ogromno šamanskih zdravilcev, ki sem jih z veseljem obiskala tudi sama, še vedno velja za otok črne magije in se ga Filipinci bojijo tako, kot "hudič križa"! (smeh)

Če se navežem na to vprašanje – vsej religioznosti nasproti se postavlja tudi to, da gre v bistvu za precej liberalno državo, kar se tiče spolne usmerjenosti v smislu, da je na ulici mogoče videti kar nekaj transvestitov. Se motim? Kakšen status imajo transvestiti in istospolno usmerjeni na Filipinih?
Res je, ogromno filipinskih mladcev se že od rane mladosti čuti ujete v "napačnem" telesu. Dekleta se rada preoblačijo v fante, še pogosteje pa je, da si fantje nadenejo krila, visoke petke, nakit in premočan mejkap in se odpravijo na nočni lov za zabave željnimi turisti. Ogromno je istospolnih partnerstev in biti "lady-boy" je nekaj povsem sprejetega in vsakdanjega. Tudi v družini in cerkvi. Nedavno je tudi semkaj prišel predlog o sprejetju zakona o enakopravnosti istospolnih partnerstev, ki pa je bil – na veliko začudenje – popolnoma skritiziran in obsojan ... Biti gej je na Filipinih OK. Lady-boyi pa so velikokrat zasmehovani in jih slabšalno kličejo "bakla". To so predvsem tisti, ki se skrivajo v temi pred nočnimi klubi in zavajajo alkoholno preutrujene turiste ... Prenekateri fantje, ki so pregloboko pogledali v kozarec, so zjutraj šokirani, ko se v svoji hotelski sobi zbudijo s fantom, in ne z dekletom, kot so morda mislili ...

Kam bi vi poslali turista, ki bi si želel ogledati Filipine? Katere so za vas tiste obvezne točke – ne tudi nujno najbolj oblegane in turistične.
Ker sem dolga leta delala v turizmu, sem še vedno malo poklicno deformirana in sem takoj že po prvem obisku Filipinov izdelala program"Must see", ki vključuje:

- BATAD – Severni Luzon (tridnevno pohodnoištvo po 1000-letnih riževih terasah pod UNESCO-vo zaščito, kjer boste lahko občudovali neverjetne riževe terase, ki so dejansko neskončni amfiteatri s 50 odtenki zelene. Naužili se boste najbolj čistega zraka, fotografirali, meditirali ter se kopali pod najbolj čistimi slapovi.
- OSLOB – otok Cebu (nujno je plavanje z največjimi morskimi psi na svetu. Morski psi kitovci jedo le plankton in v dolžino merijo okoli 13 metrov. Na Cebuju priporočam tudi obisk Detox Welnessa – Andana Marga)
- SIQUIOR (otok starih šamanskih zdravilcev in naravnih tropskih parkov oz. vrtov)
- BOHOL (otok z lepimi plažami, kjer domujejo najmanjše opice na svetu – tarziji ter Čokoladni grički)
- CAMIGUIN (najbolj vulkanski otok na svetu glede na odstotek površine. Nujno je splezati na enega od vulkanov ter se sprostiti v naravnih vročih vrelcih pod njim. Tudi plaže so prečudovite)
- NEGROS (priporočam obisk Sugar Beacha ter ene od neštetih plantaž sladkornega trsa, ki so polne romantičnih španskih haciend, spominov ter usodnih ljubezenskih zgodb ...)
- APO ISLAND (nujno je tudi plavanje z ogromnimi želvami na Apu)
- MINDANAO (najbolj južni otok, z "Banana" prestolnico Davao, Ashrami ter vulkanom Apo)
- MALAPASCUA (pravijo, da je bil tak Boracay pred 20 leti. Priporočam potapljanje z edinstvenimi treashure sharki – res nepozabna izkušnja.)

- PALAWAN (prvinski in oddaljen s krokodiljo farmo, reko polno kresničk in lepih plaž)
- CORON (tako čudovitih koralnih gozdov nisem videla še nikjer na tem planetu)
In še in še ...

Filipinska kulinarika je dolgo let veljala za najslabšo v Aziji. Časi se bojda spreminjajo in počasi pridobiva veljavo. Kako ste se vi navadili na kakšne njihove bizarnejše jedi, kot je recimo balut (jajce z delno razvitim zarodkom, op. a.)? In kaj je vredno poskusiti?
Hmmm ... Spet imate prav. Filipinci v kulinariki niso ravno na ravni, kot si jo mi predstavljamo. Še vedno so namreč najbolj veseli, ko si na enem od obcestnih BBQ-jev lahko privoščijo pečene kurje tačke, ki jih imenujejo "adidas", ali pa kurja čreva na palčki, pa svinjino s čim več maščobe in vse druge "dobrote" - kot je dejansko balut, ki je še vedno prodajni hit št. 1. Meni takše dobrote ne gredo v slast. Je pa zato res odlična zelenjava v kokosovem mleku, pa morski sadeži v omaki adobo, pečen piščanec s karijevo in čilijevo omako , ingverjeva ribja juha, školjke, rakci, sinigang in pa obiilo tropskega sadja – še posebej obožujem filipinski mango, ki je najbolj slasten sadež v deželi in ga je v izobilju.

Kako se Filipinci sproščajo, kako se najpogosteje zabavajo?
Filipinska zabava brez naprave za videoke ter cenenega lokalnega ruma tanduay – ni prava zabava. Velika družba pribl. 10 veseljakov po navadi sedi v krogu, na sredini imajo kakšno steklenico piva, pijače z mehurčki in pa seveda liter ruma tanduay ali pa brendija emperador, 1 kozarec, ki kroži od enega do drugega, in mikrofon. Pojejo, pijejo, se smejijo in nemalokrat na koncu tudi skregajo ter stepejo ...

Ta njihov zloglasni rum dobiš po večini otokov za drobiž, kako je z alkoholizmom in drugimi substancami?
Ja, liter ruma stane okoli 100 PHP, kar je okoli 2 evra, za kar lahko kupiš dva kilograma riža ali dva obroka hrane v lokalni restavraciji (smeh) Vse prevečkrat si raje privoščijo rum kot pa hrano. Alkoholizem je na Filipinih kar kočljiva tema.

Morda veste, koliko Slovencev živi na Filipinih in s čim se pretežno ukvarjajo? Imate kako povezovalno društvo?
Ne vem točno, koliko Slovencev nas živi na Filipinih, vem pa, da približno 200 Filipincev živi v Sloveniji. Tam so to predvsem dekleta, ki so jih v domovino s seboj domov pripeljali naši fantje (smeh). Pravijo, da so pač "najlepši možni spominek"... Jaz osebno se z rojaki povezujem predvsem preko družabnih spletnih medijev ... Kot opažam, nas večina tukaj uživa življenje po zaslugi odličnega turizma.

Nameravate ostati na Filipinih, se vidite tam ali mislite, da vas bo domotožje prignalo domov?
Kmalu bosta minili dve leti, od kar sva se s partnerjem odpravila na pot. Prvotno sva tu nameravala ostati le slabo leto dni, a sva se malo pred predvidenim datumom vrnitve odločila, da stornirava letalski vozovnici in ostaneva (smeh). Nama je življenje na rajskem otoku dobesedno pisano na kožo in hladne Evrope za zdaj še ne pogrešava in ostajava – do nadaljnega. Do zdaj naju je tu obiskalo že okoli sto Slovencev – prijateljev in znancev, tako da imava redne stike z domovino, kar blaži občasno domotožje ...

FILIPINI IZ PRVE ROKE

Vaša najbolj priljubljena izletniška točka? White Beach in Puka Beach (plaža na skrajnem severu otoka) ter Mt. Luho (najvišji vrh Boracaya z lepim razgledom)

Najbolj tipičen spominek?

Vrečka s slastnim posušenim mangom

Najslavnejši državljan?

Zloglasna predsednica Gloria Macapagal Arroyo (t. i. GMA) in boksarska legenda Manny Pacquiao

Cena kave in piva v lokalu?

Kava = pribl. 30 PHP* (nimajo prave, samo instantno kavo)
Pivo = pribl. 50 PHP (najslavnejše pivo je san miguel pilsen in zelo močni red horse)
*1 EUR = ca 50 PHP

Tradicionalno rivalstvo? Petelinji boji
Najbolj znan slovenski proizvod? Slovence poznajo po le po posameznikih v NBA-ligi.
Najkoristnejša beseda?Salamat po (hvala lepa) in walapo (nimam)
Značilna hrana in pijača? Pečen piščanec in pivo ter pečena kurja čreva ali tačke, posušene ribe in rum
O čem se trenutno največ govori?

O vremenu (prihajajočih monsunih)

Najbolj tipično ime in priimek?

Angel (Ž) & Christian (M) Santos in pa tudi Cruz.

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
Binder Dandet
# 13.07.2015 ob 07:43
Meni deluje, da sta ta dva še vedno bolj turista kot integrirana v večinsko družbo. Čeprav so zanimivi tovrstni članki. Bi pa mogoče naslednjič malo tudi povprašali, kako imajo urejeno finančno stvari. Da si znamo predstavljati, kako realno je tako živeti. Sliši se lepo, zbudim se na plaži, grem tečt, potem poučujem jogo. Kaj pa čez 20 let, če telo ne bo dopuščalo aktivnosti?
ikn1
# 13.07.2015 ob 07:37
"Manj kot imaš stika z njimi, bolje je."

Kot doma torej...
k3k0
# 13.07.2015 ob 07:06
Super, članek. Kakšno naklučje. Živim v Šanghaju in s kolegi ravno pakiramo kovčke saj čez 12 ur letimo na Boracay. ;)
punca08
# 13.07.2015 ob 08:22
prelepo, da bi bilo realno. Kdo si ne želi miru in lepih plaž....ampak, dom, je dom. In Slovenija ima vse to ....lepo plažo v Bohinju, mir v gorah, dobra hrana, vse na dosegu v roku dveh ur. Sama rada grem, še raje pa se vrnem domov.
Binder Dandet
# 13.07.2015 ob 12:47
@seven7 & mikic07:
Ni vsako na mestu vprašanje faušija. Zmotilo me je malo, ker članek preveč idealistično predstavi zadevo. Ko so pisali o uni gospodični, ki z enim Britancem jadra naokoli po svetu, je vse pojasnila, od česa živi. In vidiš, da ni vsak dan samo prebujanje na plaži, če me razumeta.
Turboboost
# 13.07.2015 ob 08:45
@fuckwad
Ne, posledica španske kolonizacije.
gumbler
# 13.07.2015 ob 10:35
Nekoč sta živela sošolca Francek in Štefek. Francek je po končani šoli odšel v eksotični svet dogodivščinam naproti. Užival je v plažah, teku, jogi,.... Štefek pa je doma delal in garal, vendar si je s pridnostjo sezidal lepo idilično hišico.
Po 20 letih se je Francek naveličal eksotičnih krajev in se vrnil domov (samo s slamnikom na glavi), Francek pa tudi ni več zmogel toliko pridnosti kot prej. Skupaj sta se srečala na CSD, Francek je dobil podporo, Štefeku pa so gospe razložile, da mora najprej prodati hišico in za začetek živeti od tega. Po 30 letih je tudi Štef izčrpal mošniček od prodane hiše in končno postal enakovreden Francku.
seven7
# 13.07.2015 ob 12:27
Vsi ki se sprasujete kAj bo znjima cez 20 let vam ponujam odgovor. Zagotovo ne bosta na slovenski socialki ker osebe ki imajo toliko jajc da premaknejo riti in upajo pogledat v svet bodo znale v vsakem zivljenskem obdobju poskrbeti zase in gledati pozitivno na zivljenje. Kar sigurno ni vrlina slovenskih špricer zapitkov na socialkah.
delusional
# 13.07.2015 ob 10:29
Prispevki, kjer nič ne vprašate o financah in sociali so bolj malo vredni, čeprav je sicer intervju dober.

Fajn bi bilo, če bi vprašali kaj o zdravstvu, pokojninskem sistemu, plačah, življenjskih stroških itd. Kolikor jaz vem, je tam zdravstvo povsem zasebno in zelo drago - ameriški sistem.
dylan_dog
# 13.07.2015 ob 10:58
Jaz sem bil lani na Filipinih, narava izredna - sploh otok Palawan (El Nido, Port Barton), bil sem tudi na riževih terasah - Banaue, Batad, otok Bohol, Cebu, ljudje prijazni.

Gledano z našega stališča je poceni(backapack varianta), je pa res, da je revščine ter prostitucije ogromno, sploh v Manili. Preden grem na tako potovanje se pripravim, načrt potovanja izdelujuem 2-3 mesece vnaprej in vsaj približno vem kaj me čaka in v kaj se podajam, da ni kakih neljubih presenečenj.

Šimfajo ponavadi taki turisti, ki gredo na potovanje prek agencije z vodenim ogledom in jih vozijo okoli s hitrim tempom, ko pride domov pa bentijo vsevprek.

Ja higijena je problem, stranišča po večini nimajo ne kotilčkov ne sedalnih desk, po potrebi pač zaliješ z "ajmarejem - to velja za nastanitve v ranu do 20€ za 2 osebi, mesta so umazana, smog, smeti..., ampak narava v odročnih krajih odtehta minuse.

Živel tam ne bi, se bom pa vrnil drugo leto na aktivni dopust, v kombinaciji z Indonezijo :)
ZRC
# 13.07.2015 ob 07:26
Pohvale za prispevek. Tovrstne zadeve vedno z veseljem preberem.
slovenkaaaa
# 13.07.2015 ob 09:59
pozitivni svet - vprašanje, če ne bosta čez 30 let brez plačil prispevkov in na slovenski sociali, ker kolikor vem, filipinske ni. ;)
KraljMinusov
# 13.07.2015 ob 16:20
Lani sem bil na Filipinih. Prišel sem brez plana in se odpravil daleč stran od dragih turističnih destinacij kot je Boracay. Bil sem tudi na otoku Siquijor, za katerega sem šele iz tega članka izvedel, da naj bi bili na njem šamanski zdravilci. Na Siquijorju sem bil skupaj s punco, ki sem jo spoznal na Filipinih, rekla je da naj bi Filipinci verjeli da so tam duhovi. V nasprotju z Darjinim nerganjem nisem ne debel in ne star, punca ni bila mladoletna (24 let) in nisem ji dal niti centa zato, da je bila z mano. Sicer res vidiš veliko starejših in debelejših zahodnjakov z mladimi puncami, ampak med temi pari jaz osebno nisem videl niti ene mladoletne punce. Ker nisem rasist, kot je večina zahodnjakinj mislim da edine razlike med puncami tam in puncami tu izvirajo iz kulture. To, da imajo punce dol raje premožne fante kot reveže pa ni niti malo drugače kot tu. Razlika je le, da je povprečno premožen Slovenec na Filipinih bogat. Bogati fantje ne hodijo na Filipine, bogati fantje srečajo "filipinke" doma. Kdor bi rad na rajskih plažah posedal s prelestnimi domačinkami, naj gre na Filipine. Mimogrede Filipinci so zelo verni in veliko Filipink se "špara" za po poroki - marsikatera je stara 20 let in še devica. Tako, da fantje prosim ne verjet klevetanju.

Turističnih vodičev ne rabiš ker se lahko vse zmeniš z domačini. Taksiji so poceni, hoteli so poceni. V miljonskem mestu sem za sobo v hotelu plačal 20 eur. Za hišico na obali na Siquijorju pa tudi 20 eur. V restavraciji sem za kosilo za dva plačal 10 eur. V kaki bolj fini restavraciji 20 eur.

Dragi bralec! Če bi rad videl turistične kraje in poslušal posmehovanje tipa "poglej ga sex turista" potem pojdi na Boracay. Če bi rad doživel pristne Filipine pa sledi mojemu nasvetu in se odpravi v lastni režiji po Filipinih stran od turistov. Spotoma ti bodo vse povedali zelo prijazni Filipinci in Filipinke, zahodni turisti, ki jih srečaš, pa so po mojih izkušnjah izredno prijazni ljudje.
dule5
# 13.07.2015 ob 06:39
Bil,videl.. me ni navdušilo.
allav
# 13.07.2015 ob 10:29
Tisti, ki ste že obiskali omenjene kraje in vas niso navdušili - kaj pa je bilo narobe? Nisem še bil tam, pa me zanima. Nesramnost, slaba higiena, kriminal,...?
clutch00
# 13.07.2015 ob 08:46
vseen kje zacnes siht, sluzba je sluzba...
are
# 13.07.2015 ob 07:22
Tudi jaz bil večkrat in niti malo navdušen. Sploh pa ne nad Filipinci. Manj kot imaš stika z njimi, bolje je.
fah-q
# 13.07.2015 ob 13:47
če kje, potem imaš na Filipinh res velik % lepih žensk....vsaj meni so res všeč... in srce boli, ko vidiš da marsikatero lahko tudi kupiš...

Manjši kraji skoraj pravljični, Manila pa ena žalost...za doživet,da občutiš kako globoko se lahko pade...
mikic007
# 13.07.2015 ob 13:17
@Binder Dandet

V bistvu ni letelo nate, ti si napisal, da zelis vedeti vec o relanem zivljenju, kar zanima tudi mene. Nekateri pa so ju direktno obsodili na socialo in predvidevajo, da sta dva nebodigaterba, ki ju bo treba na stara leta prezivljat.

Tam je ena zgodbica o Francu, ki da je sel po svetu in na koncu profitiral napram pridnemu klenemu slovencu... Realno vecina slovencev, ki je sla po svetu sedaj ni breme Sloveniji, pravzaprav nasprotno, celo polnijo drzavno blagajno s tujimi penzijami.

Poznam pa enega Franca, ki je celo zivljenje delal tako, da se je delu izogibal, izkoriscal sistem kolikor se je dalo, dobil zelo poceni stanovanje, imel vedno predober avto in sel v penzijo pri 53. Zraven tega Franca vem za tisoce podobnih primerov. So torej problem taksni, ki gredo po svetu, ali taki, ki doma izkoriscajo sistem od zacetka do konca? Slednjih je precej vec in veliko vecje breme drzavi ...
mikic007
# 13.07.2015 ob 12:38
Ce bosta cez 30 let na sociali, bo se v redu. Najhuje bo, ce se vrneta z miljoni in verigo hotelov na Filipinih, to bo sele Slovence bolelo!
dante123
# 13.07.2015 ob 13:05
@Binder Dandet
V Aziji dobis za 20€ zelo solidno sobo z LCD tvjem. Sploh pa placas sobo isto ce si v njej sam ali pa dva. Ne tako kot pri nas, ker ti se drugo osebo mastno zaracunajo.
pozitivnisvet
# 13.07.2015 ob 09:24
Spet se mora najt nekdo ki skuša drugim vsiljevat mnenje kako je v SLO najlepše, kot pod vsakim prispevkom tukaj :D kot da za to ne reče večina za svojo državo. Enim so pač bolj všeč rajske plaže in pa eksotične stvari.
Turboboost
# 13.07.2015 ob 11:54
@dylan_dog
Tudi sam sem backpacker ampak mi je pa še bolj zanimivo iti na potovanje samo z okvirnim načrtom. Detajle pa dodajam sproti, kar naredi potovanje še bolj zanimivo. :)
Ernesto
# 13.07.2015 ob 17:23
Fajn članek. Bi šel v tujino za nekaj mesecev, mogoče celo kakšno leto - potem bi pa preveč pogrešal Slovenijo. Neglede na vse je Slovenija po kvaliteti življenja top destinacija.
Binder Dandet
# 13.07.2015 ob 12:44
Dva prijatelja potujeta tako, da detajle sproti izdelata. Pa poslušam zgodbe in je dostkrat več sreče kot pameti, če se tako izrazim:) Sam sem bil 2x v Aziji. Pa sma imela glavnino organizirano vnaprej. Pa tudi preveč hoch sem za backpack. Sem bil po srednji Evropi enkrat po maturi. Pa nikoli več. Rabim dobro posteljo in prijetno okolje, da se konec dneva lahko spočijem v miru od preživetega dne. Nastanitve za 20€/2 osebi so daleč od tega.
PropadlaDržava
# 13.07.2015 ob 11:03
Bil veckrat tam in vedno znova sem ocaran.
Jon Sneg
# 13.07.2015 ob 19:35
Jaz sem bil na Filipinih leta 2007, če se kdo spomni je takrat bil prvič v Sloveniji Big Brother, ko so tudi eno Slovenko preko Big Brotherja poslali tja,..., in vsi Filipinci so vedeli kje je Slovenija ravno zaradi nje,... Mene so doli spraševali, če jo osebno poznam,..., namreč to "Big Brotherjevko" in takrat sem si sam pri sebi mislil, kako ena frajla iz Big Brotherja (ki je meni osebno šov za poneumljanje) več naredi za razpoznavnost Slovenije, kot pa naši vrli voditelji,...
Prismuknjen
# 13.07.2015 ob 14:37
Res je, opisuje zivljenje, za njihove razmere premozne turistke. Kot da bi jaz zivel v dubaju zivljenje sejka.
a_bejz_srt
# 13.07.2015 ob 09:52
treba it enkrat
generacija56
# 13.07.2015 ob 06:52
Odličen članek.
no-comment
# 20.07.2015 ob 07:52
Povsod je lahko zelo lepo, samo keš je treba imeti. To, da se pa folk izseli kao brez ičega in brez da poznaš koga in denar kar pade z neba je pa res ena filmska romantična basen privlečena za lase. Sigurno mora biti rajsko, samo zasluziti je potrebno malo/ogromno več kot domačini.
Ples
# 13.07.2015 ob 21:51
... Aja, ne, motim se, res je bil Big Brother. Ampak tale intervju me je takoj spomnil na Survivor, o katerem pišem zgoraj, ta je bilo verjetno nekaj let pozneje.
Pa Ula Furlan je imela neke čudne prispevke s Filipinov v tem Survivorju, to je bilo res čisto mimo :)
sosman
# 13.07.2015 ob 09:05
Ena od tistih destinacij, kamor bi šel na dopust, živel pa tam nikakor ne.
Ples
# 13.07.2015 ob 21:46
@Jon Sneg
Jaz sem bil na Filipinih leta 2007, če se kdo spomni je takrat bil prvič v Sloveniji Big Brother, ko so tudi eno Slovenko preko Big Brotherja poslali tja,..., in vsi Filipinci so vedeli kje je Slovenija ravno zaradi nje,... Mene so doli spraševali, če jo osebno poznam,..., namreč to "Big Brotherjevko" in takrat sem si sam pri sebi mislil, kako ena frajla iz Big Brotherja (ki je meni osebno šov za poneumljanje) več naredi za razpoznavnost Slovenije, kot pa naši vrli voditelji,...

Jaz se spomnim :)
Ni bil sicer Big Brother, ampak Survivor, srbska produkcija, bila sta dva slovenska tekmovalca, en fant in Teja, ki je prišla celo v finale. Meni mogoče najboljši resničnostni šov, kar so jih predvajale slovenske televizije. To, da so ga snemali na Filipinih, je bil dodaten plus.
schultz23
# 13.07.2015 ob 21:20
jst si skuham turško kavo... odprem stran, zraven odprem google earth in potem s pomočjo copy-paste potujem po lokacijah, ki jih intervju ponudi... pogledam si kakšno slikco in si zamišljam ... bo treba nekoč obiskati to državo.... je pa res, še malo več o ekonomskih zadevah naj bo govora... do sedaj sem odkril francosko polinezijo, brazilijo, čile, tanzanijo in filipine ...kar tako naprej!
kr_ena12
# 13.07.2015 ob 20:17
čudovito branje, definitivno najboljša rubrika na tej strani :) bi si pa tudi jaz želela več informacij o ekonomskem vidiku v državi, zaposlovanju, urejenosti razmer pri mladih družinah, izobraževalnih možnostih ipd. Si sicer tudi drugje lahko prebereš, je pa manj suhoparno brati in sproti doživljati brano s strani nekoga, ki ima neposredne izkušnje in pri katerem je vmešan tudi čustveni vidik :)
SamoRes
# 13.07.2015 ob 13:56
Ta turizem v eksotičnih deželah se je že zdavnaj izrodil, pred 20 in več leti je bilo še vse relativno nedotaknjeno, razen par bogatašev, ki so ždeli v svojih redkih hotelih je bilo na tem območju le nekaj pravih popotnikov, ki so prišli tam, da bi videli drugačno kulturo, neomadeževane in neobljudene plaže in sorodne duše.
Danes pa grem raje na Hrvaško ali v Grčijo, morje je prav tako lepo, trume bledoličnih Nemcev in Nizozemcev pa tako kot na Filipinih, le da so tu bolj normalni in ne hodijo seksat z mladoletnicami in se zadevat.
7up
# 13.07.2015 ob 12:29
Glede na airbnb je mogoče najeti apartma za 4 za 30-40 eur, kar je za evropske razmere relativno poceni. Verjetno tudi letalski prevoz tja ni pretirano drag.
inbogjerekel
# 13.07.2015 ob 06:46
Hudiča, sem pa mislil, da Šeruga hodi samo po neobljudenih krajih :). Drugače pa zelo lepo, samo jaz bi preveč hitro pogrešal mojo Slovenijo!
schultz23
# 13.07.2015 ob 21:57
dobiš plus za ulo.... ko sva s punco gledala to sva se tudi midva samo čudila.... in govorila, kam vse prideš, če imaš znano mami.... no kakorkoli....
Jon Sneg
# 13.07.2015 ob 20:46
Ko sem jaz bil na Filipinih, so mi domačini pripovedovali, da prodajalka v marketu zasluži cca 50 Eur na mesec, uslužbenec na banki pa kakih 80 Eur. Sem se kar zgrozil ob takih informacijah. Kakorkoli pa se mi ni zdelo, da bi bili Filipini tako blazno poceni, da bi lahko ljudje dostojno živeli s takimi prejemki. OK, velikokrat je za tujce vse dražje kot domačine, vendar vseeno, ne tolikokrat dražje. Veliko Filipincev odhaja delat na Tajsko, v Malezijo ali Združene Arabske Emirate, kjer lahko zaslužijo več in z denarnimi prejemki vzdržujejo svoje družine na Filipinih. Sem pa bil presenečen, da se tudi veliko Filipink omoži z moškimi iz Arabskih dežel.
gumbler
# 13.07.2015 ob 19:51
Mene so doli spraševali, če jo osebno poznam,..., namreč to "Big Brotherjevko"

Haha, tole je bila tale dečva iz Kopra nekje
http://www.pep.ph/guide/
tv/532/Meet-


Potem so jo vrgli ven, ker je kot srbkinja iz "istočne strane Drine" rekla "bosanc" bosanskemu srbu, pa je bila muslimanka zraven užaljena.
K nam pa je prišel namesto nje filipinc za 14 dni..
janezdolzan
# 13.07.2015 ob 10:12
po prebranem se mi zdi Slovenija bolj po meri :)
oziris.va
# 13.07.2015 ob 08:47
Tudi jaz bil večkrat in niti malo navdušen. Sploh pa ne nad Filipinci. Manj kot imaš stika z njimi, bolje je.

Saj zato pa greš k Darji.
Ples
# 13.07.2015 ob 22:04
@schultz23
Ja, točno, Klemen ... in ja, tv3.
Res je bil fajn ta šov, če odštejemo tiste prispevke :)
schultz23
# 13.07.2015 ob 21:54
komentar zgoraj.... oboje je resnično.... bil je big brother in tudi survivor... tudi meni eden izmed boljših šovov...škoda ker ne tako medijsko zanimiv...mislim, da je bil na tv3.... pa tista ula furlan je delala prispevke iz tamkajšnih krajev... mogoče bolje, da ne bi :P ... fant je bil pa klemen... google ve...
Polymath
# 13.07.2015 ob 20:23
Zelo lep članek. Kaja, hude članke imaš.
gumbler
# 13.07.2015 ob 19:53
http://www.pep.ph/guide/tv/532/Meet-
kozorog1973
# 13.07.2015 ob 19:05
filipinke?, hm bi bilo za razmislit:)
inbogjerekel
# 13.07.2015 ob 06:49
Slovence poznajo samo po posameznikih v NBA? Potem mi Filipinci končno lahko povejo kdo je neki Beno Udrih?
Azija
link
Gaggan: Kako je videti večerja v najboljši restavraciji Azije?
24
8. marec 2018 ob 06:47 Bangkok opevajo kot svetovno prestolnico poulične hrane, toda tajska prestolnica ima tudi čedalje močnejše zaledje vrhunskih restavracij. Na samem vrhu je Gaggan z visoko indijsko kuhinjo.
Več novic ...
Kazalo