Organizatorji so pripravili tudi dva predvečera. Foto: Tanja Godnič
Organizatorji so pripravili tudi dva predvečera. Foto: Tanja Godnič

Prvi predvečer bo že nocoj potekal v Lipici, kjer se bodo z jedmi na osnovi pršuta predstavili kuharski mojstri iz štirih priznanih kraških restavracij. Jedi bodo nato tudi sami od 13. avgusta do konca meseca ponujali na svojih menijih. Sicer pa bodo obiskovalci praznika lahko vse okusili 14. avgusta v Dutovljah.

V ponedeljek bo na štanjelskem gradu na vrsti drugi predvečer, na katerem bodo predstavili deset najbolje ocenjenih teranov letnika 2015.

Ohranjajo pristno podobo praznika
Kot je pojasnil predsednik organizacijskega odbora praznika, David Di Davide, želijo na ta način poudariti pristnost in dati poudarek predvsem kakovosti obeh tipičnih kraških proizvodov.

Sicer pa po njegovih besedah praznik terana in pršuta, ki bo 13. in 14. avgusta, ostaja "tisti pristni praznik," čeprav z manjšimi spremembami. Tako bodo pripravili malo drugačno povorko, gostili bodo kraške vozove, pridružila pa se jim bodo tudi folklorna društva, mažoretke, godbe in vprege z lipicanci.

Na letošnji prireditvi sicer pričakujejo od 15.000 do 18.000 obiskovalcev. 19. avgusta pa bodo pripravili sklepni koncert, kjer bodo med drugimi nastopili tudi S.A.R.S. in Pop Design.