Kulinarika
Znano je, da je lokacija na Trgu svetega Marka in v bližnji okolici najdražja v Benetkah. Foto: EPA
Benetke so polne restavracij, ki ponujajo turistične menije z občasno slabo razvidnimi cenami. Foto: Reuters
V Benetkah velja biti pozoren, ko izbirate, kam na kosilo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Namig: precej ceneje vas bo prišlo, če boste jedli in pili za pultom, kot pa, če se boste usedli. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Britanci po kosilu za 526 evrov ogorčeni nad "nategovalskimi" Benetkami

Turisti se pogosto pritožujejo zaradi nerazvidnih cen
7. november 2017 ob 18:33
Benetke - MMC RTV SLO

Britanski mediji v teh dneh nimajo najlepših besed za Benetke, potem ko je restavracija nedaleč od Markovega trga britanskemu turistu za kosilo zaračunala 526 evrov.

Turist iz Birminghama je s svojimi starši v Trattorii Casanova naročil testenine, ocvrt krompirček in prilogo, ki so si jih nameravali deliti, ko pa je prišel račun, je Britanca skoraj zadela kap, navaja Independent.

Družina je obed začela s krožnikom 20 ostrig (po ceni 5,50 evra za eno), nato pa so si razdelili krožnik špagetov s sipinim črnilom (14,5 evra), ocvrt krompirček (5,5 evra) in pečeno zelenjavo (7,5 evra). Nato so jim prinesli mešani ribji krožnik, sestavljen iz 3,5 kilograma jastoga, škampov in brancina za vrtoglavih 297 evrov.


Turist trdi, da niso naročili ne ostrig ne ribjega krožnika in da so preprosto predvidevali, da so del drugih (naročenih) jedi. Pravi tudi, da ko je natakarja povprašal o računu, je ta trdil, da so to naročili. Nihče iz družine ne govori italijansko.

Pismo županu
Razburjeni Anglež je zdaj napisal pritožbeno pismo beneškemu županu Luigiju Brugnaru. "Ne pričakujem povračila, bi pa rad usmeril vašo pozornost v tovrstno vedenje, ki bi lahko ogrozilo beneški ugled. Izkoristili so, da ne govorimo italijansko."

Trattoria Casanova je ena številnih restavracij na glavni beneški turistični trasi med Trgom svetega Marka in Trgom Santa Maria Formosa, britanska družina pa ni edina, ki se je tam že nasmolila s cenami. Od 534 ocen na TripAdvisorju jih kar 289 restavracijo ocenjuje kot "grozno", 78 kot "slabo" in le 51 kot "odlično", pri čemer se gostje pritožujejo nad slabo označenostjo cen, nenadno podražitvijo jedi in slabo strežbo.

Eden izmed italijanskih uporabnikov se je pritožil, da so mu za ribo zaračunali 168 evrov. "Uničili so mi lep dan v Benetkah," je zapisal. V italijanskih restavracijah, tako kot v večini restavracij v teh koncih, ribe in meso pogosto zaračunajo po teži, ne po enotni ceni, kar pri tujih turistih pogosto privede do zmede in nejevolje.

Restavracija se brani
Restavracija kritik tričlanske britanske družine ne sprejema. "Skupaj so pojedli 3,5 kilograma rib, v restavraciji pri Trgu svetega Marka, s 14 natakarji, plazmatelevizorji, jasnimi navedbami cen in tako visokimi standardi čistoče, da nas je zadnjič sanitarna inšpekcija prav izrecno pohvalila," so lastniki, ki imajo v Benetkah še dve drugi restavraciji, povedali za Corriere del Veneto. "Oni pa bi se pritoževali, da krožnik špagetov stane 14,5 evra, steklenica kaberneta 26,5 evra, pogrinjek pa samo 1,5 evra na osebo?"

Slabe recenzije na TripAdvisorju lastniki označujejo za "misterij", o naročilu britanske družine pa: "Jasno, če rečeš, da si lačen, bo natakar predlagal dražje jedi."

To sicer ni prvič, da beneške restavracije obtožujejo "nategovalskih" praks - prejšnji teden so japonskemu paru zaračunali 120 evrov za krožnik špagetov z jastogom, za katerega sta pričakovala, da bo stal osem evrov. Lastniki restavracije na Strada Novi so pozneje za medije pojasnili, da je cena omenjenega krožnika osem evrov za 100 gramov, kar je razvidno tudi z računa, ki sta ga japonska turista objavila. Ni pa jasno, ali so jima dejansko postregli 1,5 kilograma jastoga. Njun račun so jim sicer znižali za 40 odstotkov, ko so vmes posegli ustrežljivi domačini.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
stadion
# 07.11.2017 ob 18:45
Imeti santirano čistočo je obveznost gostinca, da sploh lahko obratuje, ne argument, da lahko na tej podlagi upravičuje nenormalne cene. Po takih izjavah je jasno, kateri slamo trosi.
ASUSfan
# 07.11.2017 ob 19:04
Narocili "testenine, ocvrt krompirček in prilogo,".

In potem se jim ni zdelo nenavadno, ko je na mizo prisela zvrhana plosca z jastogom, skampi in brancinom? Ne vem no, ampak to pac ni del "priloge".
Ocelot
# 07.11.2017 ob 18:57
Absurdno je tudi to, da v restavraciji v osrčju Benetk natakarji ne znajo angleško, da bi olajšali komunikacijo s turisti.

Ampak ja, to je turistična Italija, nategovanje in nepoznavanje tujih jezikov gresta tam z roko v roki.
trstenjak
# 07.11.2017 ob 19:34
Angleži so si med sabo razdelili 1 porcijo špagetov, pomfri in pečeno zelenjavo. Potem pa so dobili 3,5 kg rib, za katere so mislili, da so priloga. Prilogo k čemu? H krompirčku ali zelenjavici?
jk11
# 07.11.2017 ob 18:43
"Jasno, če rečeš, da si lačen, bo natakar predlagal dražje jedi."

Dober natakar to bo predlagal nekaj kar se najbolj naješ. Da forsiraš najdražjo pa je čisti n.teg.
SpicyWeiner
# 07.11.2017 ob 19:26
"Skupaj so pojedli 3,5 kilograma rib, v restavraciji pri Trgu svetega Marka, s 14 natakarji, plazmatelevizorji..."

Aja, no če pa imajo plasma TV, potem so pa visoke cene popolnoma upravičene. Plasma TV-ji so novi standard, če želiš biti high class restavracija. Očitno.
josh k.
# 07.11.2017 ob 19:33
Če naročim krompirček in špagete, pa mi natakar prinese 20 ostrig vem, da nekaj ne štima. Zavrneš prineseno ne pa, da vse poješ in potem protestiraš pri računu. Čudno vse skupaj.
zozozo
# 07.11.2017 ob 19:19
Prodajanje rib na kilo je nateg, ki se ga redno grejo tudi slovenske restavracije. A so
že kdaj komu vnaprej povedali, koliko je riba težka in se je potem na podlagi znane cene odločil? Seveda ne. A ti povejo, koliko je riba težka vsaj takrat, ko ti jo prinesejo na mizo, in ko bi še približno obstajala možnost preverbe? Tudi to ne. Za domnevno težo ribe zveš šele, ko ribe več ni ne v kuhinji ne na krožniku.
radirka18
# 07.11.2017 ob 20:55
"Turist trdi, da niso naročili ne ostrig ne ribjega krožnika in da so preprosto predvidevali, da so del drugih (naročenih) jedi"

Ja no, tale je pa malo bosa, da za takšno količino hrane misliš, da si jo dobil kot prilogo in to poješ...ali imaš IQ na nivoju sobne temperature, ali pa si tako naiven. Dobiš na mizo 3,5 kg jastoga, škampov in brancina ter poješ potem pa se pritožuješ, da tega nisi naročil. Verjetno, če nekaj nisi naročil krožnik zavrneš, ne pa poješ in misliš, da ti pripada.
fashionpassion
# 07.11.2017 ob 19:09
Roko na srce, cca. 120 eur na glavo, s 3,5 kg rib, ostrigami, vinom na tako prestižni lokaciji niti ni taka katastrofa - če je ponudba s količinami in cenami vred transparentna in se človek za to odloči zavestno. Se da dražje jesti tudi na manj prestižnih lokacijah na hrvaškem Jadranu.
bleeeee
# 07.11.2017 ob 19:48
Slabe recenzije na TripAdvisorju lastniki označujejo za "misterij"

Hehe, klasika.
slovenkaaaa
# 07.11.2017 ob 18:56
Če greš v restavracijo pri Markovem trgu in kar natakarju prepustiš, naj ti prinese karkoli, in potem požreš 3,5 kg jastoga, si si POVSEM sam kriv za račun. Glede na vse, račun niti ni bil tako visok. Tak bi bil tudi v Portorožu... v Londonu pa še 2x višji.
zamudnik
# 07.11.2017 ob 18:53
Tak nesporazum kot pri tistem prevodu "Jej jej, Kekec!" v "Jedi, jedi, Kekec!"
gispa
# 08.11.2017 ob 01:38
Tudi natakarji imajo svojega šefa, ki govori kako in kaj prodajati. Sam sem bil natakar v recimo neki srednje prestižni restavraciji v hotelu, kjer sem po veliki večini stregel tujce. Kaj mislite, da sem prodajal svinjske pečenke v naravni omaki s pomfrijem po 10€? Tudi približno ne. Hrana je bila za povprečnega Slovenca precej draga. Pa se zato nad ceno ni noben pritoževal. Ne turisti, ne poslovneži. Pa vsi vemo, da je npr. ravno svinjska pečenka, če je dobro narejena in če je kvalitetno meso, lahko vrhunska jed, ki jo lahko predstaviš nekemu tujemu gostu, realno pa je vredna manj kot 10€.
Lokacija, kot so Benetke, ki ne bodo propadle, razen če jih cunami zalije, imajo pač cene takšne kakršne imajo. Če ne pa pojdite v McSranje ali pa na pico. Oboje se najde v Benetkah.
Sicer pa Slovenci nimamo kaj biti pametni, ker smo isti nateguni. Vsaj, kar se razmerja med kvaliteto in ceno tiče. Zato pa jaz najraje kuham doma, ker vem kaj pripravljam.

Za cene niso krivi natakarji... Oni delajo za minimalca po 12 ur na dan, 6 dni na teden. Vsaj v Sloveniji je po večini tako. Pol se pa je**. Hvala bogu, da sem šel ven iz strežbe, čeprav imam več kot primerno izobrazbo za strežbo na nivoju. Potem pa folk jamra, da ni sposobnih natakarjev. Ja, plačajte jih, bemomast... Tako pa vsi hodijo v ''obljubljeno'' deželo Evropo, kjer so boljše plače in je sam poklic bolj spoštovan.

Itak je pa tole preseravanje s hrano že davno preseglo meje okusnega...
Bivši uporabnik
# 07.11.2017 ob 20:48
noja, zadnjič sva bila z mojo v eni vipavski gostilnici Majerija.... model nama je samo na hitro zdrdral kaj predlaga, nic o cenah, kot dnevno ponudbo, ravno za prehvaliti ni bilo, določene stvari so bile take da sva skoraj vse pustila, cena pa gladkih 140 EUR.... pa ne mi o tem da je to visji nivo... to jim je pac v krvi...
vragec
# 07.11.2017 ob 19:03
za 500eur bi me lahko cel teden hranili pa še vedno bi bilo predrago.. mislim, ker odgovor pojedli ste 3,5kg in se čudite računu?? očitno v Italiji plavajo zlate ribe.. upam, da jih vsaj znajo pripraviti
aaa
# 08.11.2017 ob 07:39
Največja ironija pa je, da o tem piše novinarka, ki nas nonstop posiljuje s propagando o restavracijah s takšnimi nategunskimi cenami.
doctorsbelike
# 07.11.2017 ob 23:29
Mogoče je čas, da se Angleži začnejo učiti tujih jezikov.
piarija
# 07.11.2017 ob 19:13
kaj pa lahko drugega pričakuješ od Italijanov kot nateg...
ZRC
# 08.11.2017 ob 07:52
Nič ni lepšega, kot da te lahi na eni najbolj precenjenih lokacij v Evropi, kjer prevladuje nebroj letečih podgan aka pidgeon armija in romantične vonjave ala eau de kloaca, za dobre tri kile rakov oskubi za 500 evrov. Italijani so nateguni deluks, a tu so si posh brits absolutno sami krivi. V vsakem turističnem pampletu o Benetkah in Markovem trgu že piše, da so tam cene astronomske in da se priporoča premik svoje debele riti dve uličici navznoter, kjer se je prav tako kvalitetno je in to za petino cene. A kot je že nekdo pred menoj omenil - tam te res redko kdo vidi. Tu se mora vsak sam odločiti kaj mu je prioriteta - biti viden ali biti sit. Če je p*derišenje na Markovem trgu vredno toliko, potem veš kje smo kot družba.
izo
# 07.11.2017 ob 23:32
Namig: precej ceneje vas bo prišlo, če boste jedli in pili za pultom, kot pa, če se boste usedli.

namig za vse turiste, ki mislijo izgubit denar in živce v benetkah: precej ceneje vas bo prišlo, če zavijete v slovenijo, kjer so boste bolje nažrli, napili in ne boste rabili vohat kanalizacije in golobjih iztrebkov, ampak čisto naravo.
gruzinec
# 07.11.2017 ob 23:00
Spomnim se, da je prijatelj iz Rusije že pred šestimi leti naročil jastoga v Biogradu, v čisto neugledni restavraciji, pa misim, da je imel kakšno dobro kilo. In je plačal 120 evrov za to ..ok še malo krompirja in blitve je bilo zrave nalimanih.

Potem pa teli britanski kekci naročijo 3,5 kile jastoga na trgu Svetega Marka, kjer stane mala kavica nekih 12 ali 15 evrov..al pa še več...in mislijo, da bodo dobili vse skupaj za ceno fish&chips v enem londonskem predmestju. Na tem trgu si naročiš eno kavico, potem pa se z njim fotografiraš za 10 let nazaj in 30 naprej...

Pa da ne bo pomote...tudi Italijani znajo naivnost, neumnost ali pa nevednost turistov zelo zvito in tudi grdo izkoristiti...
luka101
# 07.11.2017 ob 20:06
3,5 kg jastoga!!! Pa kaj bi vi radi 3,5 kg jastoga na Markovem trgu v Benetkah pojedli za 49,99 eur? Še premalo so jim zaračunali!
nekdodalec
# 07.11.2017 ob 21:52
prejšnji teden so japonskemu paru zaračunali 120 evrov za krožnik špagetov z jastogom, za katerega sta pričakovala, da bo stal osem evrov. Lastniki restavracije na Strada Novi so pozneje za medije pojasnili, da je cena omenjenega krožnika osem evrov za 100 gramov

hehehe... cisto nategovanje in izkoriscanje turistov, saj turist nima nikakrsne moznosti, da doloci "tezo" jastoga v svojih spagetih oziroma v svoji porciji...

To je cisti nateg !! Ko vidite da nekje ponujajo spagete z doloceno ceno in nato poleg pise 100g, pojdite ven in se ne vracajte!!
Sorrento
# 07.11.2017 ob 21:30
Gre za čisti kriminal. Preberite si poročila gostov na tripadvisorju, jih je 534, skoraj vsi opisujejo goljufije.

https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g187870-d8097459-Reviews-or110-Trattoria_Casanova-Venice_Veneto.html
vrtojb5
# 07.11.2017 ob 20:12
Pa naj ne hodijo tja.
tigr1924
# 07.11.2017 ob 19:33
Pa saj to sploh ni drago glede na to, kaj in predvsem koliko so pojedli, v Hrvaški nimaš kg ribe pod 100€ in to v povprečnih restavracijah, pa še to je ponavadi kakšen brancin iz ribogojnice. Boljše, da ne omenjamo elitne restavracije v njihovih turističnih "biserih"...
Flegica
# 07.11.2017 ob 21:54
A sem mogoče govoril o varnosti države? Govorim o gostinstvu ki je pri nas še vedno v določenih aspektih porazno-in na jetra mi gre ko ljudje gledajo zviška stvari o katerih nimajo pojma. Vem da so večinoma turistični hot spoti nateg brez primere samo je povsot isto od Eiflovga stolpa , trga Sv marka pa do Dubrovniškega korza. Pač neumne ljudi skubijo povsot!!! Marsikatero nevšečnost se da preprečiti če se človek prej malo pozanima vpraša itd... Tudi blejska kremšnita je nateg samo če jo hočš pač preplačaš izkušnjo v intimnem pink ambientu z plastičnimi labodi...
Flegica
# 07.11.2017 ob 20:58
Lepo vas prosim nenajedat o It in tem kakšni so ker smo pa mi taki biseri? Al vas je res tako sram da se ne upate niti v ogledalo pogledat?!? Osebno nimam slabih izkušenj z Italijo sploh če sem šu kam na priporočilo domačinov-tudi ko sem šel kam na blef ni bilo nikoli res slabo za jest-tudi prijaznost n bila nikoli vprašljiva. Za naše kraje pa lahko trdim precej nasprotno-od neprijaznih in predvsem neizšolanih natakarjev do pomij na mizi. Sploh Lj je polom večinoma-natakarji večinoma študentje ki se raje smilijo sami sebi kot da bi bili prijazni, mogoče sta 2 lokala z dobro kavo-večina restavracij pa živi od študentskih bonov. Poleg tega so ribe vedno po teži saj niso konzerva in meni so do zdaj vedno povedali težo...kar se pa Benetk tiče so lahko čudovite in poceni če le niste tako zabiti kot večina turistov...
Highland
# 08.11.2017 ob 16:24
Wasabi, ker pijani Slovenci npr v Planici ipd so pa zlooooo kulturni ane? Daj ne posplosuj brezveze..
Matej037
# 08.11.2017 ob 09:47
Več dejavnikov se je v tem primeru poklopilo.

Se strinjam s predhodniki, da je cena glede na lokacijo in prinešeno normalna. Natakarji bi sicer lahko znali kakšen tuj jezik, ampak Angleži jim tega res ne morejo očitati, saj sami ne znajo nobenega. Še tisto angleščino govorijo v nerazumljivem narečju.
Po drugi strani moramo vedeti, da Benetke niso postale to kar so kot neko mesto velikih mislecev, filizofov in znanstvenikov ampak mesto trgovcev.

Prav Angleži bi morali razumeti pomen lokacije, saj bi tudi v centru Londona za spodoben obed odšteli nesramno veliko. Če so oni iz Birminghama in primerjajo jastoge na Markovem trgu s kakšnim indijskim currijem v njihovem domačem kraju je pa to tako, kot slovenski turist, ki ceno kapučina na Hvaru primerja s cenami kapučina v Zagorju ob Savi in kritizira Hrvate. Pri tem pa ne pomisli, da je kava v Virovitici ali Gospiču tudi pol cenejša.

Če mene v italijanskih restavracijah kaj moti, je to predvsem njihov delovni čas. Kot turist si ujetnik njihovega sindikata, zaradi katerega ob štirih ali petih popoldne ne morej pojesti ničesar, razen kakšnega toasta na bencinski črpalki. Tistih nekaj ur na dan, ko so odprte, je pa seveda gneča...
E24
# 07.11.2017 ob 19:33
Če si škrt, se pač ne usedeš za mizo na Markovem Trgu, ampak greš 2, 3 uličice stran, pa ješ lahko normalno. A tam seveda nisi opažen. Biti opažen kako ješ 3,5 kg jastogov na najdražjem trgu na svetu pa že mora imeti svojo ceno. Jaz bi jim zaračunal 700 €! :)
Joker
# 08.11.2017 ob 14:32
Malo bolj zajeten in temu primerno drag fish and chips.
Banban
# 08.11.2017 ob 08:33
Svoj cas sem sluzbeno precej vandral po severni in sredni italiji, sloveniji in sosednji hrvaski. Spomnim se samo enega, res dobrega natega. Kot ovco me je ostrigel slovenski ostir v Graciscu. Cifre sem pozabil. Natega ne bom nikoli hehe.

Cist btw, kroznik testenin v solidni istrski gostilnici, po pravilu preseze 10evrov. Slovenci smo malo povrsni in vse primerjamo s cenami malic. Pranzo/kosilo v obicajnih italjanskih gostilnah se vrti okrog 12-15evrov.
N001
# 08.11.2017 ob 08:18
Čist normalna cena za to kar so pojedli! Naj pridejo malo v Portorož in istro pa bodo videli po čem so hruške.
Štrumfek
# 07.11.2017 ob 20:45
Pa saj bi jim morala zdrava kmečka pamet dati vedeti, da bo hrana v bližini Markovega trga draga kot žafran, potem so pa naročili še jedi, ki že itak niso poceni.
ZRC
# 08.11.2017 ob 07:57
"Lokacija, kot so Benetke, ki ne bodo propadle, razen če jih cunami zalije, ..."

Nič se ni treba bati, čez 50 let se bomo po Markovem trgu vozili z ladjico in za to ne bo potreben nikakršen cunami.
izo
# 07.11.2017 ob 23:33
angleži pa komot ostanete na markovem trgu..
Sorrento
# 07.11.2017 ob 21:44
Flegica, po mojih izkušnjah in izkušnjah številnih tujcev pri nas, je Slovenija zelo varna država z zelo malo kriminala, tudi zelo redkimi goljufijami turistov.
cosmo12
# 07.11.2017 ob 21:40
Bravo Italijani. Dobra reklama. Sicer bi jaz tem Brit govedu zračunu še 3x več. Sem 10min peš preč obedu za 30eur in je blo prfektno...
Celt
# 07.11.2017 ob 20:51
Po naštetem sodeč so bili zelo lačni.
fashionpassion
# 07.11.2017 ob 19:10
Okej 130-ish eur, da ne bomo zdaj dlakocepili zaradi tega.

Mene recimo pri takem RVC-ju prej zmoti tisti 1,5 eur za pogrinjek - to se da čisto lepo v ceno vklučiti, če je že tako napihnjena.
Highland
# 08.11.2017 ob 11:35
Matej 037 urnik restavracij in gostiln nima veze s sindikatom.. Italijani imajo pac tako navado in se je drzijo kot zelezno srajco. Problem je zal le za turiste. Da ne govorim o Spancih, ki vecerjajo ko Italijani ze skoraj spijo haha..
Celjan27
# 07.11.2017 ob 22:50
Meni, ki grem pogosto v Benetke na kavo - mi je zelo vsec ta clanek. Ce bi me slucajno kdaj prijelo, da bi si poleg slajsov pice, ki jih moras jesti seveda zunaj restavracije, privoscil kaksno ribo ali spagete tam...
vplaznik
# 07.11.2017 ob 20:55
Kilogram jastoga na Hrvaški obali stane 100 evrov. Italijani so še poceni.
jezičnik
# 30.11.2017 ob 19:45
Če so tile angleški turisti prišli v 'prelepe Benetke' pod vtisom kakšnih kulinaričnih potopisov Jamieja Oliverja, kjer hvali italijanske none in za oh in sploh vzame vse, kar je italijanskega, se sploh ne gre čuditi njihovi naivnosti. Jim povsem verjamem, da so bili res prepričani, da so jim Italijani iz same dobrosrčnosti na mizo postavili GRATIS! talar svežih morskih dobrot.

Žal pa vsak enkrat pade na realna tla in Italija je daleč od neke obljubljene kulinarične destinacije - vsaj takšne, kot si jo večina ljudi predstavlja.
Miham
# 16.11.2017 ob 10:47
so se Balkanci bolj posteni
Highland
# 08.11.2017 ob 13:45
K.S. "Namig", stoje lahko kvečjemu ješ v "chicchetteria-h" (čiketerija), oz beneski "tapas". Je pa kar nekaj gostiln, ki nudijo cene nič dražje kot pri nas, marsikje plačas celo manj kot v SLO..
Highland
# 08.11.2017 ob 13:34
Matej037, sem v službi v ITA... imas tudi restavracije, ki so odprte cel dan, res da jih ni veliko a so.. Tega zakona ki ga omenjas ni vec od 2015. Velja tudi za trgovine... Problem je bolj ta, da če bi nekateri želeli imeti odprto non stop bi morali zaposlit vec ljudi..
Wasabi
# 08.11.2017 ob 13:00
Men ise pa po pravici povedano fajn zdi, da so Britance malo olupili. Za njih je itak vse prepoceni, so arogantni, ne govorijo tujih jezikov, ko so nažgani so primitivni kot Rusi, v glavnem držim pesti za še več takšnih nategov;) Matr sem žleht!
Italija
link
Beneški župan: Zakričite "Alah je velik" in na mestu vas bomo ustrelili
49
26. avgust 2017 ob 14:05 Beneški župan Luigi Brugnaro je posvaril, da bodo karabinjerji vsakega, ki bi na Trgu svetega Marka zakričal "Alah je velik" (arab. Allahu Akbar), na mestu ustrelili.
Več novic ...
Kazalo