Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.3 od 53 glasov Ocenite to novico!
Ana Roš z Ikarusovo ekipo. Foto: Ikarus
Hangar 7 je sestavljen iz spodnje etaže, kjer sta galerija ter razstavni prostor za letala in Red Bullove dirkalnike, in terase, ki je rezervirana za primerno poimenovani Ikarus. Foto: Ikarus
Roševa je še posebej ponosna na črni ješprenj z mortadelo in ostrigo. Jed, ki jo ljudje ljubijo ali sovražijo, kot se je sama izrazila. Foto: Ikarus

Dodaj v

Ana Roš kot edina ženska v elitni družbi najboljših kuharjev

Mojstrica iz Hiše Franko gostuje v salzburškem Ikarusu
4. april 2014 ob 06:15
Salzburg - MMC RTV SLO

Restavracija Ikarus, ki domuje v Hangarju 7 na salzburškem letališču in je v lasti multimilijarderskega šefa Red Bulla Dietricha Mateschitza, velja za eno najboljših v Avstriji.

Njena posebnost je, da poleg hišnega kuharskega mojstra, domačina Rolanda Trettla, v njej vsako leto gostuje 12 vrhunskih kuharskih mojstrov z vsega sveta - vsakemu pripade en mesec gostujočega kuhanja v Red Bullovi kuhinji in april je pripadel Ani Roš iz kobariške Hiše Franko.


Da gre za izjemen dosežek, priča podatek, da so v Ikarusu do zdaj gostovali malodane vsi vodilni kulinarični mojstri, od Reneja Redzepija iz danske Nome (trikrat zapored najboljša restavracija sveta) in "najboljšega ameriškega kuharja" Granta Achatza do bratov Roca iz španske restavracije El Celler de Can Roca, danes najboljše restavracije sveta.

V Ikarus povabijo res samo najboljše. Ti nato sestavijo jedilnik in izučijo Ikarusovo ekipo, ki nato nadaljnjih 30 dni streže krožnike gostujočega chefa.

Letos so v Ikarusu do zdaj ustvarjali André Chiang iz singapurske Restaurant Andre, Paco Pérez iz barcelonske restavracije The Mirror in Alexandre Gauthier iz slovite pariške restavracije La Grenouillère.

In zdaj je na vrsti Ana Roš, ki odkrito priznava, da jo je preizkusa malce strah, a je to ne ovira, da ne bi petičnim Avstrijcem (in tujim gostom, ki obiščejo sedež Red Bulla) predstavila vse svoje ekstravagantne kuharske palete, ki se močno opira na lokalne surovine s kobariškega konca.

Spajanje lokalnega z avantgardnim
Znano je sicer, da je vrhunska kulinarika bolj moška domena in da je žensk v tem poklicu precej manj, kar kaže tudi nezanemarljiv podatek, da je Roševa edina ženska med letošnjimi 12 gostujočimi kuharskimi mojstri v Ikarusu. Zanimivo je, da je bila Ana, ki ni šolana kuharica, ampak je študirala diplomacijo, tudi edina predstavnica nežnejšega spola v odmevnem mednarodnem kulinaričnem projektu Cook It Raw.

Pri Ikarusu so jih navdušili Anina svetovljanskost (govori pet jezikov), združevanje lokalnega z avantgardo, popolna tehnika, drugačni, kontrastni okusi in močno opiranje na surovine, ki zrastejo okoli njene hiše. Roševa TV-ekipam, ki se v zadnjem letu zaradi vseh njenih uspehov rade mudijo v Kobaridu, rada pokaže, kako se ujame in filira postrv, katera zelišča se vse da uporabiti, kje rastejo jurčki in kako povzdigniti običajne gomolje v gurmansko delikateso.

In krožniki, ki jih je pilila zadnje leto dni, da bi bili nared za Ikarus?
- brancin/ananas/koriander/paradižnik
- školjke/topinambur
- piščančja jetra/jabolko/rdeče zelje
- kozlič/luštrek
- pokrovača z rumenjakom, redkvijo, kolerabo in dašijem
- raviol, polnjen z bučo in vanilijo, škampi, mandlji in bazilika
- raviol, polnjen s fermentirano skuto, gosjimi jetri in dimljeno jeguljo
- črn ješprenj, mortadela in ostriga
- črna polenovka z zelenimi šparglji, jerebiko v tempuri in zabaionem iz tartufov
- prekajen goveji jezik z limetinim ponzujem in praženimi arašidi
- srna, jerebika, sladek krompir in encijanova omaka
- pomladna solata, ananasovo-ingverjev sorbet, rožnata grenivka in vijolica
- očarljivo jabolko

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
sonet7
# 04.04.2014 ob 08:04
Ćestitke Ani, ampak tale "visoka" kuhinja, ki jo rtv zadnje časa nenormalno veliko propagira, je men čist mimo.
dodGily
# 04.04.2014 ob 07:09
mandlji, ananas, grenivka itd so zelo kobariški
aaa
# 04.04.2014 ob 12:18
@dingdong
Na prvi strani portala mmc je v rubriki ture avanture konstantno en članek o peščici naših elitnih kuiharjev. Menije vem že na pamet. Težko me bož prepričal, da to ni reklama.
Zetes
# 04.04.2014 ob 09:44
A lupino od ostrige se tudi poje, ali poješ samo tisti zdriz s cvetjem?
crime_dog
# 04.04.2014 ob 09:29
@dingdong

meni grejo še bolj na živce ljudje, ki ob vsaki priliki blebetajo o tipični slovenski zavisti, tudi takrat ko je kritika povsem na mestu. če kritikom ne moreš ugovarjati s kakšnim tehtnejšim argumentom kot je "tipična slovenska zavist", potem ni treba komentirati.

drugače je pa tudi meni smešno, kako se na tej strani gdč. roš forsira sto na uro in koliko člankov govori o neki fensi šmensi prehrani, ki si jo 90% slovencev tudi približno ne more privoščiti, pa po tem najbrž tudi nima nobene želje. kaj ko bi kdaj napisali kaj o temu kako si poceni in hitro skuhati zdrav in kvaliteten obrok ali kaj podobnega?!
mikic007
# 04.04.2014 ob 12:11
Ni na mestu, da se kritizira dosezke posameznika, je pa res, da kulinarika ni samo vrhunska, pac pa tudi vsakdanja. Neka uravnotezenost bi bila na mestu. In ljudem gre v nos, seveda, da bolj kot se razmere slabsajo, bolj se nacionalni portal fokusira na vrhunsko in vecini zares nedosegljivo kulinariko.

Pod to rubriko bi resnicno pricakoval kaksen kuharski nasvet (lahkjo tudi od vrhunskega strokovnjaka, ni problema) in kaksen preprost recept (vem, imas specialne strani, ampak ne bi skodilo tudi tukaj), kot namig in predstavitev avtohtone slovenske kulinarika, pa ce je ta se tako neugledna.
frozen pingvin 2
# 04.04.2014 ob 08:19
z visoko kuhinjo ni nič narobe. raje enkrat letno razvajam brbončice, kot pa ta isti keš spičim v enem večeru. če bi ga šel pit. in od slednjega razen mačka nimam nič.
nikoli
# 04.04.2014 ob 07:23
In zdaj je na vrsti Ana Roš, ki odkrito priznava, da jo je preizkusa malce strah, a je to ne ovira, da ne bi petičnim Avstrijcem (in tujim gostom, ki obiščejo sedež Red Bulla) predstavila vse svoje ekstravagantne kuharske palete, ki se močno opira na lokalne surovine s kobariškega konca.

Kdo ima koga za norca?
aaa
# 04.04.2014 ob 13:14
@dingdong
Ne štekaš kaj sem ti hotel povedati. Članek je ok. Ni pa ok, da vedno sveti en tak članek (eden izmed štirih, ki so gor) na prvi strani. Če imamo 5 vrhunskih kuharjev, en članek o vsakem in konec. Ne pa nonstop o tem. Tud članki o Postonjski jami so ok. Ne bi pa bilo ok če bi konstantno svetil en o Postonjski jami na prvi strani. To je rubrika Ture Avanture in ne rubrika Slovenski vrhunski kuharji.
bogaboječ
# 04.04.2014 ob 08:36
bravo
frozen pingvin 2
# 04.04.2014 ob 17:06
Primorje Ena

cela primorska je polna italjanov, ker tako dobro in poceni pač ne morejo jesti nikjer - ne blizu ne daleč..!!
dingdong
# 04.04.2014 ob 13:14
Primorje, očitno jih vodiš v slabe restavracije, ker si že dokazal, da tako ali tako nimaš pojma o kulinariki. Najbrž si si te tvoje službene prijatelje kar izmislil. Da pa ne boš taval v temi, ti lahko priporočim npr. JB, Franka, Zemono...
Fleaa
# 04.04.2014 ob 12:42
slika 2/10 je pa kakor iz nekega drugega časa/ sveta.... kot iz kake filma o Jamesu 007 Bondu...... le nekaj par 100 km pa ljudstvo, ki so mu nekoč napovedovali podobno prihodnjost kot Švicarjem komaj shaja s kosom črnega kruha in kozarcem toplevode
dingdong
# 04.04.2014 ob 13:05
Primorje, nehaj prosim govoriti na pamet. Na povezavi boš našel 10 najboljših restavracij v Evropi : http://www.dnevnik.si/objektiv/lestvica/
1042527425
Danci, Španci, Angleži pa seveda tudi Italijani in Francozi.
Dejstva, da slovenskih restavracij po svetu ni v takšnih količinah kot naštetih pa ima najbrž vsaj kakšno povezavo s tem, da nas je samo 2 miljona in ne 200.
So pa. Naprimer tale : http://www.meetup.com/Prague-Young-International-Women/events/167167642/
HansAndersen
# 04.04.2014 ob 07:01
ja lejpo :)
frozen pingvin 2
# 04.04.2014 ob 23:19
@Primorje Ena
a to si monopoli igral?
PONOS
# 04.04.2014 ob 14:10
Rad jem dobro,mi pa ni všeč to pacanje in čičkanje...nato dva krat daš v usta-konec.V hrani ima rad keep it simple...
Jed je včasih takoo načičkana da ne veš kaj ješ oziroma ti je škoda dat v usta......Nisem prišel sliko pojest.
V kulinariki sem bolj klasik. urejeno jemo tudi z omi vendar zmerno..zelo rad jem po svetu v domačih lokalih ob cestnih štandih kjer je veliko ljudi.Brez finese...
pikam_dopust
# 06.04.2014 ob 16:43
Bil pred 4 tedni sluzbeno v Rimu. Restavracija La Pergola,veerja 850 Evrov na osebo (nisem jaz placal seveda).
A mi lahko poves kaj vsaj pribljizno primerljivega s Pergolo v Sloveniji ali na vzhodu nasploh (a ne zaradi cene.Zaradi kuharja,kuhnje,itd,itd) :)))


Če bi ti pa zavezal oči (samo oči, nič drugega!), grem pa stavit, da ne bi uganil niti kaj ješ (ali je piščanec ali buča), kaj šele, da bi vedel, da je to "La Pergola piščanec".

Ali je zato vredno za to "izkušnjo" plačati 850 EUR, si pa sam odgovori... (kot si bomo to tudi mi vsi ostali).
pikam_dopust
# 06.04.2014 ob 16:39
Na začetku sem tudi jaz s simpatijo gledal na dečvo, ki baje v otroških letih - po "pričevanju" njenih staršev - ni znala ocvreti niti jajc, zdaj gre pa tudi meni zaradi tega enoličnega ponavljanja enega in istega imena že pošteno na živce. Sprašujem se, če sploh še ima čas kuhati oz. kdo v njeni restavraciji sploh kuha, glede na to, da nje ni praktično nikoli doma oz. se skozi vrti okoli televizijskih kamer?

A tu ne bi krivil (le) novinarjev - ti gredo k tistemu, ki jim je vedno na voljo za intervju in ima na zalogi kakšno zgodbico. Krivil bi pa urednika/co, ki ne dojame (in zato ne prepreči takih člankov), da smo bralci siti enih in istih imen, ki pripovedujejo ene in iste zgodbe. Urednik je namreč na svetu prav za to, da oblikuje vsebino - da morebiti "eno in isto zgodbo" zamenja s kakšno drugo, da s tem dokaže, da v Sloveniji ni malo dobrih kuharjev in kuharic, le da ti nimajo navade konstantno nastopati na televiziji, nekih javnih kuharskih feštah, itd...

Še na temo kuharjev in kuharic: v Sloveniji ni malo vrhunskih kuharjev, niti ni malo vrhunskih kuharic. Pred leti ste celo v tej isti hiši posneli dober dokumentarec na temo ženskih kuharskih šefov - kjer je poleg seveda nepogrešljive Ane, ki ne manjka v prav nobenem medijskem poročilu, nastopalo še kar nekaj vrhunskih kuharic, ki se pa veliko raje vrtijo okoli loncev, kot pa pred televizijskimi kamerami. Veliko je tudi mladih kuharjev, ki že danes posekajo marsikatero uveljavljeno kuharsko ime, in seveda, vedno je najtežje narediti dober restan krompir: vsi vemo, kakšen je njegov okus, ker gre za tako hudirjevo banalno in običajno jed, in zato vsi dobro vemo, kdaj ga je kuhar pošteno ***ral, kdaj je bil pa odličen. Kakšen je pa vrhunski okus "školjke in pese" si pa predstavlja redko kdo, zato je to včasih celo veliko lažje narediti (vsi so presenečeni nad okusom, zato redko kdo opazi, da kvaliteta priprave šepa), kot pa restan krompir. Če ne verjamete, pa glejte tiste slavne TV šove, kje kuharji najpogosteje odletijo.

In za konec - koliko teh eksotičnih jedi je kasneje prišlo med ljudi?
Ne ravno veliko.
Zato, ker je danes ananas in brancin neskončno drag in si to lahko privošči le elita?
Ne bi rekel.

Sicer pa punci privoščim uspeh.
Če je ljudem všeč, hvala bogu.
Nismo vsi enaki in fino je, da vsak najde nekaj svojega.
To je pa tudi bistvo gostiln in restavracij - da ima vsak svojo... :)
Latex
# 04.04.2014 ob 23:09
Ma skuha nej klobase pa zelje, pa bojo mehaniki ob temle dirkališču še najbolj veseli.
Prophet
# 04.04.2014 ob 22:44
A to je treba z povecevalnim steklom jest ? :)
mikic007
# 04.04.2014 ob 16:57
@Franc Rode

Hvala, sedaj sem jih nasel in se opravicujem novinarjem mmc, da sem jih krivo obtozil. Problem je ta, da receptov ne pricakujem pod rubriko zabava, niti kaj prevec ne berem v njej, zato tega nisem nikoli opazil. Vsekakor so manj opazni od vrhunske kulinarike, ki ocitno nekako ne spada pod hrano in pijaco. Nisem jaz tega rekel ;)

(nekaj receptov sem ze prebral, v redu so)
bananana
# 04.04.2014 ob 23:09
No, danes ste imeli priložnost za sprejemljive cene poizkusiti "vrhunsko" kulinariko na Pogačarjevem trgu. Med njimi tudi JB. Sama sem se odločila za Hood burger, da ga poizkusim. Žal prehlajena in brez okusa :D
Franc Rode
# 04.04.2014 ob 16:15
kaj ko bi kdaj napisali kaj o temu kako si poceni in hitro skuhati zdrav in kvaliteten obrok ali kaj podobnega?!

Sej imaš rubriko z recepti, kjer najdeš sigurno po dva recepta na teden.
koksli
# 04.04.2014 ob 10:46
Hahaha, govori o kritiki na mestu, ampak pol bi pa on nasvete, kako pocen pa zdravo kuhat??! Ja če si pa ne znaš skuhat dober poceni zdrav obrok pol pa res ne vem no, jaz bi bil rajš tiho glede kritike na ga. Roš.
larbitron
# 04.04.2014 ob 23:13
Vsak dan novi članki o politikih.
Vsak dan novi članki o športnikih.
Vsak dan novi članki o tujih zvezdnikih.
itd...
Če je enkrat na mesec članek o kuharju in to še slovenskem za povrh je pa to grozno?
francka1
# 04.04.2014 ob 16:57
kuharija na takem nivoju je umetnost in nima nobene veze z nedeljskim šniclom...
dingdong
# 04.04.2014 ob 12:44
AAA, kaj pa je s tem narobe ? Koliko vrhunskih kuharjev pa imamo ? O čem bi pa morali pisati ? O kuharici, ki kuha Pri Micki ?
Mikic 007, saj imaš o vsakdanji in "avtohtoni" slovenski kulinariki zapisov in receptov kolikor hočeš. Če uporabim vaše argumente, bi naj ne bi pisali o vrhunski operni pevki,ker si večina ljudi ne more kupiti vstopnice za opero in pač tako ali tako poslušajo samo glasbo na veselicah.
DejanD
# 04.04.2014 ob 08:43
Roževa najbolj precenjena kuharica.
dejneseri
# 04.04.2014 ob 10:33
crime_dog, prostora imas dovolj tukaj, pa nam svetuj kako in kaj...
dingdong
# 04.04.2014 ob 09:16
Fantje, zavist kar šprica iz vas. Saj vam ni treba biti tipičen Slovenec čisto vsako sekundo vašega življenja...
dingdong
# 04.04.2014 ob 11:53
Crime dog, ja kaj pa naj bi bilo drugega razen tipične slovenske zavisti ? Staviti grem, da nihče od "kritikov", vključno s tabo njene hrane ni nikoli poskusil.
In kaj potem, če si 90% Slovencev njene hrane ne more privoščiti ? Naj kar neha kuhati ali naj začne z restanim krompirjem in pohanim šniclom ? Res si tipičen Slovencelj...
Primorje Ena
# 04.04.2014 ob 17:56
Prav si povedal: ker je za njih skoraj zastonj! Cena je se kako pomembna. Tukaj v vzhodni Evropi ,lahko jes kosilo za 8 EVrov,na zahodu lahko samo sanjas. A govorit o kaksni vrhunski kuhinji.....Zelo,zelo dalec od tega...
Bil pred 4 tedni sluzbeno v Rimu. Restavracija La Pergola,veerja 850 Evrov na osebo (nisem jaz placal seveda).
A mi lahko poves kaj vsaj pribljizno primerljivega s Pergolo v Sloveniji ali na vzhodu nasploh (a ne zaradi cene.Zaradi kuharja,kuhnje,itd,itd) :)))
Primorje Ena
# 04.04.2014 ob 12:53
Kuhinja; Italija in Francija. VSE ostalo je drobiz. Slovenija pa se manj kot drobiz. Bo razlog zakaj v svetu so Italijanske,Francoske,Mehiske,itd,itd restavracije...nikjer pa Slovenskih. Da ne govorimo o raznih zvezdicah,itd....
Primorje Ena
# 04.04.2014 ob 13:09
:))))))))))))))))
Slovenija je v redu za kaksno nedeljsko kosilo. Nic vec. To je DEJSTVO! Ko pridejo iz Italije slozbeno k nam na obisk se smejejo ko jih peljemo v kaksno "elitno" slovensko restavracijo! :)))
Kazalo