Paul Shufelt večerjo načrtuje za januar - če bo seveda dobil kakega prostovoljca med lokalnimi kritiki. Foto: Reuters
Paul Shufelt večerjo načrtuje za januar - če bo seveda dobil kakega prostovoljca med lokalnimi kritiki. Foto: Reuters
Shufelt se nad recenzenti huduje, ker meni, da niso dovolj usposobljeni ali poučeni, ena slaba kritika pa lahko kuharja včasih tudi pokoplje. Foto: Reuters
Vrhunski kuharji običajno kulinarične recenzente jemljejo kot nujno zlo. Foto: Reuters

Kuhar iz Edmontona vabi kulinarične strokovnjake, naj za 150 povabljencev pripravijo trihodni meni, ki bi ga nato skupina sodnikov ocenila (oz. raztrgala). Večerja bi se, primerno, imenovala "Požrite svoje besede", izkupiček pa bi šel v dobrodelne namene.

"Pogovarjal sem se z nekaj prijatelji kuharji in jih vprašal, mar ne bi bilo zabavno, če bi enkrat obrnili scenarij in bi nam oni kuhali, mi bi jih pa ocenjevali," je razlagal Shufelt za kanadski CBC. "Na tisti točki sem to omenil bolj iz frustracije, ampak potem pa sem o ideji razmislil in se mi je zdela dobra."

Shufelt je izziv recenzentom postavil v precej kritični kolumni za Postmedia, v kateri je izrazil pomisleke glede nekaterih piscev, ki da jim manjka usposobljenosti, in jih okrcal zaradi površnosti in nepreverjanja dejstev, industrijo pa da prevzemajo "kavčarski kritiki".

Hude kritike - kritikov
"Kdo so ti ljudje, ki imajo privilegij, da delijo svoja mnenja o naših restavracijah po mestu? Kakšne izkušnje ali usposobljenosti imajo ti strokovnjaki? So oni preživeli leta in leta na nogah, v neskončnost ponavljajoč osnovne tehnike, v vročih, temnih, utesnjenih kuhinjah, medtem ko so na njih lajali kuharski mojstri? So obiskovali kuharsko šolo? So vsaj spodobni ljubiteljski kuharji? Bili so časi, ko so bile veščine kulinaričnega recenzenta zelo ugledne in strahospoštovane. V celotnem procesu je bila čast," je zapisal.

Shufelt priznava, da je izziv postavil iz frustracij, celo jeze nad nekaterimi lokalnimi kritiki in da je s izzivalno ponudbo hotel dvigniti malce prahu. "Razumem, da so nekateri moj izziv dojeli kot manjši napad nanje, a to ni bil moj namen," je povedal. "Moj namen je bil, da jih ujamem nepripravljene in jih presenetim, podobno, kot se počutimo kuharji, ki nas navsezgodaj zjutraj v časniku pričaka ocena, za katero nismo vedeli, da prihaja."

Odziva še ni
Shufelt vztraja, da namen večerje ne bi bil pogrom nad kritiki, ampak da bi šlo za zabaven dogodek, ki bi zbližal prepad med osebo za štedilnikom in osebo s peresom. "Čeprav sem chef, kulinaričnim kritikom ne zavidam njihove službe ... težko delo imajo. Pogosteje kot ne oni izpadejo kot negativci," pravi Shufelt, ki dela v kuhinji od 16. leta dalje, njegova trenutna restavracija, The Workshop Eatery, pa v bistvu dobiva precej dobre ocene.

Za zdaj sicer Shufeltove ponudbe ni sprejel še noben edmontonski kulinarični kritik, nekaj pa naj bi jih "izrazilo zanimanje" za to.

Shufelt sicer ni edini, ki na negativne recenzije odgovarja tako, da postavlja pod vprašaj usposobljenost recenzentov. Enako počno glasbeniki, umetniki in filmski ustvarjalci, a se tu naglo znajdemo na tankem ledu. Argument, da bi lahko samo kuhar recenziral kuharje, samo režiser režiserje in samo glasbenik glasbenike, preprosto ne zdrži, je pa nedvomno zaželeno, da se o svoji tematiki res dobro poučiš, preden podajaš sodbe.