Glej ga, Sloven'c!
Pogled na West End z mosta Granville. Cene nepremičnin so v zadnjih letih poletele v nebo predvsem zaradi bogatašev iz Azije, ki tukaj kupujejo stanovanja kot "naložbe". To je nekoliko ustavil 15-odstotni davek na tuje vlagatelje, ki so ga uvedli avgusta. Višina nebotičnikov je sicer zakonsko omejena, zato tukaj ni tako visokih stavb, kot jih lahko srečamo v Torontu. Foto: Matej Rodela
Matej z ženo Melisso na ulici Granville. Foto: Matej Rodela
Nekatera drevesa v mestnem Stanley Parku so visoka več kot 75 metrov in stara več stoletij. Na fotografiji je primerek orjaškega kleka (Thuja Plicata). Park je priljubljena točka tako prebivalcev mesta kot tudi turistov. Foto: Matej Rodela

Dodaj v

Matej iz Vancouvra, mesta med morjem in snegom

Primorci po svetu
12. oktober 2016 ob 07:43
Vancouver - MMC RTV SLO, Radio Koper

Vancouver v Kanadi spletni turistični portali pogosto omenjajo kot eno izmed obveznih mest za smučarje, deskarje, kajakaše in gorske kolesarje. Pogosto se uvršča med 10 najbolj zaželenih mest za prebivanje.

V Vancouvru živi tudi Matej Rodela, Primorec, ki se je čez Atlantski ocean odpravil zaradi ljubezni in novih poslovnih priložnosti.

Rodela je bil v Sloveniji prepoznaven glas Radia Koper in del ekipe Tok Tok, najbolj znane po lesenem zvočniku, s katerim so uspeli tudi na Kickstarterju.


Vancouver leži na jugozahodu Britanske Kolumbije med Tihim oceanom in Skalnim gorovjem ter v sebi združuje ultramodernost nebotičnikov, avtohtonost indijanskih ljudstev, bogato kitajsko in zgodovinsko četrt ter predvsem stik z naravo. Pravijo mu tudi "Hollywood severa", saj je tretje največje središče filmske produkcije v Severni Ameriki (za New Yorkom in Los Angelesom). Polmilijonsko mesto je prava zbirka kultur, barv, slogov in vplivov. Redno se uvršča na vrh seznamov mest, v katerih je najprijetneje živeti.


V Vancouver se je odpravil pred poletjem. Opisuje ga kot mešanico Sredozemlja in Tihega oceana. Tam rastejo palme, fige, rožmarin in začimbe. Tik ob mestu pa se v višave vzpenjajo gore in deževni gozd z vsemi pripadajočimi zvermi.

Vancouver je res posebno mesto, pravi. Še posebej prijazno je do kolesarjev: "Povsod, prav povsod vodijo kolesarske poti." Cene v trgovini so primerljive s tistimi v Sloveniji. "Na prvi pogled so lahko videti višje, a ko jih pretvoriš v evre, ugotoviš, da so zelo podobne. En kanadski dolar je namreč 0,67 evra."

1,5 milijona za hišo
Plače so bistveno višje. Prav tako najemnine in cene nepremičnin. "V Vancouvru in Torontu so najemnine zelo visoke. Midva plačujeva 1.500 dolarjev za enosobno stanovanje. Povpraševanje pa je tako, da za ogled stanovanja v vrsti čaka tudi po 15 ljudi."

Za manjšo samostojno hišo je treba v povprečju odšteti 1,5 milijona dolarjev. Cene so v zadnjih nekaj letih noro poskočile zaradi špekulantov in naložb iz Kitajske. V enem delu mestnega središča so stolpnice s praznimi stanovanji - to so tako imenovane "naložbe".

Tudi hrana v restavracijah je v povprečju nekoliko dražja. Prav tako alkoholne pijače. "Za pivo v povprečju odšteješ 8 dolarjev (6 evrov)."

Na eni strani stolpnice, na drugi smučišča
Mesto je mešanica narave in urbanega okolja. Na eni strani ogromne visoke stolpnice, na drugi pa gore s smučišči. "Must see" v mestu je obisk Stanleyjevega parka. "To je pragozd v osrčju mesta, z drevesi, visokimi tudi do 70 metrov in ohranjeno naravo. Zaščitili so ga že pred več kot 100 leti."

Mesto je tudi zanimiva mešanica narodov, ras in jezikov. "Tukaj je veliko Azijcev - Kitajcev, Korejcev, Japoncev. V Richmondu (predmestje Vancouvra) so do pred kratkim bile table le v kitajščini. Oblasti so pred dnevi to prepovedale z dekretom." Sicer pa so prebivalci Vancouvra ljudje z vseh koncev sveta. "Celo tukaj živeče Slovence sem srečal na ulici," nam je še povedal Matej.


Pogovor v celoti lahko poslušate spodaj.

Andrej Šavko, Radio Koper

Prijavi napako
Komentarji
TheRollingStone
# 12.10.2016 ob 14:06
Ta rubrika je res fina, vedno zveš nekaj novega. Čeprav je bil meni prejšnji model (napisan intervju) bolj všeč :)
jest ne on
# 14.10.2016 ob 09:26
No ja, place niso bog ve kaj v Vancouvru. Usluzbenec na banki dobi cca 2000 eur kar ob velikih stroskih ni veliko. Denar je v Alberti- Edmonton,Calgary, Fort McMurray (pa se tu ne zaradi naftne krize). Se da v EU vec zasluzit. In Vancouver je zelo lepo mesto, vendar zelo drago. Nizje place kot npr v Alberti in visji stroski kot v Alberti.
Vprasal slovenca koliko ti ostane na mesec v Vancouvru. Rekel, cca 200 - 300 eur ce se zelo potrudim. To lahko privarcujem tudi v SLO.
Bil v Kanadi zato vem.

Lp iz prelepe Slovenije :)
mikkitikki
# 12.10.2016 ob 11:02
Pogovor v celoti si lahko poslušate spodaj. Ojoj!
Chopin
# 12.10.2016 ob 18:31
Vancouver je res super. Multikulturno, v blizini narodnih parkov in narave, klimatsko raznolika regija, varno in dobro za biznis. Kaj se ces boljsega :).
svyatoslav
# 12.10.2016 ob 20:07
Ali ima tudi Vankuver svojo Vrhniko in Grosuplje s cenejšimi nepremičninami?
1500 za najemnino, draga hrana... vprašanje koiko mesečnega zaslužka ostane za "prišparat"?
Visoko cenim Kanado, kjer je iz leta v leto težje videti belopoltega Evropejca.
LakiFly
# 15.10.2016 ob 09:41
nikhrast, torej štirje delavci, osem ur dela in si ob $2000. Ne hvala.
viper81
# 12.10.2016 ob 13:22
Zanimivo. Sem že pogrešal to rubriko.
nikhrast
# 15.10.2016 ob 16:19
Če zaslužiš $65 na uro je kar precej.
Najamemo zidarje, pripeljejo se z Mecedesom, pogledajo kaj je treba narediti, pravijo da bodo to naredili v nekaj vikendih, pa ker nas poznejo, nam bodo dali popust, samo $50 na uro vsakemu. Pa to je bilo že enih 10 let nazaj.
Pa če ti pride pregledat "furnace", pa klimo, enih $250, ti servisi so dragi, vodovodarji, zidarji, električarji... zaslužijo kar v redu, pravijo da vodovodar in odvetnik zaslužita isto do leta 45 starosti, pozneje odvetnik verjetno zasluži kaj več.
nikhrast
# 13.10.2016 ob 16:43
Kanada je letos že sprejela čez 30 tisoč Sirijcev, same družine, seveda z veliko število otrok. Problem je pridobitev velikih stanovanj, kondominiji večinoma niso tako veliki, pa v šole je treba spraviti te otroke, precej ESL, English as a Second Language instrukcij... Pa kako bo oče poskrbel za družino z enajstimi otroki... Hčerka uči v eni šoli, pravi da imajo otroke iz 22 držav.

Potem bo pa Kanada letos sprejela še čez 300 tisoč ostalih migrantov, pa kar precej mladih Slovencev vidim po Torontu. Kar hitro se znajdejo, dela zadost če si podjeten, sposoben, malo brihten, prilagodijo se hitro, zdravstveno karto dobijo brezplačno po treh mesecih, vozniško dovoljenje je treba plačati, na banki si lahko vse uredijo, še kreditno karto dobijo...
esspero
# 05.12.2016 ob 05:52
Imam tri prijatelje ki so , oziroma so bili tam. Razlika npr Toronto -Vancouver je velika. Vzhodna metropola je vse dražja saj je pritisk nanjo neverjeten.Biznis se dela tam kjer je vse več ljudi. Vancouver se je podvojil v 20 letih.Spremljam podatke tudi o migraciji v Kanadi , nasploh mi je Kanada zelo zanimiva , čeprav nikdar nisem bil tam , a o njej veliko vem. Kot vem garaš ko nor da zaslužiš za preživetje saj so stroški preveliki. Za obrtnike ni vedno dela , ponavadi le za pol meseca.Po mojem je bolje živeti v Alberti ,vsaj lažje finančno. Pa lep pozdrav.
nikhrast
# 14.10.2016 ob 18:02
Plače so odvisne kje delaš, mesečne plače sploh ni, folk ne ve kaj je to. Plače so na uro ali pa letne, ponavadi pa vsake dva tedna. Učitelji sploh ne dobijo plače dva meseca poleti, saj ne delajo.
Pa v banki se ne zasluži veliko, isto po supermarketih, butikih, navadnih restavracijah, če si pa izučen zidar, električar, mizar..., pa po $50 na uro ni veliko. Mi smo plačali fante da so samo pucali bajto, vse ven potrgali, pa urejali verande, kakšna mizarka dela..., pa $65 na uro.
delfino_
# 13.10.2016 ob 13:47
Visoko cenim Kanado, kjer je iz leta v leto težje videti belopoltega Evropejca.

Leta evropske migracije v Kanado so že zdavnaj minila. Letno prispe v Kanado okoli 200tisoč novih priseljencev, ki pa so sedaj večinoma iz Azije-Kitajska, Indija, Filipini, Vietnam, Koreja, Japonska, Iran itd.
Gams
# 12.10.2016 ob 22:43
Prej sem pogovor v celoti prebral že v službi zdaj do konca poslušam doma.
nikhrast
# 12.10.2016 ob 18:36
Vancouver ima problem s ceno nepremičnin, rastejo kot gobe po dežju.
V enem letu so se cene dvignile 30%, prihajajo Kitajci, kupujejo te nepremičnine, renovirajo in gradijo nove bajte. Domačini se zražajo da sploh ne premonejo kupiti bajte.
Stanovanje v najem, čudno, za $1500, mislil bi da bi najel kondominij, stanovanje je bolj revno bivališče.
7up
# 12.10.2016 ob 13:27
Lepo mesto,..
rokeu
# 14.10.2016 ob 00:26
dražja. Prav tako alkoholne pijače. "Za pivo v povprečju odšteješ 8 dolarjev (6 evrov)."

hJa tam je standard višji... ne pozabite pa da so tud plače pri njih kar nekaj naših...
kukident
# 13.10.2016 ob 12:50
Pri najemnini so verjetno mišljeni kanadski dolarji. 1500 $ je cca. 1000 €, kar pa upoštevajoč precej višje plače ni več dosti.
Kazalo