Zaporniška menza serije Oranžna je nova črna - ne obetajte si Michelinovih zvezdic. Foto: Netflix
Zaporniška menza serije Oranžna je nova črna - ne obetajte si Michelinovih zvezdic. Foto: Netflix
Knjiga bo izšla septembra, da bi gledalci lažje počakali do junija, ki bodo dobili nov odmerek zaporniške serije. Foto: Netflix

Knjiga, ki bo izšla septembra, bo vsebovala 65 receptov, povezanih s serijo, več kot 100 fotografij in 12 okvirčkov, v katerih bodo postregli z novimi podrobnostmi o likih, prizoriščih in notranjem ustroju serije. Kot so zapisali v napovedniku: "Kuharica bo postregla z grižljajčki, pijačo, skrivnostmi in zgodbami zapora v Litchfieldu."

To ni prva serija, ki bo postregla s tematsko kuharsko knjigo (v zadnjem času so to storili tudi ustvarjalci Prave krvi, Oglaševalcev in Igre prestolov), ni pa ravno najbolj očitna izbira za knjigo receptov glede na to, da zaporniška hrana ne slovi kot gurmanska.

V Oranžna je nova črna ni nič drugače - že v prvi sezoni začetni zaplet povzroči, ko glavna junakinja, privilegirana Newyorčanka Piper Chapman (Taylor Schilling) kritizira hrano, ki jo streže odločna Rusinja Red ("Rdeča", Kate Mulgrew).

Občasno obroki v litchfieldski menzi povzročajo prebavne motnje, včasih se v sendviču najde krvav tampon, ampak verjetno bodo za potrebe knjige recepte malce izpopolnili.

Od piščanca po kijevsko do punča
Na spletni strani Netflixove nanizanke je zapisano, da knjiga vključuje tri obroke na dan, ob tem pa še prigrizke, priloge, sladice in pijače.

"Med njimi je sloviti Redin piščanec po kijevsko, kokosova torta gospe Claudette in zaporniški punč. V okvirčkih pa najdete Taysteejine predloge za branje iz zaporniške knjižnice, recept za Redina domača homeopatska zdravila in zaporniški slovar," obljubljajo.

Ob tem bo knjiga dopolnjena še s poglobljenimi podatki o seriji, zaznamki glavnih likov in podatki o zaporih, ki pomagajo pri ustvarjanju polnokrvne in prepričljive serije.

Tretja sezona serije naj bi na male zaslone (oz. Netflix) prišla junija prihodnje leto.