Kulinarika
Rebula je izredno vsestransko vino - iz njega se da delati vse od penine in svežega vina do daljših maceracij in desertnega vina. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Vipavska dolina je prvovrstna vinska destinacija, ki jo je v zadnji izdaji navedel tudi Lonely Planet. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Vipavski vinarji si skoraj ne znajo predstavljati svojih linij brez rebule. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Je po briški zdaj napočil čas tudi za vipavsko rebulo?

Avgusta se obeta veliki simpozij Vipavska rebula
18. junij 2018 ob 20:09
Vipava - MMC RTV SLO

Čeprav so si Brici rebulo vzeli za svojo in njej v čast lani v Vipolžah priredili nadvse uspešni masterclass, jim zdaj Vipavci vračajo udarec in prirejajo svoj simpozij na temo - vipavske rebule.

Zdi se kot recept za še en sosedski spor glede izvora določene vinske sorte, a Vipavci pravijo, da njihov cilj absolutno ni tekmovalnost, ampak promocija vipavske rebule, ki ima svoje posebnosti, poleg tega pa je, kot poudarja vinar Valter Mlečnik, rebula avtohtona sorta širšega območja.

"Mi se ne želimo spuščati v primerjave, ampak bi radi samo predstavili najboljše, kar imamo. Biti moramo samozavestnejši, da potisnemo svoje stvari naprej."

In Vipavci že leta uspešno na specializiranih festivalih predstavljajo svoji dve avtohtoni sorti, zelen in pinelo, zdaj pa menijo, da je čas, da se v ospredje potisne še najpogostejša bela sorta v dolini, sorta, ki ji je na začetku 16. stoletja hvalospeve pel že Maksimilijan I., cesar Svetega rimskega cesarstva in utemeljitelj habsburške dinastije.

Vipavska - ena od vročih destinacij
Ideja za velikopotezno promocijo vipavske rebule, z dvodnevnim mednarodnim simpozijem v avgustu, se je porodila Edvardu Svetliku, ki s pomočjo Matjaža Lemuta (Tilia Estate) na vznožju Čavna prideluje macerirano (t. i. oranžno) rebulo Grace. Svetliku je po naključju v roke prišel dokument, ki dokazuje, da je Maksimilijan I. že leta 1503 pil vipavsko rebulo.

Cesar je s posebnim odlokom, izdanim 17. avgusta 1503, svojemu vicedomu na Kranjskem Jörgu von Ecku ukazal, naj nemudoma pošlje v Augsburg nekaj tovorov rebule, najboljšega vipavskega vina.

Prav zaradi tega datuma bo letos 17. in 18. avgusta, ob 515. obletnici naročila, v Vipavskem Križu potekal simpozij o vipavski rebuli s strokovnimi delavnicami, degustacijami in vodeno turo uglednih tujih novinarjev po dolini, ki jo je Lonely Planet sicer nedavno razglasil za eno najbolj vročih evropskih destinacij leta.

Poudariti najboljše
Cilj simpozija ni samo dvig vidnosti in priljubljenosti vipavske rebule, ampak tudi povezava vipavskih vinarjev, ki še vedno občasno delujejo manj povezano in enotno od briških. Na tiskovni konferenci v Ljubljani se je tako ob Svetliku predstavilo pet vinogradniških težkokategornikov iz obeh koncev Vipavske doline, ki so vsi po vrsti tudi zapriseženi naravni oz. biodinamični vinarji.

Valter Mlečnik (Mlečnik), Miha Batič (Batič), Primož Lavrenčič (Burja), Franc Vodopivec (Slavček) in državni sommelierski prvak Martin Gruzovin kot predstavnik vinske kleti Guerila so opozorili na vsestranskost rebule (penina, sveža, macerirana, sušena ...) in pomen te sorte za Vipavsko dolino.

Vzpon avtohtonih sort
Svojčas je bilo s trtami rebule v dolini zasajenih tudi do 60 odstotkov vinogradov in še vedno ostaja prva med belimi sortami, je pa rebula doživljala tudi krizne čase, ko je veljala za manjvredno sorto in so jo raje zamenjevali s svetovnimi sortami, kot sta chardonnay in sauvignon.

V 50. in 60. letih prejšnjega stoletja je rebula izginila skoraj povsod (tudi v Brdih), ostali so le redki vinogradi, edina trsnica pa je bila v Vrhpolju na Vipavskem.

A časi so se spremenili in v zadnjih 10–20 letih so se ponovno uveljavile avtohtone sorte - tujci zdaj povprašujejo predvsem po lokalnem, v Brdih so iz rebule naredili pravo znamko, podobno si zdaj želijo tudi Vipavci.

Kot je poudaril Gruzovin, je rebula sorta vseh sort, ki povezuje vina, podobno pa tudi Lavrenčič, ki sicer v svoji liniji nima čiste rebule, si pa svojih belih zvrsti Burja bela in Stranice ne zna predstavljati brez rebule.

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
Canis.Lupus
# 19.06.2018 ob 10:25
Vipavski vinarji (nekateri) si delajo sramoto! Brici vlagajo že desetletja v promocijo rebule. In sedaj, po klasični SLO maniri, dajmo se skregat in iskati konflikte in kdo ma daljšega rebulkota :)

SLO klasika.
Kapitan Kljuka
# 19.06.2018 ob 07:44
Wine Wars!
StricaOdZadi
# 18.06.2018 ob 22:20
@kritik101 ti pač deluješ po principu, kar meni ni fajn je drek.
Torej si sam dokazal,...
brez, da bit es sploh kdo vprašl...
, da si idiot.
veza
# 18.06.2018 ob 22:29
josh k.
# 18.06.2018 ob 22:22

Vipavska vina so itak boljša do briških.

Ha, ha dober vic.


lahko se hecamo, a zakaj si Brici tako močno želijo priti v Biljenske griče, pa najboljše lege ob gradu Kromberg so že pokupili, a, le zakaj?
Nec
# 19.06.2018 ob 20:54
Večina komentarjev, v stilu nevednega človeka pač ...
josh k.
# 18.06.2018 ob 21:09
Ob poletnih večerih na terasi prav paše sveža rebula ravno prav ohlajena tako, da orosi kozarec...
veza
# 20.06.2018 ob 21:53
por
# 20.06.2018 ob 13:41

veza, če smo že pri tem, so macerirali v ''oranžna vina'' že vso zgodovino vinarjenja, ne samo zdaj

ja, itak, a potem so postala moderna vina s kontrolirano temperaturo alkoholnega vrenja, ki ohranja svetico in so postala oranžna vina "zastarela", sedaj so spet moderna, moda se pač spreminja
por
# 20.06.2018 ob 13:41
veza, če smo že pri tem, so macerirali v ''oranžna vina'' že vso zgodovino vinarjenja, ne samo zdaj
veza
# 20.06.2018 ob 02:43
StricaOdZadi
# 18.06.2018 ob 22:33

@veza
Sej sem kar vedu da se bo kdo obesu na teran...
Cabernet sauvignon z Dutovlj je najboljši v Slo....

Zemlja pač.

Teran je zame samo pr hrani...


vino je itak samo za ob hrani, katero je najboljše, pa nihče ne ve, vsak ima svoj okus
veza
# 20.06.2018 ob 02:40
Še bolj je čas za pinelo
bruhnmici
# 19.06.2018 ob 22:58
Čas je za Zelen.
Vreizeja
# 19.06.2018 ob 22:35
Na hitro sem prebrala naslov, če je zdaj čas za vipavsko čebulo.
7up
# 18.06.2018 ob 23:28
Stricodzadi

Čigav pa?
josh k.
# 18.06.2018 ob 22:34
Verjetno, ker nimajo več kam trte sadit.
StricaOdZadi
# 18.06.2018 ob 22:33
@veza
Sej sem kar vedu da se bo kdo obesu na teran...
Cabernet sauvignon z Dutovlj je najboljši v Slo....

Zemlja pač.

Teran je zame samo pr hrani...
josh k.
# 18.06.2018 ob 22:22
Vipavska vina so itak boljša do briških.

Ha, ha dober vic.
veza
# 18.06.2018 ob 22:26
StricaOdZadi
# 18.06.2018 ob 22:15

Dutovlje- teran, ja, a to je vino samo za posebne priložnosti, z unikatno specifiko, ali je zaradi tega največje rdeče-črno vino, to je vprašanje okusa.
veza
# 20.06.2018 ob 02:45
josh k.
# 18.06.2018 ob 22:34

Verjetno, ker nimajo več kam trte sadit.

in kako bodo imenovali Brici vina, ki jih pridelujejo na Vipavskem?
StricaOdZadi
# 18.06.2018 ob 22:15
Vipavska vina so itak boljša do briških.
Brici pa imajo 100x boljši marketing in to je to.
Kako imajo pa u Dutovljah dobra črna vina...ne brici ne vipavci jim niti do kolen ne sežejo.
veza
# 18.06.2018 ob 20:30
Brici imajo svojo, Zlato rebulo, ki so jo z leti selekcionirali, Vipavci majo drugačno rebulo, ki je verjetno bolj sveža kot Briška, manj "zlata", problemi pa so enaki- nizki sladkorji.
Najboljša rebula je Vitovska grganja, mogoče bi se tudi Pinelo lahko uvrščalo med rebule.
Včasih je bilo samostojno vino rebula nekako nehvaležno, vsi so ga mešali z malvazijo, pol, pol, potem je nastalo kvalitetno namizno vino.
Kako sedaj macerirajo in čarajo z rebulo, to je nova znanost, a tu gre za modo, ki se stalno spreminja.
Pred leto so bili moderni bariki, potem so namakali lesene hrastove palčke v vino, sedaj je moderno oranžno vino, same novotarije, ki se kmalu izpojejo.
kritik101
# 18.06.2018 ob 20:49
Tudi če ne bi nihče več zmešal niti litra te skisane tekočine, ki se ji reče vino, ne bi bilo nič slabše na svetu. Kvečjemu boljše.
Ne vem kaj se hvalijo, kateri je boljši, če so vsi zanič za piti. Popolnoma je nepomembno, ali je bolj zanič ali manj.
Kazalo